Război total între primarul Chirica şi secretara Consiliului Local

1razboi1

Dimensiune font:

| 20-01-2022 00:00

Pentru prima dată, edilul-şef a arătat-o cu degetul pe Denisa Ionaşcu, susţinând direct că ea ar sta în spatele dosarului penal deschis de DIICOT pe numele său * Chirica spune că niciodată nu a semnat vreun act fără avizul secretarei Consiliului Local, ori tocmai un astfel de document este acum instrumentat de procurori * singura diferenţă ar constitui-o faptul că primarul este inculpat, iar secretara CL Iaşi, martor-protejat

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Iaşului, Mihai Chirica, i-a propus lui Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, să iniţieze un proiect de lege prin care secretarii generali ai unităţilor administrativ-teritoriale să îşi desfăşoare activitatea doar pe durata mandatului primarului ales. Demersul lui Chirica a stârnit critici dure din partea organizaţiilor profesionale ale secretarilor generali, acestea suspectându-l pe primarul Iaşului că doreşte să îndepărteze din funcţie pe Denisa Ionaşcu, secretarul general al Consiliului Local Iaşi, martor în dosarul pe care DIICOT l-a deschis pe numele primarului municipiului Iaşi. Ieri, primarul Chirca a ţinut să explice de ce a înaintat acea scrisoare către conducerea AMR. „Am lansat o temă de discuţie cu AMR faţă de relaţia dintre demnitar, conducătorul unei primării şi secretarul general al Consiliului Local din dorinţa de a găsi o formă de conlucrare pozitivă pentru membrii comunităţii. Am avut mai multe discuţii la AMR cu primari care şi-au exprimat nemulţumirile referitoare la relaţiile dintre ei şi secretarii de Consilii Locale, ca şi responsabili cu emiterea de acte. Accesta este motivul pentru care am trimis acea adresă. Dorinţa mea este de a atenţiona că relaţia trebuie îmbunătăţită, performanţa administrativă trebuie să coboare din sferele înalte ale celor care se cred mult prea demnitari (unii) şi mult prea înalţi funcţionari publici şi într-o mai strânsă legătură cu cei care merg pe stradă şi care vor ca actul administrativ să se petreacă repede şi corect”, a punctat edilul-şef.

Scuze publice

De altfel, Mihai Chirica, a transmis ieri o scrisoare deschisă adresată asociațiilor profesionale ale secretarilor de consilii locale şi consilii judeţene prin care îţi justifică acţiunea. „Nu am vrut ca invitaţia la dezbatere să fie interpretată în cheie personală, ci intenţia mea a fost ca propunerile lansate să contribuie la o mai bună colaborare între primar și secretar, indiferent de unitatea administrativ teritoriată, la un dialog eficient, la conturarea unor puncte de vedere comune cu privire la soluționarea diverselor probleme administrative, cu efecte benefice asupra cetățenilor și întregii comunități (...) Şi eu am o profesie, pe care o respect din punct de vedere moral şi legal. În afară de demnitatea de primar, sunt funcţionar public cu înaltă funcţie de conducere. Din acest motiv, am cerut tot timpul ca punctele de vedere ale profesioniştilor din administraţia publică să fie respectare. Nu am fost şi nu am fost vreodată un yesman şi nu mi-aş dori asta nici pentru dumneavoastră. Sunt peste 3.500 de primari aleşi în România, care pot avea diverse puncte de vedere referitoare la funcţionarea administraţiei publice, dar eu cred că profesionalismul şi buna credinţă trebuie să primeze în faţa alegătorilor, peste orice element subiectiv în relaţia primar – secretar (...)  Îmi prezint scuze corpului secretarilor oraşelor, comunelor, municipiilor şi judeţelor dacă s-au simţit lezaţi de intenţiile prezentate şi îmi afirm respectul pentru munca onestă a sute de funcţionari publici din administraţia locală din România. Pentru a arăta că intenția mea a fost una reformatoare şi sinceră, lansez o invitaţie publică pentru toţi liderii asociațiilor profesionale care reprezintă secretarii de consilii locale şi judeţene de a ne întâlni la Primăria municipiului Iaşi la o dezbatere onestă, despre modernizarea administrației publice și adaptarea legislației la provocările actuale”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Ionaşcu gafează, Chirica răspunde. Penal

Edilul-şef a făcut referire la procedurile care trebuie respectate la emiterea unui act. „2021 a fost un an deosebit pentru că m-am trezit atras într-un grup infracţional. Niciun demnitar din această ţară nu poate emite un act administrativ fără aviz de legalitate. Niciun demnitar nu poate fi tras la răspundere decât în condiţiile în care îl semnează singur, fără să-şi asume în spatele său prezenţa semnăturilor celor de tehnic şi juridic. Niciun act administrativ nu a plecat din Primăria Iaşi fără aviz de legalitate. Niciodată, în toţi cei 6 ani de mandat. Prin urmare, niciun funcţionar public nu-şi poate permite să se transforme într-un martor denunţând propriul său act administrativ căruia i-a dat legalitate”, a spus Chirica.

Tot primarul a dezvăluit ieri dedesubturile unui dosar iscat din senin, după ce secretara CL Iaşi s-ar fi sesizat din presă despre anumite  ilegalităţi. „Speţa noastră este teribil de simplă. La sesizarea unui act de nelegalitate pe care l-am confirmat, dispoziţia mea a fost încălcată. Actele au fost luate în original şi în loc să fie depuse, aşa cum am cerut şi aşa cum mi s-a confirmat, la Parchetul în subordinea căruia suntem noi, ca şi administraţie locală, a fost depus sub titulatura de martor, iar eu acuzat pentru o ezitare de a face un denunţ pe care nu l-am văzut, actele fiind luate sub semnătură de colegii mei care le-au predat secretarei Consiliului Local. Am semnat peste 50.000 de acte administrative în 6 ani  de zile împreună cu secretara Consiliului Local Iaşi. Asta înseamnă că, astăzi, ar trebui să denunţ toate cele 50.00 de documente semnate, cărora ar trebui să le invoc nelegalitatea sau reaua-intenţie sau dorinţa de a face ceva datorită faptului că, nu ştiu când, cei care au dat avizul de legalitate sau tehnic, se vor trezi într-o bună dimineaţă, ştiind doar ei despre ce este vorba, să se transforme într-un martor protejat pe un act pe care tot ei l-au semnat, şi administrativ, şi tehnic şi legal. De asta sunt foarte relaxat. Dar consider că atât timp cât funcţionarii public sunt plătiţi din bani publici, cu care este plătit şi primarul, şi viceprimarii şi consilierii locali, fiecare trebuie să-şi asume răspunderea legăturii dintre administraţie şi cetăţeni. Nu te trezeşti  că nu ştii ce-ai făcut... Iar dacă ştii ce-ai făcut, vino şi spune, că de aia sunt primar... Am zeci de plângeri penale, zeci de sesizări pentru falsuri, zeci de trimiteri către Parchetul de pe lângă Judecătorie cu falsuri pentru puneri în posesie care au rămas fără răspuns de ani de zile şi pentru care eu trebuie să stau acum cu temerea că secretara Consiliului Local Iaşi se sesizează din presă şi se comportă aproape ca un procuror ca să nu spun mai mult decât atât. Nu poţi să-mi trimiţi adresă de tipul având în vedere articolul din presă, vă rugăm să răspundeţi cu celeritate şi să-mi puneţi la dispoziţie următoarele documente. Pe bune? Având în vedere că ai o problemă, te rog să deschizi uşa primarului şi să găseşti o cale de comunicare prin care să găseşti un răspuns. Legal”, a spus Mihai Chirica. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei