Probațiunea ieșeană urmărește peste 600 de ieșeni condamnați pentru conducere sub influenţa alcoolului

1probatiune

Dimensiune font:

| 04-10-2020 23:55

 * aproape  jumătate dintre persoanele aflate în evidența Serviciului de Probațiune Iași sunt condamnate pentru infracţiuni rutiere * dacă în anii anteriori furturile calificate şi infracţiunile patrimoniale erau printre cele mai numeroase, acum topul este deschis de cele la regimul rutier * în momentul de față, un consilier de Probațiune are în evidență 180 de persoane condamnate, deși în mod normal ar trebui să aibă cel mult 50!

În timp ce șoferii sunt cei care încalcă cel mai ușor legea, persoanele care comit furturi dețin supremația în topul celor peste 2.400 de persoane supravegheate anual de către Serviciul de Probațiune Iași. Sarcinile anchetatorilor sunt destul de dificile, aceștia fiind nevoiți să îi pedepsească pe cei care au comis infracțiuni cu muncă în folosul comunității. 

Serviciul de Probaţiune este o instituţie publică aflată în subordinea Minsiterului Justiţiei, coordonată de Direcţia Naţională de Probaţiune din 2014 și se ocupă de persoanele care au comis infracţiuni în toate fazele procesului penal şi chiar după finalizarea acestuia. „Ne ocupăm de evaluarea psihosocială a inculpaţilor, întocmim referate de evaluare care sunt obligatorii pentru noi. Pentru majori, acestea sunt opţionale, dacă doreşte instanţa... După ce persoanele care sunt judecate primesc o sancţiune cu amânarea pedepsei sau o condamnare cu pedeapsa închisorii, care este suspendată sub supraveghere, aceste persoane ajung în atenţia Serviciului de Probaţiune. Este singura alternativă pe lângă pedeapsa cu închisoarea, în momentul de faţă. Pe legislaţia veche era eliberarea condiţionată, care nu mai există”, ne-a declarat Mirela Vlad, șef Serviciu de Probațiune Iași.

Persoanele judecate sau condamnate ajung în grija Serviciului de Probaţiune şi sunt monitorizate pe perioade care diferă în funcție de gravitatea infracțiunii. „Termenul cel mai scurt în care poate fi monitorizată o persoană, mă refer la majori, este de doi ani. Termenul maxim este de patru ani. În cazul minorilor, se impun măsuri educative care sunt pe perioade şi mai scurte de timp, de la două luni, stagiul de formare civică până la maxim şase luni ca măsură educativă a supravegherii sau asistării zilnice. Majorii pot fi sancţionaţi şi cu o amendă, dar nu pot ajunge la noi dacă au pe lângă amenda penală şi o suspendare sub supraveghere”, spune șeful Serviciu de Probațiune.

Ce riști dacă ești prins beat la volan sau fără permis

Sunt foarte multe persoane condamnate pentru infracţiuni din regimul rutier, iar numărul cazurilor a început să explodeze. „Aproximativ jumătate dintre persoanele pe care le avem în evidență sunt condamnate pentru aceste infracţiuni: conducere sub influenţa alcoolului 622 de persoane, conducere fără permis 338, furt calificat 210. Dacă în anii anteriori, furturile calificate şi infracţiunile patrimoniale erau printre primele, acum sunt cele din regimul rutier. Minorii comit infracţiuni patrimoniale, de regulă, furturi, loviri sau alte violenţe, infracţiuni de conducere fără permis, a declarat Mirela Vlad.

Îngrijorător este faptul că din ce în ce mai mulți șoferi conduc fără permis și se urcă la volan deși au consumat băuturi alcoolice, infracțiuni pedepsite astăzi cu... activităţi de gospodărire. Astfel, instituţiile publice beneficiază de un sprijin pentru activitățile de întreţinere spaţii verzi, în zona agrement Ciric, plaja Nicolina, stadioane, în cadrul unităților medicale, chiar și la Biblioteca Judeţeană pentru aranjarea cărţilor. „Depinde ce abilităţi au. Dacă nu ştiu nimic, nu au nicio meserie, fac muncă de muncitor necalificat la primăriile din comune, sapă şanţuri, decolmatează, activităţi în funcţie de sezon. Sunt multe persoane care au studii superioare şi care lucrează cu documente. 411 persoane au studii superioare, cu XII clase sunt 618, cu XI clase - 262, cu X clase 426, cu VIII clase - 466. Există şi persoane care nu au deloc pregătire, sunt şcolarizaţi, dar sunt şi persoane care au trei patru clase cu care nu se poate face nici măcar un curs de calificare”, mai spune șef Serviciu de Probațiune.

Procentul recidivei în probațiune este mult mai mic pentru că majoritatea celor care ajung aici nu au antecedente penale. La penitenciar, recidiva este mai mare din alte motive decât la Serviciul de Probațiune. Anul trecut erau 2.753 de persoane în evidență care nu aveau antecedente penale, iar persoanele care au fost sancționate anterior, ca majori, erau 193.

Numărul cazurilor din probațiune, din ce în ce mai mare

Persoanele sunt obligate să parcurgă un program de integrare socială, dar există şi situații în care un inculpat poate primi interdicţia de a părăsi teritoriul României. În momentul de față, un singur consilier are în evidență 180 de persoane condamnate, deși în mod normal ar trebui să fie 50. „Fiind termene mai scurte faţă de cele pe care le aveam în vedere înainte, fluctuaţia persoanelor care intră şi ies în Serviciu este mai mare şi volumul efectiv de muncă pe parcursul unui an aproape se dublează. Fiind muncă intelectuală, este foarte extenuant să ai în evidență zeci sau chiar sute de persoane. Este greu să îți desfășori activitatea într-un sediu în care nu ai condiții potrivite. Suntem copleșiți de birocrație... Fiind multe persoane, în domeniul justiției trebuie avută foarte mare grijă cu documentele, ei trebuie să aducă mereu dovezi, dacă sunt abateri noi trebuie să putem justifica în fața instanței”, a conchis Mirela Vlad.

Corina ISTRATI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident violent pe DN 24, între Vaslui și Iași. O motocicletă și un autoturism au luat foc după ce s-au ciocnit: trei persoane au murit
19/05/2024 19:53

Accidentul s-a produs duminică după-amiază, pe DN24, intr-o curbă periculoasă, pe drumul dintre Vaslui si Iasi, pe raza teritorială a comunei Codăesti, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Si ...

Bani şi vehicule și aproape şase tone de motorină, ridicate de poliţiştii din Suceava după 25 de percheziţii
19/05/2024 17:13

Aproape şase tone de motorină, bani şi vehicule au fost ridicate de poliţiştii din Suceava după ce au fost făcute 25 de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei