SMURD se dezvoltă pe relația România – Republica Moldova

71573133-354b-45fb-ba0f-49d2e83a0551

Dimensiune font:

| 19-08-2021 15:42

La Iaºi a fost lansat astăzi un proiect transfrontalier ce vizeazã siguranþa ºi protecþia populaþiei din Moldova ºi Republica Moldova prin îmbunãtãþirea pregãtirii ºi menþinerea capacitãþii de intervenþie a serviciilor de urgenþã profesioniste, inclusiv SMURD.

Evenimentul s-a desfãºurat la Palatul Culturii din Iaºi, în prezenþa ºefului DSU Raed Arafat, ºefului IGSU gral maior Dan Paul Iamandi, secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova. Alexandru Oprea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sãnãtãþii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini, reprezentanþi ai autoritãþilor locale ºi judeþene, Teofan, mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei, ai Diecezei Romano Catolice, deoarece parteneriatul în cadrul proiectului este format de instituþii din România ºi Republica Moldova. 

Proiectul este derulat cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro ºi este intitulat „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations” - SMURD-2.  

„Colaborarea cu cei din Republica Moldova a fost ºi rãmâne o prioritate. Proiectele sunt de ceva timp, de mulþi ani, cum e SMURD 1, primul proiect de cooperare cu fonduri europene. Sunt convins cã acest proiect va avea un impact important asupra populaþiei din Moldova, este un proiect destinat sectorului de urgenþã. Dacã vorbim de valoarea proiectului, de peste 10 milioane de euro, aratã cã valoarea acestuia este foarte importantã ºi va duce la noi proiecte pentru urmãtoarea perioadã ºi care sã asiste la continuarea dezvoltãrii sectorului de urgenþã pe ambele pãrþi ale Prutului. Aici vorbim ºi de zona Iaºi - Moldova. Sã nu uitãm cã avem proiecte care sunt pe partea Sucevei ºi a Cernãuþiului.  Impactul tuturor procedurilor este direct asupra cetãþeanului. Pandemia nu a avut dragoste, inundaþiile, la fel. Un cutremur poate sã afecteze deodatã ºi România ºi Moldova. Asta înseamnã cã o colaborare între cele douã pãrþi este foarte importantã ºi numai aºa vom putea sã salvãm mai multe vieþi când vom avea o problemã”, a spus Raed Arafat, ºeful DSU.

În cadrul proiectului va fi înfiinþat un poligon de pregãtire pentru antrenamente speciale aferent personalului pentru intervenþii în situaþii de urgenþã; ºapte platforme de aterizare pentru intervenþii aeriene, dintre care trei în România ºi patru în Republica Moldova; douã noi puncte SMURD în Republica Moldova; douã Unitãþi de Primiri Urgenþe (UPU) în Republica Moldova; un set de proceduri comune pentru intervenþii în situaþii de urgenþã; creºterea capacitãþii operaþionale în Republica Moldova prin achiziþia a 14 autospeciale specifice misiunilor SMURD. 

„Proiectul transfrontalier SMURD 2 este foarte important pentru populaþia de o parte ºi de alta a Prutului. Este o continuare a proiectului care a început în 2014 ºi care a adus un elicopter ce opereazã de aici, de la Iaºi, pentru toatã Republica Moldova, uneori ºi cu sprijinul colegilor de la Galaþi. A adus echipe medicale formate în România ºi care activeazã pe SMURD în cadrul IGSU Moldova, ºi a adus începutul unei activitãþi de tip medicinã de urgenþã ºi SMURD de o parte ºi de alta a Prutului, îmbunãtãþiri în activitatea pompierilor, a inspectoratelor generale pentru situaþii de urgenþã, în operarea elicopterului pentru pacienþii din Republica Moldova pe care, cei mai mulþi, i-am dus cãtre spitalele de urgenþã din Chiºinãu ºi doar un procent foarte mic au fost transferuri cãtre România”, a spus dr. Diana Cimpoeºu, coordonatorul SMURD la nivel regional. 

Proiectul este finanþat de Uniunea Europeanã prin intermediul Instrumentului European de Vecinãtate (ENI), prin Programul Operaþional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. „Prin acest proiect, SMURD 2, demonstrãm o recunoaºtere a realizãrilor noastre ºi o continuitate, în acelaºi timp.Fiecare dintre parteneri reprezintã instituþii cu propriile reguli ºi proceduri, cu mult personal care trebuie sã cunoascã procedurile comune ºi sã le poatã aplica în activitate zi de zi. Aceastã dezvoltare nu are loc într-o singurã zi, ci necesitã o cooperare strânsã de pe ambele maluri ale Prutului. În acelaºi timp, diversificarea partenerilor din proiect presupune ºi unele provocãri ale timpului, amplificate de situaþia pandemicã de COVID-19. Prin dialog permanent, creativitate, încredere reciprocã ºi flexibilitate, ducem acest proiect. Este un prilej bun de a face unele evaluãri”, a spus Alexandru Oprea, secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova. 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sãnãtãþii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini, a spus cã indirect a fost beneficiarul acestui proiect transfrontalier dupã ce o cunoºtinþã a sa a avut nevoie de transport aerian cu echipajul SMURD. „Am beneficiat ºi eu în calitate de prieten al unui pacient al acestui serviciu de misiuni aeromedicale. Acum acel om trãieºte datoritã acestui proiect. Acesta este impactul pe care îl aduce aceastã cooperare. Sperãm sã avem multe alte proiecte implementate. Sã fie ºi SMURD 3, ºi SMURD 4, ºi... de ce nu? ºi un SMURD 10”, a declarat  secretarul de stat în cadrul Ministerului Sãnãtãþii din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini.

Valoarea proiectului este de 10 milioane de euro. Acesta urmeazã a fi implementat pânã la sfârºitul anului 2022. 

„Criza provocatã de coronavirus, dar ºi alte dezastre naturale, cum este ºi cazul incendiilor de vegetaþie care au afectat în ultima perioadã mai multe comunitãþi europene ºi nu numai - Grecia, Turcia - ne-au arãtat cât este de important ca statele sã fie unite, sã ne sprijinim între noi cu toate resursele. În astfel de momente trebuie sã ne unim forþele, competenþele, abilitãþile pentru a fi mai puternici în faþa provocãrilor. Cu Republica Moldova avem o relaþie specialã, împãrþim un fond cultural ºi social comun, iar cooperarea este esenþialã pentru a sprijini comunitãþile din Republica Moldova sã îºi creascã ºi ele capacitãþile pentru medicina de urgenþã cu finanþãri europene, lucru posibil prin astfel de proiecte transfrontaliere. Vãzând rezultatele proiectului, nu pot decât sã felicit toate instituþiile implicate în proiect, care se folosesc de toatã aceastã infrastructurã ºi echipamente pentru a salva vieþi, uneori chiar cu sacrificiul suprem”, a spus preºedintele CJ Iaºi, Costel Alexe.

Primarul Iaºului, Mihai Chirica a subliniat cã deºi acest proiect sprijinã România doar într-o micã mãsurã, din punct de vedere al beneficiilor ºi infrastructurii, principalul beneficiar este cealaltã Moldovã de peste Prut. „Prin acest proiect Republica Moldova îºi poate dezvolta serviciile SMURD dar ºi prin pregãtirea profesionalã pe care o facem în comun pentru a creºte calitatea acestor servicii. Nu este singurul proiect. Strategia viitoare a României va trebui sã fie una direcþionatã spre astfel de proiecte transfrontaliere astfel încât sã putem oferi cât mai multe ºanse cetãþeanului moldovean de a duce o viaþa normalã, fireascã”, a spus primarul Mihai Chirica. Laura RADU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tragedie înainte de cununie. Ionela și George, cei doi motocicliști morți în accidentul de lângă Iași, urmau să se căsătorească
20/05/2024 20:01

Ionela si George, cei doi tineri din judetul Galati, care si-au pierdut viata in groaznicul accident rutier produs duminică, 19 mai 2024, pe drumul ce leagă Iasiul de Vaslui, trebuiau să se căsătorească i ...

Cum arde la buzunare lipsa colectării selective în România. De vină este toată lumea, iar penalitățile sunt uriașe
20/05/2024 19:36

Indiferenta si slaba gestionare a deseurilor costă scump. Romania este repetentă la colectarea selectivă a deseurilor, din perspectiva normelor europene, mai ales in mediul rural. Neindeplinirea cerintelor U ...

Vești bune pentru utilizatorii transportului în comun din Iași. Investițiile vizează și persoanele nevăzătoare
20/05/2024 18:08

Iesenii primesc vesti bune din partea Companiei de Transport Public. In curand, va fi implementat un proiect important care vizează toate statiile de asteptare din oras. Astfel, compania intentionează să ad ...

O angajată de la Parchetul Vaslui a vrut să se sinucidă la birou. Pe numele ei a fost deschis dosar penal
20/05/2024 17:30

Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă şi distrugere prin incendiere in cazul angajatei de la Parchetul Vaslui despre care se crede că ar fi incendiat ni ...

Un ieșean beat i-a lăsat mască pe polițiști după ce s-a răsturnat cu mașina la podul unde s-a blocat Ciolacu: A dat vina pe stafia soacrei!
20/05/2024 17:18

Un iesean beat i-a lăsat mască pe politisti după ce s-a răsturnat cu masina! Urcat la volan nitel băut, bărbatul a pierdut controlul masinii si s-a răsturnat. P0litistii ajunsi la fata locului au tratat ...

Percheziţii într-un dosar de furt calificat - Suspecţi, doi minori şi doi adulţi
20/05/2024 16:31

Un adult din Coţofăneşti a fost arestat preventiv iar un minor a fost pus sub control judiciar, in urma unor percheziţii in cadrul unui dosar penal privind infracţiunea de furt calificat, a informat, luni, ...

Primul spectacol imersiv Van Gogh la Iași, din 13 iunie, la Palas Campus
20/05/2024 15:01

 Iasi, 20 mai 2024 - Primul spectacol imersiv Van Gogh la Iasi, din 13 iunie, la Palas Campus Spectacolul imersiv „Van Gogh” va fi adus in premieră la Iasi, pe 13 iunie, in cadrul MINA P ...

Un primar PSD din Vaslui a fost săltat de Poliție: A încercat să dea șpagă unor polițiști să își scape nevasta de amendă!
20/05/2024 14:49

Un fost primar al comunei Pogana şi actual candidat PSD la fotoliul de edil-şef a fost reţinut de poliţişti după ce ar fi incercat să mituiască doi poliţişti. Potrivit unui comunicat de presă remis d ...

Povestea ceasului din Turnul Palatului Culturii Iași
20/05/2024 13:49

  De aproape un veac, ceasul din turnul Palatului Culturii din Iasi anuntă ora exactă in acorduri muzicale. Orologiul care măsoară trecerea timpulu a fost construit pe principiul carillonului, ap ...

  Opera Iași, două opere celebre în această săptămână
20/05/2024 13:06

Opera Natională Romană din Iasi oferă iubitorilor de operă posibilitatea de a urmări două titluri celebre in această săptămană. Maine, de la ora 18:30, in Sala Mare, este programat spectacolul &bdq ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei