Probațiunea ieșeană urmărește peste 600 de ieșeni condamnați pentru conducere sub influenţa alcoolului
Dimensiune font:
* aproape jumătate dintre persoanele aflate în evidența Serviciului de Probațiune Iași sunt condamnate pentru infracţiuni rutiere * dacă în anii anteriori furturile calificate şi infracţiunile patrimoniale erau printre cele mai numeroase, acum topul este deschis de cele la regimul rutier * în momentul de față, un consilier de Probațiune are în evidență 180 de persoane condamnate, deși în mod normal ar trebui să aibă cel mult 50!
În timp ce șoferii sunt cei care încalcă cel mai ușor legea, persoanele care comit furturi dețin supremația în topul celor peste 2.400 de persoane supravegheate anual de către Serviciul de Probațiune Iași. Sarcinile anchetatorilor sunt destul de dificile, aceștia fiind nevoiți să îi pedepsească pe cei care au comis infracțiuni cu muncă în folosul comunității.
Serviciul de Probaţiune este o instituţie publică aflată în subordinea Minsiterului Justiţiei, coordonată de Direcţia Naţională de Probaţiune din 2014 și se ocupă de persoanele care au comis infracţiuni în toate fazele procesului penal şi chiar după finalizarea acestuia. „Ne ocupăm de evaluarea psihosocială a inculpaţilor, întocmim referate de evaluare care sunt obligatorii pentru noi. Pentru majori, acestea sunt opţionale, dacă doreşte instanţa... După ce persoanele care sunt judecate primesc o sancţiune cu amânarea pedepsei sau o condamnare cu pedeapsa închisorii, care este suspendată sub supraveghere, aceste persoane ajung în atenţia Serviciului de Probaţiune. Este singura alternativă pe lângă pedeapsa cu închisoarea, în momentul de faţă. Pe legislaţia veche era eliberarea condiţionată, care nu mai există”, ne-a declarat Mirela Vlad, șef Serviciu de Probațiune Iași.
Persoanele judecate sau condamnate ajung în grija Serviciului de Probaţiune şi sunt monitorizate pe perioade care diferă în funcție de gravitatea infracțiunii. „Termenul cel mai scurt în care poate fi monitorizată o persoană, mă refer la majori, este de doi ani. Termenul maxim este de patru ani. În cazul minorilor, se impun măsuri educative care sunt pe perioade şi mai scurte de timp, de la două luni, stagiul de formare civică până la maxim şase luni ca măsură educativă a supravegherii sau asistării zilnice. Majorii pot fi sancţionaţi şi cu o amendă, dar nu pot ajunge la noi dacă au pe lângă amenda penală şi o suspendare sub supraveghere”, spune șeful Serviciu de Probațiune.
Ce riști dacă ești prins beat la volan sau fără permis
Sunt foarte multe persoane condamnate pentru infracţiuni din regimul rutier, iar numărul cazurilor a început să explodeze. „Aproximativ jumătate dintre persoanele pe care le avem în evidență sunt condamnate pentru aceste infracţiuni: conducere sub influenţa alcoolului 622 de persoane, conducere fără permis 338, furt calificat 210. Dacă în anii anteriori, furturile calificate şi infracţiunile patrimoniale erau printre primele, acum sunt cele din regimul rutier. Minorii comit infracţiuni patrimoniale, de regulă, furturi, loviri sau alte violenţe, infracţiuni de conducere fără permis, a declarat Mirela Vlad.
Îngrijorător este faptul că din ce în ce mai mulți șoferi conduc fără permis și se urcă la volan deși au consumat băuturi alcoolice, infracțiuni pedepsite astăzi cu... activităţi de gospodărire. Astfel, instituţiile publice beneficiază de un sprijin pentru activitățile de întreţinere spaţii verzi, în zona agrement Ciric, plaja Nicolina, stadioane, în cadrul unităților medicale, chiar și la Biblioteca Judeţeană pentru aranjarea cărţilor. „Depinde ce abilităţi au. Dacă nu ştiu nimic, nu au nicio meserie, fac muncă de muncitor necalificat la primăriile din comune, sapă şanţuri, decolmatează, activităţi în funcţie de sezon. Sunt multe persoane care au studii superioare şi care lucrează cu documente. 411 persoane au studii superioare, cu XII clase sunt 618, cu XI clase - 262, cu X clase 426, cu VIII clase - 466. Există şi persoane care nu au deloc pregătire, sunt şcolarizaţi, dar sunt şi persoane care au trei patru clase cu care nu se poate face nici măcar un curs de calificare”, mai spune șef Serviciu de Probațiune.
Procentul recidivei în probațiune este mult mai mic pentru că majoritatea celor care ajung aici nu au antecedente penale. La penitenciar, recidiva este mai mare din alte motive decât la Serviciul de Probațiune. Anul trecut erau 2.753 de persoane în evidență care nu aveau antecedente penale, iar persoanele care au fost sancționate anterior, ca majori, erau 193.
Numărul cazurilor din probațiune, din ce în ce mai mare
Persoanele sunt obligate să parcurgă un program de integrare socială, dar există şi situații în care un inculpat poate primi interdicţia de a părăsi teritoriul României. În momentul de față, un singur consilier are în evidență 180 de persoane condamnate, deși în mod normal ar trebui să fie 50. „Fiind termene mai scurte faţă de cele pe care le aveam în vedere înainte, fluctuaţia persoanelor care intră şi ies în Serviciu este mai mare şi volumul efectiv de muncă pe parcursul unui an aproape se dublează. Fiind muncă intelectuală, este foarte extenuant să ai în evidență zeci sau chiar sute de persoane. Este greu să îți desfășori activitatea într-un sediu în care nu ai condiții potrivite. Suntem copleșiți de birocrație... Fiind multe persoane, în domeniul justiției trebuie avută foarte mare grijă cu documentele, ei trebuie să aducă mereu dovezi, dacă sunt abateri noi trebuie să putem justifica în fața instanței”, a conchis Mirela Vlad.
Corina ISTRATI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau