Plin sezon al incendiilor datorate coşurilor de fum
Dimensiune font:
Valul de aer polar din ultima perioadă a adus cu sine o creştere bruscă şi alarmantă a incendiilor din mediul rural. Astfel, dacă în lunile decembrie şi ianuarie se consemna câte-un astfel de eveniment la două-trei zile, în ultima decadă numărul acestora a urcat la 12, aproape jumătate dintre acestea fiind semnalata în intervalul 2-6 februarie.
În marea lor majoritate, aceste incendii au drept cauză coşurile de fum necurăţate de funingine. Din fericire, de fiecare dată, pagubele au fost minore, pompierii intervenind la timp şi eficient. De exemplu, luni seară, un foc a izbucnit în localitatea Dumeşti. La locul intervenţiei au acţionat forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Iaşi. Coşul de fum necurăţat de funingine a produs aprinderea acestuia, arderea a unui metru liniar de grindă şi degradarea sobei. În aceeaşi zi, în localitatea Forăşti, comuna Gropniţa, tot pompierii din cadrul Detaşamentului 1 au împiedicat un dezastru. Coşul de fum necurăţat de funingine a produs aprinderea acestuia, arderea a unui metru liniar de grindă şi degradarea sobei, doar atât.
Şi mai ieftin au scăpat proprietarii unei case din localitatea Cristeşti, comuna Holboca. A ars numai funinginea din coş. La fel au stat lucrurile şi în cazul înregistrat în Buhalniţa, comuna Cepleniţa sau în cel de la Heci, comuna Lespezi.
Ceva daune s-au produs, pe 31 ianuarie, în oraşul Târgu Frumos, la o casă de locuit, unde în urma incendiului au ars un metru pătrat de planşeu şi funinginea din interiorul coşului de fum şi la cel de la Cârniceni, comuna Ţigănaşi. Aici au ars aproximativ cinci metri pătraţi din podul casei, cauza fiind amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de mijloacele de încălzit. Şi în municipiu s-a petrecut ceva similar, evident, tot la o casă. S-au făcut scrum doi metri pătraţi din acoperiş, deoarece coşul de fum n-a fost protejat termic faţă de materialele combustibile.
Jarul căzut din sobă poate ucide
Mult mai periculos e atunci când se întâmplă să cadă jarul din sobă, consecinţele putând fi tragice. Astfel, o bătrână în vârstă de 88 de ani din Cozia, comuna Costuleni a fost găsită decedată, după ce focul generat de jarul căzut a cuprins două încăperi ale locuinţei. Până la sosirea echipajelor de salvatori, cetăţenii au scos-o din locuinţă, dar echipa de pe ambulanţă n-a mai putut face nimic pentru ea. De altfel, flăcările au distrus toate bunurile din locuinţă.
În intervalul menţionat au mai fost şi alte trei cauze ce au dus la incendii. În Tătăruşi, scăpările de gaz, urmate de aprinderea lor au avut drept consecinţă arderea mobilierului, a aproximativ 100 kg de produse textile şi aproximativ 10 metri pătraţi de lambriu din PVC.
Şi improvizaţiile electrice sunt periculoase în acest anotimp. Un cetăţean din Valea Adâncă a rămas, practic, fără mansarda casei. După trei ore de luptă cu flăcările, ultimul focar de incendiu a fost stins, pagubele fiind însemnate: au ars aproximativ 120 de metri pătraţi din acoperiş, mobilierul şi produsele electrocasnice. Totul de la un cablu electric defect.
În fine, un bărbat de 50 de ani din Tomeşti a scăpat ca prin urechile acului de un sfârşit tragic. A aţipit pe scaun, cu ţigara în mână, a scăpat-o, focul întinzându-se cu repeziciune. Individul s-a trezit imediat, a sunat la 112 şi, până la apariţia pompierilor, s-a luptat singur cu flăcările. Aceştia au stins focul, săteanul prezenta uşoară intoxicare cu fum şi a fost dus la spital. A rămas fără o bună parte din mobilier, fără lemnele pe o săptămână şi fără o bună parte a garderobei. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau