Septuagenarul Adrian s-a luat la trântă cu Poliţia!
Dimensiune font:
* acesta a câştigat, la recurs, dreptul de a conduce, după ce a fost prins în trafic cu o alcoolemie de 1,90 la mie! * iniţial, „moş Adrian” primise un an de puşcărie şi interzicerea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de trei ani
Cetăţean onest, bun familist, fost pădurar şi cu frică de Dumnezeu, Adrian G., din Mogoşeşti, a avut primul conflict cu legea abia la aproape 70 de ani. A fost vorba de ghinion şi foarte proastă inspiraţie. Era pe 28 iunie 2018, bătrânelul băuse toată ziua, iar pe la ora 18.00 a rămas fără „carburant”. Din comoditate, s-a urcat la volanul Opelului său, ca să meargă la magazinul sătesc după noi provizii. Drum de ţară, neasfaltat, de regulă pustiu, distanţă de nici 50 metri. Nu părea a fi vreun risc, aşa că s-a aventurat.
N-a mai ajuns la destinaţie, fiind oprit, mai mult din plictiseală, de un echipaj de poliţie. Agenţii au simţit mirosul de alcool şi l-au pus pe moş Adrian să sufle în etilotest. 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat, adică alcoolemie de dosar penal. Aşa că nu l-au mai lăsat nici să se urce în Opel, nici să meargă pe jos acasă. L-au suit în dubă, cu destinaţia Spitalul „Sf.Spiridon”. Acolo i-au fost luate, la interval de o oră între ele, cele două probe biologice, rezultatul fiind surprinzător pentru toată lumea. 1,90 la mie alcool în sânge, respectiv 1,80. Adică, beat criţă. Cu toate astea, în momentul opririi de către poliţişti, el „avea echilibru, vorbire coerenta şi nu părea a fi sub influenţa alcoolului”, după cum se specifică în rechizitoriul trimis instanţei.
Dosarul şi-a urmat cursul, iar bătrânelul a fost judecat şi condamnat pe 27 noiembrie 2019. Sentinţa, una de aşteptat: un an cu suspendare. Dar faptul că a venit şi pedeapsa complementară, prin care i s-a interzis dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de trei ani, l-a bulversat total.
Nu s-a împăcat deloc cu ideea şi, în ciuda şanselor infime de a izbândi, a făcut apel. În motivare, Adrian a subliniat că, în acel interval orar, drumul sătesc pe care a circulat era pustiu, că distanţa a fost infimă şi că riscul de a comite un accident, practic n-a existat. Mai ales că era lucid şi deţine permis de conducere de aproape jumătate de secol, răstimp în care n-a avut niciun incident.
În susţinerea demersului său, moş Adrian a subliniat o frază esenţială din rechizitoriu: „Depistarea sa în trafic s-a făcut în urma unui control de rutină, în timp ce circula regulamentar. Nu a pus în pericol participanţii la trafic şi nu a prezentat un pericol concret pentru circulaţia rutieră”.
În încheierea motivării sale, a menţionat că a lucrat toată viaţa ca pădurar, că nu a avut niciun fel de probleme în societate, că nu a suferit condamnări şi că soţia sa este grav bolnavă, iar interdizicerea dreptului de a conduce pentru o perioadă de trei ani va avea „consecinţe grele asupra unei vieţi normale pentru viitor”. Folosirea autoturismului propriu îi este indispensabilă, că nu are altă variantă de transport atunci când trebuie să-şi ducă soţia la spital, iar lucrul ăsta se întâmplă destul de des.
Cu această argumentaţie, pensionarul a solicitat amânarea executării pedepsei şi reducerea celei complementare, cu interzicerea dreptului de a conduce. Apelul i-a fost admis, iar pronunţarea completului de la Curtea de Apel Iaşi, survenită alaltăieri, i-a fost favorabilă. A câştigat recursul. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau