Prima zi de școală: emoții, speranțe, reîntâlniri

2clopotel

Dimensiune font:

| 10-09-2024 08:11

Iașul, cu străzile sale vechi, pline de istorie și cultură, a prins din nou viață într-o dimineață de septembrie, când porțile școlilor s-au deschis larg pentru o nouă generație de elevi. Soarele dimineții strălucea printre frunzele de toamnă timpurie, iar aerul rece și proaspăt era încărcat de emoțiile tuturor celor prezenți: copii, părinți, bunici și profesori deopotrivă. Pentru copii, ziua este o combinație unică de bucurie, curiozitate și, pe alocuri, neliniște. Pentru mulți părinți, momentul este la fel de emoționant. Pe lângă părinți, bunicii au și ei un rol important în această zi. Unii și-au luat liber de la serviciu pentru a-i însoți pe cei mici, alții au venit să-i privească din spatele mulțimii, cu lacrimi de bucurie în ochi.

Pentru mulți dintre cei prezenți, prima zi de școală nu este una obișnuită. E un ritual, un moment în care trecutul se întâlnește cu viitorul. Clădirile vechi ale școlilor, cu pereții lor încărcați de istorie, stau martore la zâmbetele și lacrimile de bucurie ale unei noi generații care pornește la drum. Deasupra orașului, se simte un amestec unic de speranță și emoție, o energie care pulsează prin toți cei prezenți.

Pe măsură ce părinții se retrag, iar copiii pășesc în sălile de clasă, se lasă o liniște temporară. Dar emoțiile acestei zile vor rămâne vii în amintirile fiecărui participant, căci prima zi de școală e începutul unui drum lung, plin de descoperiri, provocări și bucurii, un drum care începe astăzi, sub cerul albastru al Iașului, în inima celor mici și mari deopotrivă.

Pentru mulți dintre copii, prima zi de școală este un carusel de emoții. Ionuț, un băiețel de șapte ani, își strânge ghiozdanul nou cu personaje din desene animate, cu obrajii aprinși și privirea timidă. Este prima lui zi în clasa I la Școala „Ion Creangă” din Iași. „Mi-e puțin frică, dar abia aștept să îmi fac prieteni și să învăț să citesc ca mama”, spune el, privindu-și curajos părinții. Între timp, Maria, o elevă de clasa a IV-a, își reîntâlnește colegii cu un zâmbet larg. „Ne-am văzut doar pe chat vara asta, dar e altfel să ne jucăm în curtea școlii. Îmi era dor de toți!”, mărturisește ea, în timp ce le arată prietenilor ei brățările colorate făcute de mână în vacanță.

Părinții, între mândrie și grijă

Emoțiile nu sunt doar de partea celor mici. În curtea școlii, părinții îi însoțesc cu priviri pline de grijă și mândrie. Adriana, mama lui Ionuț, își amintește cum a fost pentru ea prima zi de școală: „Eram la fel de emoționată ca el. E un moment pe care nu îl uiți niciodată. Sper să se descurce și să îi placă, dar inima mea bate mai repede decât a lui”. În apropiere, un grup de mame discută despre provocările anului școlar ce urmează, dar și despre cât de repede au crescut copiii lor. „Ieri era în clasa întâi, astăzi începe clasa a V-a. Timpul trece prea repede. E o mândrie să o văd atât de mare și independentă”, spune una dintre ele, vizibil emoționată.

Învățătorii și profesorii, între entuziasm și responsabilitate

Pentru cadrele didactice, prima zi de școală înseamnă un nou început, un prilej de a cunoaște noi elevi, dar și de a relua legătura cu cei vechi. Ioana Popescu, învățătoare de 30 de ani la o școală din Iași, așteaptă cu nerăbdare să-și cunoască noua clasă: „E fiecare an o nouă provocare, dar și o bucurie imensă. Îi văd cum cresc, cum se transformă, cum învață, și asta îmi dă energie. E un privilegiu să fiu parte din viețile lor”.  Profesorii sunt conștienți de responsabilitatea ce apasă pe umerii lor, dar sunt încrezători că vor reuși să insufle elevilor pasiunea pentru cunoaștere. „E important să le transmitem nu doar informații, ci și valori, curaj, încredere în ei înșiși”, spune profesorul de matematică Mihai Lupu.

Pe lângă părinți și profesori, bunicii joacă și ei un rol important în această zi. Bătrânii stau la umbra copacilor din curtea școlii, urmărindu-și nepoții cu ochi umezi de emoție. Pentru mulți dintre ei, începutul școlii e un prilej de a-și retrăi propriile amintiri. Bunicul Mariei, un bărbat în vârstă, își amintește cum mergea și el, cu ghiozdanul din piele pe umăr, la școala din satul lui natal: „Acum e altă lume, altfel de școală, dar emoțiile sunt aceleași. Îi doresc nepoatei mele să fie curajoasă și să învețe multe lucruri noi. Școala e cea mai frumoasă perioadă din viață”.

Martorul tăcut al generațiilor

Iașul, cu străzile sale pline de istorie, este martor tăcut al acestui eveniment. Liniștea dimineților de toamnă este întreruptă de vocile vesele ale copiilor, de pașii grăbiți ai părinților și de clopoțelul care anunță începutul unei noi aventuri. Străzile înguste și parcurile din apropierea școlilor se umplu de viață, de speranță și de promisiunea unui nou început. În fiecare colț al orașului, fie că este vorba despre un mic liceu din Tătărași sau despre o școală generală din Copou, emoțiile primei zile de școală sunt la fel de intense. Fiecare generație adaugă o nouă poveste, o nouă experiență, iar Iașiul, cu ale sale tradiții și valori, le păstrează pe toate, într-un mozaic al cunoașterii și al creșterii.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Statul oferă 780 milioane de euro pentru construirea a 33 km de autostradă, lângă Pașcani!
07/11/2024 01:01

 Trei oferte au fost depuse pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie aferent primului lot al Autostrăzii A7 din judeţul Iaşi, Paşcani - Roşcani, care face legătura cu Suceava. Contr ...

Invitație la conferința „Educație, etică și moralitate sexuală în spațiul public”
07/11/2024 00:24

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, iesenii sunt invitati la conferinta „Educatie, etică si moralitate sexuală in spatiul public. Cum a acaparat stanga educatia in Occident si ce facem pentru copiii si fa ...

Zilele TUIASI 2024 - Politehnica ieșeană își premiază elitele
06/11/2024 22:11

* joi, 14 noiembrie, in Sala de Conferinte „Cristea Niculescu-Otin”, va avea loc ceremonia de acordare a premiilor si distinctiilor TUIASI, fiind premiati cercetătorii stiintifici cu cele mai bune ...

Spitalul de Boli Infecțioase are un nou director medical
06/11/2024 22:10

Schimbare la conducerea unuia dintre cele mai mari spitale din Moldova. De săptămana viitoare, noul director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi este medicul Mihnea H ...

Like și limonadă. Cronica bunicuțelor cu Smartphone
06/11/2024 20:44

* „Bunicute la butoane: Amintiri, retete si glume pe internet”, asa ar putea incepe povestea multor varstnici pentru care social media nu mai are multe secrete. În timpuri in care tinerii par ...

  Plăcinta moldovenească, în duel cu prăjiturile sofisticate în cofetăriile ieșene
06/11/2024 20:43

Într-un colt aromat de Iasi, unde plăcinta cu branză caldă incă iese din cuptor si unde glazurile prăjiturilor sclipesc in vitrine, ia nastere un duel dulce: traditia moldovenească versus tentatiile ...

Cămara virtuală a Iașului. Investiții în dulceață și murături cu profit aromat
06/11/2024 17:40

Piata online din Iasi s-a transformat intr-un adevărat loc de pelerinaj digital pentru iubitorii de produse traditionale. În zilele de week-end mai ales, o astfel de „piată” se deschide in s ...

Accident de muncă la Bacău. Un mal de pământ s-a prăvălit peste doi muncitori
06/11/2024 15:48

Două persoane au fost surprinse, miercuri, de un mal de pămant, in timpul unor lucrări pe care le efectuau in municipiul Bacău, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘P ...

Incendiu pe 10 hectare de teren la Dofteana
06/11/2024 15:27

Un incendiu a afectat, miercuri, cel puţin 10 hectare de vegetaţie uscată din pădurea aflată in satul Bogdana, comuna Dofteana, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘ ...

  Iașul va găzdui cel mai mare târg de cărți second-hand din Moldova
06/11/2024 15:25

În această lună, Bookisit ajunge din nou la Iasi, aducand cu sine un eveniment care imbină dragostea pentru cărti cu grija pentru mediul inconjurător. Pe 10 noiembrie, la Caferamica se va desfăsura ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei