Războiul apei potabile ia amploare, la Bacău!
Dimensiune font:
La Bacău, mai multe cartiere au fost lăsate fără apă, pe 31 ianuarie, la ora 21.45, dzupă o avarie pe conducta de transport apă brută – Valea Uzului – Bacău, în orașul Dărmănești (zona târgului). Practic, 90 la sută din populaţia Bacăului a rămas fără apă şi, deşi în oraş au fost amplasate mai multe rezevoare cu apă potabilă, acestea nu au putut acoperi necesarul populaţiei.
Mai mult, şcolile au decis să treacă la cursuri online, cât timp nu va mai curge apă la robinet, însă, din fericire, spitalul judeţean beneficiază de o rezervă proprie, astfel că nu a fost afectat de avaria de proporţii de la conducta principală.
Sâmbătă, după soluţionarea avariei, conducta principală a fost umplută, iar apa a început să curgă la robinetele locuitorilor municipiului Bacău. „Dacă CRAB nu mai pune bețe în roate Rezervei de apă, aceasta ar trebui să fie complet funcțională în curând (o parte din conductele rezervei de apa sunt în exploatare de peste 2 luni și au deservit continuu cartiere întregi chiar și în timpul avariei cum au fost Gherăiești, Șerbănești sau Izvoare)”, a fost spus primaul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, declaraţia sa provocând supărarea operatorului de apă, care a replicat cu un comunicat.
„A venit momentul ca investiția făcută la rezerva de apă să-şi dovedească utilitatea!”
„Operatorul regional – SC CRAB SA nu are în administrare Rezerva de apă a municipiului Bacău şi nu răspunde de lipsa de funcţionare a acesteia, aşa cum în mod fals au declarat primarul municipului Bacău – Lucian Daniel Stanciu Viziteu şi viceprimarul municipiului – Liviu Miroşeanu. Această răspundere îi revine astăzi constructorului investiţiei, care la data prezentei nu a reuşit finalizarea recepţiei la terminarea lucrărilor, nici la 3 ani de la semnarea contractului”, au transmis reprezentanţii CRAB, care asigură cetăţenii că „şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în raport cu asigurarea acestei surse de rezervă, finalizând şi recepţionând în decembrie 2021 Staţia de demanganizare şi reabilitând fronturile de captare, singura condiţie pentru ca această cantitate de apă să poată ajunge la populaţie, în caz de avarie, fiind recepţionarea de către Primăria Municipiului Bacău a conductei de legătura, adică Rezerva de apă a municipiului Bacău”.
Compania de Apă Bacău i-a rugat pe reprezentanţii Primăriei Municipiului Bacău ca, „în loc de a arunce vina nejustificat şi ilegal pe operatorul de apă, să întreprindă măsurile contractuale de a determina constructorul Rezervei de apă să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale şi să facă dovada finalizării recepţiei, astfel încât investiţia să poată fi dată în administrare operatorului şi să poată fi pusă la dispoziţia cetăţenilor”.
Valentin Ivancea, preşedintele CJ Bacău, spunea, în urmă cu câteva zile, că atât stația, cât și cele 3 fronturi de captare sunt în perfectă stare și pot asigura oricând cuplarea la rezerva de apă a Bacăului. „Operaționalizarea rezervei de apă de către primărie este ultimul pas pentru ca orașul să beneficieze de o sursă alternativă de alimentare! Stația de demaganizare și puțurile de captare, pot asigura furnizarea apei pentru o perioadă de maximum 3 zile, timp în care echipele de intervenție de la CRAB pot remedia avaria. A venit momentul ca investiția făcută la rezerva de apă să-şi dovedească, în sfârșit utilitatea! (...) Trag un semnal de alarmă asupra necesității urgente de operaționalizare a rezervei de apă! Nu este prima dată când locuitorii municipiului au de suferit de pe urma unor investiții care nu au fost puse în funcțiune! Este inadmisibil să ne confruntăm din nou cu disconfortul cauzat de lipsa apei!”, a precizat Valentin Ivancea.
Conducerea CRAB, convocată în şedinţa Consiliului Local
Una peste alta, astăzi, conducerea CRAB SA a fost convocată în faţa Consiliului Local al municpiului Bacău, care este acționar majoritar al companiei, unde va prezenta cauzele care au făcut ca rezerva de apă să nu suplinească, fie și parțial, necesarul de apă al orașului, în cazul avariei survenite pe conducta de aducțiune de la Valea Uzului. „De asemenea, așteptăm un plan de măsuri măsuri concrete, pentru ca asemenea situații să nu se mai repete. Dacă acest plan nu există, dacă nu se întrevăd soluții viabile, atunci solicităm demisia conducerii SC CRAB SA, care să lase locul unor persoane competente. Nu mai putem continua cu pasatul răspunderii, cu tergiversările, cu lipsa de implicare. Băcăuanii nu mai au răbdare și nu mai tolerează așa ceva!”, a declarat viceprimarul Liviu Miroșeanu. Mihai VANCEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau