Persoanele care dețin termometre cu mercur riscă închisoarea
Dimensiune font:
Dacă deții un termometru cu mercur, riști să te confrunți cu dosar penal. Conform articolului 359 din Codul Penal, simpla deținere a unui astfel de termometru constituie infracțiune. Persoanele surprinse în timp ce dețin sau transportă mercur pot fi investigate pentru săvârșirea infracțiunii de deținere și trafic de substanțe toxice. Pedeapsa pentru această infracțiune variază între 2 și 7 ani de închisoare.
Motivul pentru care s-au interzis termometrele cu mercur
Prof. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din România, filiala Iași, explică faptul că termometrele cu mercur nu pot fi considerate defecte, deoarece funcționează corect pentru măsurarea temperaturii. Acestea au fost însă retrase din uz și declarate ilegale din cauza pericolului pe care îl reprezintă mercurul, un metal toxic. Motivele retragerii nu sunt legate de eficiența termometrului, ci de siguranța utilizării acestuia. De altfel, chiar și în cabinetul său, termometrele cu mercur au fost înlocuite, deoarece nu mai sunt conforme cu reglementările legale. Astfel, decizia de a renunța la ele a fost dictată de preocuparea pentru siguranța pacienților, nu de calitatea dispozitivului.
„Mercurul este un metal toxic, motiv pentru care, în cazul în care un termometru cu mercur se sparge, este esențial să fii foarte atent și să eviți inhalarea vapori lor, deoarece poate duce la intoxicație. Intoxicația cu mercur este extrem de periculoasă, având un grad mare de toxicitate și mortalitate, iar tratamentele necesare pot include spitalizări și intervenții complexe. Acesta este motivul pentru care termometrele cu mercur au fost retrase din uz cu câțiva ani în urmă”, a explicat prof. dr. Liviu Oprea.
Au un anumit grad de risc
Medicul explică faptul că persoanele care dețin în prezent termometre cu mercur și nu știu ce să facă cu ele nu trebuie să le arunce la gunoi. Aruncarea acestora la coșul de gunoi este periculoasă, deoarece cineva ar putea să le găsească, să nu știe ce reprezintă și să le utilizeze sau să le spargă, riscând intoxicații. La fel ca în cazul medicamentelor, care trebuie predate și depozitate în spațiile special amenajate din cadrul spitalelor, termometrele cu mercur ar trebui să ajungă într-un astfel de spațiu, nu la gunoi. Totuși, la nivelul Iașului, nu toate spitalele dispun de un astfel de spațiu destinat gestionării acestora.
„Termometrele disponibile acum pe piață sunt standardizate pentru a oferi rezultate cel puțin la fel de precise ca cele cu mercur. Deși metoda cu mercur nu este una ineficientă, aceasta presupune un anumit nivel de risc și nesiguranță, motiv pentru care a fost înlocuită cu alternative mai sigure”, a precizat medicul
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau