Producţia de fructe, mai mică şi cu 90 la sută faţă de anul trecut!
Dimensiune font:
2019 nu este un deloc bun pentru pomicultură, spun cei mai mulţi dintre proprietarii de livezi. Drept cauze sunt supraproducţia de fructe de anul trecut, îngheţul apărut în primăvară, înainte de înflorire, dar şi ploile dese din ultimele luni. Toate acestea au făcut ravagii în livezi, cele mai afectate fiind plantaţiile de cireşe. „S-au adunat cam multe cauze, iar efectele se văd. După suproducţia de anul trecut, mugurii de rod nu s-au dezvoltat corespunzător pentru acest an, au fost mai puţini. Din start, producţia a fost mai mică, a venit îngheţul din primăvară, apoi ploile. Nu este un an pomicol strălucit. La cireş, producţia a fost foarte redusă. Ca niciodată, a îngheţat Boamba de Cotnari, care este un soi aclimatizat în zona noastră, dar a suferit cel mai mult. Cele din soiurile americane, canadiene nu au suferit atât de mult precum Boamba de Cotnari”, a spus ing. Costel Ignat, de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi, Pepiniera Sârca. În acest an, la cireşe producţia a fost de 600 de kg/ha, faţă de 5-6 tone/ha, cât a fost anul trecut. „Nici la măr nu stăm atât de bine, cauzele fiind aceleaşi. Anul trecut, în toată ţara a fost o supraproducţie, inclusv în ţarile învecinate, Polonia, Ungaria. Pieţele au fost supraîncărcate. Din acest motiv, şi preţurile au fost foarte mici în toamnă, când am vândut cu 13-15 bani kilogramul de mere”, a spus ing.Costel Ignat. Din punct de vedere al consumatorilor, situaţia a fost foarte convenabilă, însă producătorii au avut de suferit. „Noi avem cheltuieli şi când avem producţie mare, şi când nu avem. Sunt cheltuieli cu pesticidele, cu motorina, cu forţa de muncă”, a continuat ing.Costel Ignat. Producţii foarte slabe se anunţă a fi şi la prun, şi la măr. În schimb, la caise rodul este bun, copacii fiind încărcaţi cu fructe.
Caise şi piersici pe săturate
Producţiile extrem de mici obţinute la cireşe au determinat creşterea preţurilor, lucru care se poate vedea atât în pieţe, cât şi în marile lanţuri de magazine. La Pepiniera Olma, din comuna ieşeană Bălţaţi, producţia de cireşe a fost la jumătatea celei de anul trecut. Dacă anul trecut la un hectar s-au obţinut şi 16 tone de fructe, acum abia dacă s-a strâns jumătate, cauzele fiind aceleaşi. Ca şi preţuri, proprietarii au livrat către firmele procesatoare cireşe la 2,5 lei/kg, iar pe piaţa şi în hipermarket cu 3,5 lei/kg. „Anul trecut am făcut şi export, în Italia şi Marea Britanie, în acest an foarte puţin. Ne bucură faptul că hipermarketul cu care avem colaborare este interesat de fructele autohtone. Au venit la noi la fermă, au apreciat munca noastră”, a spus inginerul horticol Maria Hlihor, fondatorul pepinierei. În acest an, pepiniera a livrat produsele doar pe piaţa Iaşului, însă anul trecut a avut desfacere inclusiv la Suceava şi Neamţ. Poate lucrurile ar merge mai uşor dacă şi statul şi-ar respecta angajamentele cum ar fi plata sprijinului cumulat, care nu a fost achitat nici măcar pe anul trecut. „Noi beneficiem de o subvenţie care este similară celei de la cereale, este sprijinul cumular pentru cireş şi măr, însă banii nu au fost achitaţi”, a mai spus Maria Hlihor. O parte dintre fructele obţinute la Olma sunt prelucrate de către proprietari şi transformate în dulceţuri şi sucuri.
La livada „Mărul de Aur” din Vaslui, producţia de cireşe a fost la 20 la sută din cea de anul trecut, după cum a spus administratorul livezii, Bogdan Manea. „După îngheţul din primăvară au venit ploile, a mai bătut şi gheaţa, iar rezultatele se văd. Din păcate, nici la măr nu este bine pentru că a apărut rapănul, o boală foarte periculoasă. Degeaba aplicăm tratamente că la scurt timp plouă şi munca e în zadar. Producţii mulţumitoare avem în schimb la caise şi piersici, aici stăm bine în acest an”, a spus Bogdan Manea. La cele şase puncte de desfacere din Vaslui şi Huşi, „Mărul de Aur” a vândut cireşele cu 8-10 lei/kg, iar caisele cu 5-6 lei/kg, preţuri care se regăsesc şi în pieţele din Iaşi. Maura ANGHEL
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau