Prima zi de școală: emoții, speranțe, reîntâlniri

2clopotel

Dimensiune font:

| 10-09-2024 08:11

Iașul, cu străzile sale vechi, pline de istorie și cultură, a prins din nou viață într-o dimineață de septembrie, când porțile școlilor s-au deschis larg pentru o nouă generație de elevi. Soarele dimineții strălucea printre frunzele de toamnă timpurie, iar aerul rece și proaspăt era încărcat de emoțiile tuturor celor prezenți: copii, părinți, bunici și profesori deopotrivă. Pentru copii, ziua este o combinație unică de bucurie, curiozitate și, pe alocuri, neliniște. Pentru mulți părinți, momentul este la fel de emoționant. Pe lângă părinți, bunicii au și ei un rol important în această zi. Unii și-au luat liber de la serviciu pentru a-i însoți pe cei mici, alții au venit să-i privească din spatele mulțimii, cu lacrimi de bucurie în ochi.

Pentru mulți dintre cei prezenți, prima zi de școală nu este una obișnuită. E un ritual, un moment în care trecutul se întâlnește cu viitorul. Clădirile vechi ale școlilor, cu pereții lor încărcați de istorie, stau martore la zâmbetele și lacrimile de bucurie ale unei noi generații care pornește la drum. Deasupra orașului, se simte un amestec unic de speranță și emoție, o energie care pulsează prin toți cei prezenți.

Pe măsură ce părinții se retrag, iar copiii pășesc în sălile de clasă, se lasă o liniște temporară. Dar emoțiile acestei zile vor rămâne vii în amintirile fiecărui participant, căci prima zi de școală e începutul unui drum lung, plin de descoperiri, provocări și bucurii, un drum care începe astăzi, sub cerul albastru al Iașului, în inima celor mici și mari deopotrivă.

Pentru mulți dintre copii, prima zi de școală este un carusel de emoții. Ionuț, un băiețel de șapte ani, își strânge ghiozdanul nou cu personaje din desene animate, cu obrajii aprinși și privirea timidă. Este prima lui zi în clasa I la Școala „Ion Creangă” din Iași. „Mi-e puțin frică, dar abia aștept să îmi fac prieteni și să învăț să citesc ca mama”, spune el, privindu-și curajos părinții. Între timp, Maria, o elevă de clasa a IV-a, își reîntâlnește colegii cu un zâmbet larg. „Ne-am văzut doar pe chat vara asta, dar e altfel să ne jucăm în curtea școlii. Îmi era dor de toți!”, mărturisește ea, în timp ce le arată prietenilor ei brățările colorate făcute de mână în vacanță.

Părinții, între mândrie și grijă

Emoțiile nu sunt doar de partea celor mici. În curtea școlii, părinții îi însoțesc cu priviri pline de grijă și mândrie. Adriana, mama lui Ionuț, își amintește cum a fost pentru ea prima zi de școală: „Eram la fel de emoționată ca el. E un moment pe care nu îl uiți niciodată. Sper să se descurce și să îi placă, dar inima mea bate mai repede decât a lui”. În apropiere, un grup de mame discută despre provocările anului școlar ce urmează, dar și despre cât de repede au crescut copiii lor. „Ieri era în clasa întâi, astăzi începe clasa a V-a. Timpul trece prea repede. E o mândrie să o văd atât de mare și independentă”, spune una dintre ele, vizibil emoționată.

Învățătorii și profesorii, între entuziasm și responsabilitate

Pentru cadrele didactice, prima zi de școală înseamnă un nou început, un prilej de a cunoaște noi elevi, dar și de a relua legătura cu cei vechi. Ioana Popescu, învățătoare de 30 de ani la o școală din Iași, așteaptă cu nerăbdare să-și cunoască noua clasă: „E fiecare an o nouă provocare, dar și o bucurie imensă. Îi văd cum cresc, cum se transformă, cum învață, și asta îmi dă energie. E un privilegiu să fiu parte din viețile lor”.  Profesorii sunt conștienți de responsabilitatea ce apasă pe umerii lor, dar sunt încrezători că vor reuși să insufle elevilor pasiunea pentru cunoaștere. „E important să le transmitem nu doar informații, ci și valori, curaj, încredere în ei înșiși”, spune profesorul de matematică Mihai Lupu.

Pe lângă părinți și profesori, bunicii joacă și ei un rol important în această zi. Bătrânii stau la umbra copacilor din curtea școlii, urmărindu-și nepoții cu ochi umezi de emoție. Pentru mulți dintre ei, începutul școlii e un prilej de a-și retrăi propriile amintiri. Bunicul Mariei, un bărbat în vârstă, își amintește cum mergea și el, cu ghiozdanul din piele pe umăr, la școala din satul lui natal: „Acum e altă lume, altfel de școală, dar emoțiile sunt aceleași. Îi doresc nepoatei mele să fie curajoasă și să învețe multe lucruri noi. Școala e cea mai frumoasă perioadă din viață”.

Martorul tăcut al generațiilor

Iașul, cu străzile sale pline de istorie, este martor tăcut al acestui eveniment. Liniștea dimineților de toamnă este întreruptă de vocile vesele ale copiilor, de pașii grăbiți ai părinților și de clopoțelul care anunță începutul unei noi aventuri. Străzile înguste și parcurile din apropierea școlilor se umplu de viață, de speranță și de promisiunea unui nou început. În fiecare colț al orașului, fie că este vorba despre un mic liceu din Tătărași sau despre o școală generală din Copou, emoțiile primei zile de școală sunt la fel de intense. Fiecare generație adaugă o nouă poveste, o nouă experiență, iar Iașiul, cu ale sale tradiții și valori, le păstrează pe toate, într-un mozaic al cunoașterii și al creșterii.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
Mere, pere și aventuri în livada de la Răducăneni
10/09/2024 14:28

În a doua zi de scoală, intr-o dimineată luminoasă de septembrie, copilasii din Clasa Pregătitoare A a Liceului Teoretic ,, Lascăr Rossetti” Răducăneni s-a imbarcat intr-o aventură plină de ...

Trei spectacole de la Royal Opera House, la Cinema Ateneu
10/09/2024 13:58

Cinema Ateneu vă invită să trăiti magia operei si baletului direct de pe scena renumitei Royal Opera House, prin trei spectacole programate in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2024. Fiecare dintre a ...

Bărbat bătut într-un supermarket la Roman
10/09/2024 13:49

Un incident socant a avut loc in Roman. Un bărbat de 46 de ani a fost bătut cu bestialitate de un grup de trei bărbati, chiar in incinta unui supermarket. Întreaga scenă a fost filmată de o cameră d ...

Doi polițiști din Vaslui, cercetați după ce au fost implicați într-un accident rutier: Unul dintre ei a fost prins cu alcoolemie ridicată
10/09/2024 13:42

Doi politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui sunt cercetati disciplinar, după ce unul dintre ei, aflat la volanul unui autoturism, a fost implicat intr-un accident rutier in orasul ...

Polițist din Vaslui, prins beat la volan
10/09/2024 13:00

Conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui a dispus declansarea cercetării disciplinare fată de 2 agenti de politie din cadrul institutiei, care, aflati in timpul liber, au fost implicati intr-un e ...

Un elev din Bacău s-a aruncat de pe acoperișul Liceului Catolic
10/09/2024 12:43

Un elev in varstă de 18 ani al unui liceu din municipiul Bacău s-a aruncat, marţi, de la etajul al treilea al clădirii unităţii de invăţămant, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacă ...

  „10 telescoape pe Lună” la Iași. O noapte dedicată explorării cerului
10/09/2024 12:33

Pasionatii de astronomie din Iasi si imprejurimi sunt asteptati sambătă, 14 septembrie, la un eveniment unic, organizat in zona pietonală de pe Bulevardul Stefan cel Mare, in fata Primăriei. Biblioteca Jud ...

 La Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” au răsunat primele acorduri ale toamnei
10/09/2024 09:28

În aerul proaspăt de septembrie, dimineata de ieri a inceput să capete un farmec aparte la Colegiul National de Arte „Octav Băncilă” din Iasi. O mangaiere blandă a razelor de soare s-a st ...

Un bătrânel face trei ani de puşcărie pe motiv că s-a folosit de cardul găsit
10/09/2024 08:54

Foarte puţini ştiu că, dacă găseşti ceva, un obiect, bani, carduri bancare şi te foloseşti de norocul ce-a dat peste tine, comiţi o infracţiune. Se cheamă „insuşirea bunului găsit sau ajuns d ...

Calitatea aerului în municipiul Iași, între „bună” și „acceptabilă”
10/09/2024 08:49

În ultimele două zile, calitatea aerului in municipiul Iasi s-a incadrat in limitele normale, valorile măsurate si inregistrate de senzorii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) amplasati in punctul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei