Psihiatrii explică - Cum ajunge un polițist să se sinucidă, în ciuda testelor psihologice perfecte
Dimensiune font:
Un polițist în vârstă de 38 de ani, din Iași, s-a împușcat în cap cu arma din dotare chiar pe 1 decembrie. Bărbatul a fost găsit fără viață într-o anexă la sediul postului de poliție din Dumești, unde lucra de mai mulți ani. Nu a lăsat un bilet de adio, dar cunoscuții săi spun că aflase de curând că e bolnav de cancer. Polițistul nu mai fusese testat psihologic de 3 ani.
Psihiatrii spun ca aflarea veștii unei astfel de boli poate crea dezechilibre atât de mari încât nici testele nu pot anticipa.
Totul s-a întâmplat duminică dimineață, atunci când colegii bărbatului au ajuns la postul de poliție din Dumești și l-au găsit pe acesta fără suflare, într-o baltă de sânge. Bărbatul își luase viața cu arma din dotare chiar la locul de muncă. Psihiatrii vorbesc de o depresie profundă, când vine vorba de metode atât de violente de suicid. „Vorbim de oamenii cu o depresie severă, cu ideație suicidară, care și-au pus probabil un plan în gând pentru a ajunge la un act suicidal realizat atât de violent, cu arma din dotare... Înseamnă că acel om este într-o depresie foarte accentuată, severă, o depresie în care a ajuns fără a cere ajutor. Motivul e variat, ori evoluția e de lungă durată și s-au acumulat multe frustrări și traume la care s-au adăugat motive cum sunt cele de sănătate cu aducerea omului la ideea că nu mai are speranță, nu mai are pentru ce trăi și pentru ce lupta. Cei care ajung în această stare resimt un gol imens pentru care nu mai pot face nimic”, explică Raluca Modoranu, psihiatru la Institutul Socola din Iași.
Sunt un pericol și pentru cei din jur
Cel mai mare risc îl prezintă, acești oameni, pentru propria persoană.
Bărbatul de 38 de ani era căsătorit și avea un copil. Era angajat din sursă externă ca polițist, din anul 2006, și nu avusese nicodată probleme la muncă. Vestea a șocat comunitatea.
Oamenii se întreabă, însă, dacă sunt și ei în pericol în preajma celor cu drept de a purta armă aflați într-o perioadă cu instabilitate emoțională. „Dacă nu cer ajutor, tentativa suicidara e un mare risc. Dacă ne gândim la armă, atunci doar foarte rar se întâmplă ca cel care se împușcă să supraviețuiască. El ajunge la deces, dar ca să ajungă acolo starea depresivă e foarte mare. În momentul în care ajungi într-o stare atât de proastă, clickul este la un pas distanțat. Și-a făcut un plan pentru că nu mai avea nici o speranță. Depinde mult de cum e personalitatea personei. În funcție de viața și de traumele trăite, atunci pot reprezenta și pentru ei, dar și pentru cei din jur un pericol. De aceea există testări psihologice care arată dacă persoana are un stadiu ușor depresiv sau mai accentuat. Sunt foarte mulți care au arme, prin prisma meseriei, și e nevoie de astfel de teste”, mai spune psihiatrul ieșean.
Atenția celor din jur poate să ajute
„Supravegherea lui prin evaluări psihologice, sau a celor din jur, atenți la starea lui dispozițională, căci cei din jur observă că sunt mai izolați sau nu au grijă de ei și atunci cei din jur, chiar și colegii de serviciu pot vedea că omul acela are o problemă și să îi sugereze să apeleze la specialiști”, spune psihiatrul.
Bărbatul aflase ca suferă de cancer. „Cancerul este o boală incurabilă, dar depinde de stadiul în care se află pacientul. Mulți dintre pacienții diagnosticați cu cancer nu au primit o pregătire anterior aflării acestui diagnostic, mulți află după ce își fac analize, pentru că le era rău și află că au cancer. Așteptarea până la aflarea rezultatelor exacte pentru cancer este una care afectează majoritatea pacienților”, explică psihiatrul Raluca Modoranu.
În aceeași zi, un alt polițist, din județul Alba, în vârstă de 50 ani, s-a împușcat cu arma din dotare chiar în biroul sediului de poliție. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau