Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii

turmeric

Dimensiune font:

| 21-11-2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii

Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in India. Rizomul acesteia (tulpina subterana) este folosit drept condiment, dar si ca remediu traditional.
De-a lungul timpului, turmericul a fost utilizat in Ayurveda si in alte sisteme medicale traditionale din India, precum si in cele din estul Asiei, cum ar fi cazul medicinei traditionale chineze. In India, Curcuma longa a fost folosita traditional pentru tratarea unor afectiuni ale pielii, tractului respirator superior, articulatiilor si sistemului digestiv.
In prezent, turmericul este promovat ca supliment alimentar, recomandat in tratamentul multor tulburari, printre care artrita, boli digestive, infectii respiratorii, alergii, afectiuni hepatice, depresie si altele.

Ce este curcuma
Curcuma este un gen de planta perena care face parte din familia Zingiberaceae, care cuprinde aproximativ 100 de specii, printre care si Curcuma longa. Inaltimea acesteia poate varia intre 60 si 90 cm, iar planta prezinta frunze lungi lanceolate si flori alb-galbui, care cresc pe o tija similara spicului.

Ce este turmericul?
Curcuma longa este o planta cunoscuta si sub denumirea de „turmeric” sau „zerdiceaf”, un termen imprumutat din limba turca. Rizomul acestei plante este folosit pentru obtinerea condimentului turmeric, caruia i se mai spune si „sofran indian”.

Ce este curcuminul?
Curcumina sau curcuminul este o componenta chimica importanta a pudrei de turmeric, proprietatile acesteia fiind de obicei atribuite curcuminoidelor (curcuminei si substantelor inrudite acesteia). Curcuminul este cel care ii confera turmericului culoarea galbena.

Proprietati si beneficii

Sofranul indian si curcuminul prezinta o varietate de proprietati biologice interesante, dar sunt dificil de studiat deoarece curcumina este instabila (se transforma usor in alte substante), iar in cazul administrarii orale, are biodisponibilitate redusa (doar o cantitate mica a acesteia reuseste sa ajunga in fluxul sangvin). Totusi, curcuminul pare promitator in ce priveste beneficiile pentru sanatate.


1. Reduce inflamatia
Folosirea turmericului poate fi benefica in cazul afectiunilor cronice, situatie in care inflamatia incepe sa afecteze tesuturile organismului.
Un studiu la care au participat pacienti care sufereau de colita ulcerativa, persoanele care au administrat 2 grame de curcumin pe zi, impreuna cu medicamentele prescrise, au avut sanse mai mari de a se mentine in remisiune, prin comparatie cu pacientii care folosisera doar medicatia prescrisa.
Tot datorita efectului antiinflamator, pacientii cu artrita raspund bine la tratamentul cu suplimente pe baza de curcumin. In urma unui studiu care a vizat pacienti cu artrita reumatoida, curcuminul a fost chiar mai eficient decat un medicament antiinflamator. Numeroase cercetari care au examinat efectele curcuminei asupra artritei au inregistrat ameliorarea simptomelor.


2. Imbunatateste memoria
Un alt studiu clinic a aratat ca 90 de miligrame de curcumin, administrate de doua ori pe zi, timp de 18 luni, au ajutat la imbunatatirea memoriei in cazul adultilor cu dementa. Cercetatorii au considerat ca reducerea inflamatiei de la nivelul creierului si proprietatile antioxidante ale curcuminului au determinat incetinirea declinului functiilor neurocognitive, adica a capacitatii de a rationa. S-ar putea ca substanta activa din turmeric sa contribuie si la prevenirea dezvoltarii bolii Alzheimer, dar deocamdata sunt necesare studii suplimentare in aceasta privinta.


3. Calmeaza durerea articulara
Cand vine vorba despre tratarea artitrei, sofranul indian are un istoric indelungat atat in medicina traditionala chineza, cat si in Ayurveda. Cercetarile sugereaza ca utilizarea extractului de turmeric ar putea reduce durerea asociata osteoartritei, dar medicii le recomanda pacientilor sa nu se bazeze exclusiv pe utilizarea curcuminului, deoarece medicatia prescrisa trebuie sa aiba prioritate.


4. Lupta impotriva radicalilor liberi
Tot pe lista beneficiilor demne de luat in considerare ale acestui condiment includem si proprietatile antioxidante, ceea ce inseamna ca substantele active din compozitia sa pot feri organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi de oxigen, pe care ii neutralizeaza. De asemenea, se pare ca efectul antioxidant al sofranului indian poate stimula si actiunea altor antioxidanti din dieta.


5. Diminueaza riscul de aparitie a bolilor coronariene
Datorita capacitatii de a reduce inflamatia si oxidarea, turmericul poate aduce beneficii si prin protejarea organismului impotriva afectiunilor inimii.
Studiile arata ca sofranul poate ajuta la stoparea procesului prin care se dezvolta aceste boli. In cazul adultilor sanatosi, de varsta medie, care timp de 12 saptamani au administrat suplimente pe baza de curcumin, a crescut rezistenta endoteliului vascular, cu rol important in caz de hipertensiune.
Un alt studiu a vizat 121 de persoane care suferisera o interventie chirurgicala pentru bypass aorto-coronarian. Cu cateva zile inainte si dupa operatie, pacientii care administrasera 4 grame de curcumin pe zi au reusit sa reduca cu 65% riscul de a se confrunta cu un infarct pe parcursul spitalizarii.
Sofranul poate fi util si cand este folosit impreuna cu medicamentele recomandate pentru controlul nivelului colesterolului. Cercetarile au sugerat ca substanta activa din turmeric este sigura, putand proteja organismul prin reducerea nivelurilor colesterolului. Totusi, pentru a intelege mai bine cum actioneaza curcuminul, sunt necesare mai multe studii.


6. Combate depresia
In cazul persoanelor cu depresie, scade cantitatea proteinei cunoscute sub denumirea de „factor neurotrofic derivat din creier (BDNF)”, motiv pentru care hipocampusul (care contribuie la memorare si invatare) pacientilor respectivi incepe sa se micsoreze. Din fericire, s-a descoperit ca administrarea curcuminei poate creste nivelul factorului BDNF, anuland modificarile respective.
Un alt studiu a aratat ca pentru ameliorarea simptomelor depresiei, curcumin poate fi aproape la fel de eficient precum fluoxetina (Prozac – antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei). Este posibil ca acest compus care confera culoarea sofranului sa poata stimula nivelurile serotoninei si dopaminei (substante chimice care regleaza dispozitia si alte functii ale organismului).


7. Previne cancerul
Conform anumitor cercetari, curcuminul poate perturba dezvoltarea cancerului. Se pare ca determina moartea celulelor canceroase, reduce angiogeneza (transformarea in tumori a noilor vase sangvine) si metastazele (raspandirea cancerului). Cel putin in cazul cancerului colorectal, s-a constatat reducerea cu 40% a leziunilor de la nivelul colonului pacientilor de sex masculin.


Contraindicatii


Desi riscul aparitiei efectelor secundare este redus, iar interactiunile cu medimentele sunt putin probabile, trebuie sa incetati utilizarea turmericului in cazul in care observati efecte neplacute (cum ar fi balonare si diaree), daca administrati cumva medicatie pentru coagularea sangelui ori suferiti de vreo afectiune a vezicii biliare.
Aceiasi agenti din turmeric, care aduc beneficii pentru sanatatea sistemului digestiv, pot avea insa efect iritant in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari din acest condiment. De exemplu, unii participanti la studii care vizau utilizarea turmericului pentru tratamentul cancerului au renuntat la administrarea sofranului deoarece acesta le perturba digestia.
Turmericul stimuleaza productia acidului gastric, lucru care poate fi benefic pentru digestia unor pacienti, dar nociv in cazul altora. De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa evite suplimentele cu turmeric, din cauza efectului de fluidizare a sangelui, care poate favoriza o potentiala hemoragie. Utilizat insa in cantitati mici, drept condiment, turmericul nu ar trebui sa provoace probleme de sanatate.

Informatiile din acest articol sunt cu caracter informativ si nu pot inlocui consultul de specialitate. Pentru orice problema medicala adresati-va medicului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei