Sărbători cu mult foc pentru pompierii ieşeni
Dimensiune font:
* din noaptea de Revelion şi până în ziua de Sfântul Ion, pompierii au avut 13 intervenţii * cele mai multe incendii au avut loc în mediul rural şi au fost cauzate de probleme la coşurile de fum * a existat şi un caz de foc pus intenţionat
Pentru pompierii ieşeni, Revelionul a început un pic mai devreme, la ora 16.00, cu un caz în comuna Tomeşti. Iar de atunci şi până de Sfântul Ion, „distracţia” a tot continuat. La prima intervenţie a fost vorba de o vilă ridicată recent şi construită cu grijă. Din nefericire, coşul de fum a fost amplasat de mântuială şi neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Aşa că, până să ajungă acolo un echipaj din cadrul Detaşamentului 2, au ars: acoperişul casei, în suprafaţă de 140 metri pătraţi, apoi 60 metri pătraţi de tavan din rigips-carton şi scânduri din lemn, precum şi documentele personale ale proprietarului. Totodată, s-au deteriorat diverse scule şi trei geamuri.
20 de minute mai târziu a fost rândul celor de la Detaşamentul 1 de Pompieri să aibă de treabă. De data asta, la Sculeni, în comuna Victoria. Aici pagubele au fost insignifiante, dar cauza aceeaşi ca la Tomeşti. Tot coşul de fum.
Spre miezul nopţii, în loc să pregătească şampania, pompierii din Hârlău s-au urcat în autoutilitară pentru a interveni în satul Poiana din comuna Deleni, unde, tot din cauza coşului de fum, au ars trei metri liniari de bârnă din lemn şi s-au degradat trei plăci de azbocimen. În plus, soba trebuie refăcută din temelii.
Cu jetul de apă la tomberon, de Revelion
Imediat după trecerea în Noul An, în loc de artificii şi urături, cei de la Detaşamentul 2 au vizitat un tomberon de gunoi din Valea Adâncă. Până să ajungă ei acolo, au apucat să ardă aproximativ 100 kilograme de deşeuri menajere. Aici încă nu s-a stabilit dacă a fost vorba de neglijenţa cuiva ori de o incendiere intenţionată.
Pe 1 ianuarie, la ora 8.44 dimineaţa, în loc de sorcovit, pompierii de la Detaşamentul 1 au dat cu apă din belşug peste bucătăria de vară a unui gospodar din Valea Lupului. Din care n-a mai rămas, din păcate, decât ceva tablă şi nişte bucăţi de sticlă. Totul de la o improvizaţie la instalaţia electrică.
Prima intervenţie pe 2020 din municipiul Iaşi a avut loc în seara de Sfântul Vasile, la o casă de pe strada Brădeţului. Aici, ditrugere minoră: coşul de fum. Care nu fusese curăţat de cine ştie când.
Pentru o familie din Bârnova, seara de Sfântul Vasile n-a fost deloc prilej de sărbătoare, ci unul de tânguială. Până să ajungă pompierii şi să stingă flăcările, arseseră deja cam tot ce era de valoare. Din cauza jarului căzut din soba nesupravegheată de la una din camere.
A doua zi a anului ce tocmai a debutat a fost una de pauză, pentru ca de pe 3 ianuarie evenimentele cu flăcări multe să reînceapă în forţă. La data menţionată, spre asfinţit, o casă din Fântânele a luat foc ca din senin. După potolirea focului, pompierii au demarat cercetările privind cauza şi, din câte se pare, o vorba de „folosirea intenţionată a sursei de aprindere”.
Recordul începutului de an a fost înregistrat pe data de 4 ianuarie, cu trei evenimente. Primul, chiar la primele momente de după-miezul nopţii, la o casă de pe Fundac Bucium. Aici, focul s-a aprins de la un scurt-circuit la instalaţia electrică, dar intervenţia ultrarapidă a pompierilor a limitat sensibil pagubele. Doar 8 metri liniari de cablu.
Sfântul Ion i-a pus pe drumuri pe cei de la Detaşamentul 1, care a intervenit salutar în Româneşti, reuşind să salveze vieţile a doi bătrâni, soţ şi soţie, în vârstă de 88 de ani. Bărbatul a scăpat uşor, doar intoxicaţie cu fum, în schimb femeia a suferit şi arsuri la nivelul feţei. Amândoi au fost transportaţi de SMURD la Urgenţe. Cât despre casă, pagubele sunt consistente. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau