Rafila s-a convins: Moldova are nevoie de un Institut Regional de Boli Cardiovasculare!
Dimensiune font:
Ministrul Sănătăăţi, Alexandru Rafila, susține construcția Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iași. Condiţia este ca IRMCV să fie dimensionat nevoilor pacienților din Moldova. Anunţul a fost făcut după o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila și secretarul de stat dr. Alexandru Rogobete s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, si au căzut de acord că Moldova are nevoie de un Institut Regional de Boli Cardiovasculare, însă acesta trebuie sa fie dimensionat în așa fel încât să răspundă nevoilor cetățenilor și condițiilor de finanțare din Fonduri Europene. „Ministerul Sănătății va sprijini în acest sens dezvoltarea institutului, care de altfel se află în subordinea sa, iar Consiliul Județean va întreprinde demersurile necesare pentru reîntregirea patrimoniului acestuia și transferul terenului către Ministerul Sănătății. Buna-credință și interesul pentru pacienți, care nu au culoare politică, este abordarea corectă pe care Ministerul Sănătății o urmează cu consecvență în ultimii doi ani”, a transmis ministrul Sănătăţii la finalul întâlnirii cu preşedintele CJ Iaşi.
Nu este prima oară când ministrul Sănătăţii le spune celor aflaţi la conducerea judeţului că proiectul Institutului Regional de Boli Cardiovasculare este supradimensionat.
În luna iunie, în timpul unei vizite făcute la Iaşi, ministrul Sănătăţii a spus că şefii Consiliului Judeţean Iaşi ştiau de la început că Guvernul României a aprobat o hotărâre care limita finanțarea la 200 de milioane de euro.
Cei de la CJ Iaşi au evaluat proiectul la 1,76 miliarde de lei (cu TVA), mult peste Institutul de Medicină Cardiovasculară din București care are are un buget de 788,9 milioane de lei (fără TVA).
Pentru că suma cerută de Iaşi a fost mare, nu s-a încadrat în limita pentru a obține finanțare prin PNRR. Aşadar, dacă vor să acceseze finanțare prin fonduri europene sau împrumuturi externe, autoritățile vor trebui să redimensioneze proiectul. „Au venit cu un proiect care a depășit această sumă substanțial și au mai fost anumite constatări de la nivelul Comisiei Europene examinând proiectul de aici, costurile acestui proiect, comparativ cu proiectul de la București și nu mă refer la dimensiunea proiectului, care la Iași era de două ori mai mare decât cel de la București, mă refer la costurile care reveneau pentru un pat de spital se apropia de 1 milion de euro, aici la Iași, ceea ce era mult mai mult față de costurile care erau pentru un Institut cu un profil similar. Cred că măcar în ceasul al doisprezecelea ar trebui să avem înțelepciunea să lucrăm toți în interesul pacienților din Regiunea Moldovei. Noi o facem la Ministerul Sănătății și m-aș bucura dacă această atitudine ar fi comună pentru toată lumea. Există o parte de consultanță foarte mare, de 60 de milioane de euro, în contractul acesta de la Iași, e o sumă pe care nu am mai regăsit-o la niciun proiect din niciun spital din PNRR”, a spus, în timpul vizitei făcute la Iaşi în luna iunie, ministrul Alexandru Rafila. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau