Piaţa locurilor de muncă „trage frâna”!
Dimensiune font:
* deşi trendul ascendent se menţine în multe domenii, industria este capitolul cel mai afectat, în ultima săptămână * a crescut şi oferta pentru cei cu studii superioare * la nivelul continentului, noutăţile vin din Finlanda şi Belgia
În ciuda estimărilor, pragul de 600 locuri de muncă vacante n-a fost atins nici săptămâna aceasta. „Frâna” se datorează faptului că industria înregistrează o scădere destul de consistentă a ofertei. Acum mai sunt doar 52 locuri disponibile, faţă de 71 câte erau săptămâna trecută. În celelalte domenii, trendul ascendent se menţine, dar singura creştere spectaculoasă este (conform aşteptărilor) în sfera comerţului. De la 22, la 32, adică 45%.
Pentru cei cu studii superioare, veştile sunt tot mai bune. Oportunităţi din ce în ce mai multe şi mai variate: administrator societate comercială, agent de turism, agent de vânzări, asistent manager, consilier juridic, contabili, economişti, decorator interioare, director agenţie de turism, ingineri (CCIA, CFDP, constructori, energeticieni, mecanici, de sistem informatic, proiectanţi instalaţii), psiholog sau referent resurse umane.
Şi necalificaţii au de unde alege, e nevoie de agenţi de curăţenie, agenţi de pază, ajutori bucătar, femei de serviciu, îngrijitori bolnavi la domiciliu, legători manual, lucrători la bucătărie şi „oameni buni la toate” în construcţii.
Zona confecţiilor angajează: montatori articole de marochinărie, confecţioneri, asamblori articole textile, ştanţatori articole de marochinărie, croitori şi operatori tăietori textile. Construcţiile par a-şi fi „făcut plinul” la capitolul forţă de muncă, acum sunt doar mici completări. Joburi pentru dulgheri, electricieni, fierar betonişti, finisori, instalatori, montatori pereţi şi tavane din rigips, montatori tâmplărie termoizolantă, tâmplari, tehnicieni electricieni, tinichigii de şantier, zidari şi zugravi.
Posturi de toate felurile în turism-hoteluri-restaurante: barmani, bucătari, călcătorese, coafeze, cofetari, cosmeticiene, frizeri, manichiuriste, ospătari, patiseri, pizzeri şi spălătorese.
În sănătate, rămân în continuare neocupate cele 12 posturi de asistente şi infirmiere.
Grădinar în Belgia, pavatori în Finlanda
La nivelul continentului, oferta de locuri de muncă înregistrată în sistemul EURES rămâne sărăcăcioasă. Se găseşte de muncă doar în şapte ţări, situaţia din Spania, Germania, Norvegia, Olanda şi Suedia fiind aceeaşi de săptămâna trecută. Spaniolii au nevoie doar de 50 lucrători necalificaţi, care să meargă la cules de fructe. În Germania e loc pentru asistenţi stomatologi, cameriste şi bucătari. Au rămas, în continuare, cele 15 joburi ca mecanic de locomotivă. Norvegia şi Suedia sunt deschise doar pentru mecanici şi vopsitori auto, iar în Olanda e nevoie de căpşunari care trebuie să fie „fără alergie la căpșuni, zmeură, mure sau praz”.
Noutăţile vin din Belgia, unde e nevoie de un grădinar experimentat, care să lucreze pentru un salariu orar de 13 euro şi din Finlanda, care angajează 14 pavatori cu o experienţă de minim doi ani în domeniu. Aceştia din urmă sunt plătiţi cu 14 euro la oră, salariu brut. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau