SMURD se dezvoltă pe relația România – Republica Moldova

Dimensiune font:

| 19-08-2021 15:42

La Iaºi a fost lansat astăzi un proiect transfrontalier ce vizeazã siguranþa ºi protecþia populaþiei din Moldova ºi Republica Moldova prin îmbunãtãþirea pregãtirii ºi menþinerea capacitãþii de intervenþie a serviciilor de urgenþã profesioniste, inclusiv SMURD.

Evenimentul s-a desfãºurat la Palatul Culturii din Iaºi, în prezenþa ºefului DSU Raed Arafat, ºefului IGSU gral maior Dan Paul Iamandi, secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova. Alexandru Oprea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sãnãtãþii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini, reprezentanþi ai autoritãþilor locale ºi judeþene, Teofan, mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei, ai Diecezei Romano Catolice, deoarece parteneriatul în cadrul proiectului este format de instituþii din România ºi Republica Moldova. 

Proiectul este derulat cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro ºi este intitulat „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations” - SMURD-2.  

„Colaborarea cu cei din Republica Moldova a fost ºi rãmâne o prioritate. Proiectele sunt de ceva timp, de mulþi ani, cum e SMURD 1, primul proiect de cooperare cu fonduri europene. Sunt convins cã acest proiect va avea un impact important asupra populaþiei din Moldova, este un proiect destinat sectorului de urgenþã. Dacã vorbim de valoarea proiectului, de peste 10 milioane de euro, aratã cã valoarea acestuia este foarte importantã ºi va duce la noi proiecte pentru urmãtoarea perioadã ºi care sã asiste la continuarea dezvoltãrii sectorului de urgenþã pe ambele pãrþi ale Prutului. Aici vorbim ºi de zona Iaºi - Moldova. Sã nu uitãm cã avem proiecte care sunt pe partea Sucevei ºi a Cernãuþiului.  Impactul tuturor procedurilor este direct asupra cetãþeanului. Pandemia nu a avut dragoste, inundaþiile, la fel. Un cutremur poate sã afecteze deodatã ºi România ºi Moldova. Asta înseamnã cã o colaborare între cele douã pãrþi este foarte importantã ºi numai aºa vom putea sã salvãm mai multe vieþi când vom avea o problemã”, a spus Raed Arafat, ºeful DSU.

În cadrul proiectului va fi înfiinþat un poligon de pregãtire pentru antrenamente speciale aferent personalului pentru intervenþii în situaþii de urgenþã; ºapte platforme de aterizare pentru intervenþii aeriene, dintre care trei în România ºi patru în Republica Moldova; douã noi puncte SMURD în Republica Moldova; douã Unitãþi de Primiri Urgenþe (UPU) în Republica Moldova; un set de proceduri comune pentru intervenþii în situaþii de urgenþã; creºterea capacitãþii operaþionale în Republica Moldova prin achiziþia a 14 autospeciale specifice misiunilor SMURD. 

„Proiectul transfrontalier SMURD 2 este foarte important pentru populaþia de o parte ºi de alta a Prutului. Este o continuare a proiectului care a început în 2014 ºi care a adus un elicopter ce opereazã de aici, de la Iaºi, pentru toatã Republica Moldova, uneori ºi cu sprijinul colegilor de la Galaþi. A adus echipe medicale formate în România ºi care activeazã pe SMURD în cadrul IGSU Moldova, ºi a adus începutul unei activitãþi de tip medicinã de urgenþã ºi SMURD de o parte ºi de alta a Prutului, îmbunãtãþiri în activitatea pompierilor, a inspectoratelor generale pentru situaþii de urgenþã, în operarea elicopterului pentru pacienþii din Republica Moldova pe care, cei mai mulþi, i-am dus cãtre spitalele de urgenþã din Chiºinãu ºi doar un procent foarte mic au fost transferuri cãtre România”, a spus dr. Diana Cimpoeºu, coordonatorul SMURD la nivel regional. 

Proiectul este finanþat de Uniunea Europeanã prin intermediul Instrumentului European de Vecinãtate (ENI), prin Programul Operaþional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. „Prin acest proiect, SMURD 2, demonstrãm o recunoaºtere a realizãrilor noastre ºi o continuitate, în acelaºi timp.Fiecare dintre parteneri reprezintã instituþii cu propriile reguli ºi proceduri, cu mult personal care trebuie sã cunoascã procedurile comune ºi sã le poatã aplica în activitate zi de zi. Aceastã dezvoltare nu are loc într-o singurã zi, ci necesitã o cooperare strânsã de pe ambele maluri ale Prutului. În acelaºi timp, diversificarea partenerilor din proiect presupune ºi unele provocãri ale timpului, amplificate de situaþia pandemicã de COVID-19. Prin dialog permanent, creativitate, încredere reciprocã ºi flexibilitate, ducem acest proiect. Este un prilej bun de a face unele evaluãri”, a spus Alexandru Oprea, secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova. 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sãnãtãþii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini, a spus cã indirect a fost beneficiarul acestui proiect transfrontalier dupã ce o cunoºtinþã a sa a avut nevoie de transport aerian cu echipajul SMURD. „Am beneficiat ºi eu în calitate de prieten al unui pacient al acestui serviciu de misiuni aeromedicale. Acum acel om trãieºte datoritã acestui proiect. Acesta este impactul pe care îl aduce aceastã cooperare. Sperãm sã avem multe alte proiecte implementate. Sã fie ºi SMURD 3, ºi SMURD 4, ºi... de ce nu? ºi un SMURD 10”, a declarat  secretarul de stat în cadrul Ministerului Sãnãtãþii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini.

Valoarea proiectului este de 10 milioane de euro. Acesta urmeazã a fi implementat pânã la sfârºitul anului 2022. 

„Criza provocatã de coronavirus, dar ºi alte dezastre naturale, cum este ºi cazul incendiilor de vegetaþie care au afectat în ultima perioadã mai multe comunitãþi europene ºi nu numai - Grecia, Turcia - ne-au arãtat cât este de important ca statele sã fie unite, sã ne sprijinim între noi cu toate resursele. În astfel de momente trebuie sã ne unim forþele, competenþele, abilitãþile pentru a fi mai puternici în faþa provocãrilor. Cu Republica Moldova avem o relaþie specialã, împãrþim un fond cultural ºi social comun, iar cooperarea este esenþialã pentru a sprijini comunitãþile din Republica Moldova sã îºi creascã ºi ele capacitãþile pentru medicina de urgenþã cu finanþãri europene, lucru posibil prin astfel de proiecte transfrontaliere. Vãzând rezultatele proiectului, nu pot decât sã felicit toate instituþiile implicate în proiect, care se folosesc de toatã aceastã infrastructurã ºi echipamente pentru a salva vieþi, uneori chiar cu sacrificiul suprem”, a spus preºedintele CJ Iaºi, Costel Alexe.

Primarul Iaºului, Mihai Chirica a subliniat cã deºi acest proiect sprijinã România doar într-o micã mãsurã, din punct de vedere al beneficiilor ºi infrastructurii, principalul beneficiar este cealaltã Moldovã de peste Prut. „Prin acest proiect Republica Moldova îºi poate dezvolta serviciile SMURD dar ºi prin pregãtirea profesionalã pe care o facem în comun pentru a creºte calitatea acestor servicii. Nu este singurul proiect. Strategia viitoare a României va trebui sã fie una direcþionatã spre astfel de proiecte transfrontaliere astfel încât sã putem oferi cât mai multe ºanse cetãþeanului moldovean de a duce o viaþa normalã, fireascã”, a spus primarul Mihai Chirica. Laura RADU

 

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Un urs a pus pe jar locuitorii din comuna Bicaz Chei
18/04/2025 19:35

Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă (ISU) Neamt a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezenta unui urs langă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost s ...

FOTO -- Daruri în Vinerea Mare, când tăcerea capătă glas
18/04/2025 12:45

 Bătranetea are o formă a tăcerii pe care o invătăm greu. Este o cameră cu ferestre putine, prin care lumina intră doar atunci cand cineva isi aminteste de tine. La Unitatea medico-socială de la Po ...

De ce nu e bine să muncești în Vinerea Mare
18/04/2025 08:32

* supersitiile spun că orice treabă vei face in Vinerea Patimilor nu va iesi bine si vei avea parte de un an lipsit de oportunităti * prin urmare, nu este recomandat să speli, să cosi, să gătesti sau să ...

DE 28 Iași – Târgu Frumos supravegheat din elicopter! Ce amendă primești dacă depășești pe partea dreaptă
18/04/2025 08:21

* in cadrul actiunilor de survolare si supraveghere a traficului rutier, derulate in aceste zile, aproximativ 35 de conducători auto au fost surprinsi in timp ce efectuau depăsiri neregulamentare ale altor au ...

Iașul a luat potul cel mare la Olimpiada Națională de Fizică
18/04/2025 08:14

* elevii ieseni au obtinut, la Olimpiada Natională de Fizică din acest an, 22 distinctii! Olimpiada Natională de Fizică s-a desfăsurat in acest an scolar la Slobozia, judetul Ialomita, in perioada 10-15 a ...

Câțiva ieșeni primesc bani pe viață de la stat pentru rezultatele sportive
18/04/2025 08:00

Iasul a avut mereu sportivi care au performat in multe domenii, aducand medalii olimpice, mondiale sau europene pentru Romania. 14 dintre acestia primesc din partea statului, ca recunoastere a prestigiului adus ...

Vinerea Mare – o tăcere care strigă în noi
18/04/2025 06:49

Există o zi in an cand linistea are altă greutate. O zi care nu vine ca o sărbătoare, ci ca o aducere-aminte. Nu te indeamnă să te bucuri, ci să te opresti. Să taci. Să vezi. Să simti. Vinerea Mare, z ...

Poliţiştii i-au prins pe tinerii care au înscenat un accident mortal în Vaslui. Viceprimar:
18/04/2025 05:10

Şase adolescenţi din Vaslui s-au ales cu dosar penal după o farsă macabră. Au inscenat un accident sangeros pe o şosea. Au stropit cu vopsea roşie asfaltul şi un manechin din paie, imbrăcat cu haine b� ...

Antrenorul de la Botoșani, Leo Grozavu, ia Iașul peste picior înaintea meciului de duminică
17/04/2025 23:02

Antrenorul FC Botosani, Leo Grozavu, a ironizat astăzi pe ACSM Politehnica Iasi in conferinta de presă dinaintea meciului de duminică, din Copou, din etapa a V-a a play-out-ului Ligii I de fotbal.   & ...

De ce sunt interzise oțetul și urzicile în Joia Mare
17/04/2025 14:07

Joia Mare, cunoscută si sub denumirile de Joia Neagră sau Joia Patimilor, este una dintre cele mai importante zile din Săptămana Mare. Ea marchează momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos le-a spălat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei