Specialiștii se pronunță în cazul Bojdeucii din Țicău

1bojdeuca

Dimensiune font:

| 21-11-2023 08:55

Lucrările de restaurare de la Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași au fost finalizate, iar aspectul final al căsuței din Țicău a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul românilor. Astfel, mulți internauți au criticat faptul că locuința în care a trăit marele povestitor Ion Creangă este acum prea modernă și că nu a fost păstrat spiritul casei. Cu toate acestea, conducerea Direcției Județene pentru Cultură Iași susține că obiectivele proiectului realizat în 2019, de arhitectul Corneliu Ciobănașu, care a decedat în anul 2022, au fost atinse.

După moartea arhitectului Corneliu Ciobănașu, de implementarea proiectului s-a ocupat arhitectul Filip Ciobănașu, fiul celui care a realizat proiectul. „Dosarul de restaurare a fost studiat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice în decembrie 2019. Proiectul a fost realizat de arhitectul Ciobănașu Corneliu, fost președinte al acestei Comisii și arhitect atestat de Ministerul Culturii. Urmărirea de șantier a fost realizată de domnul Sebastian Petercă, care în acest moment este președinte al Comisiei Zonale. Mai multă siguranță în legătură cu desfășurarea acestui proiect nu cred că putem găsi la alte proiecte. Dacă ar fi fost ceva în neregulă, existau toate pârghiile pentru a remedia din timp”, a precizat Bobi Apăvăloaei, director al Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Ce spun arhitecții despre proiect

Conform arhitecților care s-au ocupat de implementarea proiectului, elementele moderne introduse în Bojdeuca lui Ion Creangă sunt strict necesare. „Intervențiile noastre nu sunt ample dar nici cele mai mici. Politica de restaurare în Europa spune să intervii puțin, dar foarte des, ceea ce la noi nu se întâmplă. Noi am înlocuit elementele de lemn putrezite, dar mare parte din subtanța acestei case a fost conservată. Bojdeuca are nevoie de sisteme de supraveghere, de sisteme antiincendiu. Sunt echipemente mici, cât se poate de discrete. Totodată, există prize, pentru echipamentele de dezumidificare”, a precizat arhitectul Filip Ciobănașu.

Meșteri din Bucovina au lucrat la înlocuirea acoperișului

Noul acoperiș al căsuței din Țicău a fost și el intens criticat în mediul online. Cu toate acestea, arhitecții susțin că la el au lucrat meșteri din Bucovina, care au reușit să păstreze caracteristicile acoperișului. „Silueta acoperișului a fost păstrată, panta s-a păstrat. Șita veche nu se mai putea repara, așa că au venit meșteri populari din Suceava, care au tăiat șita, au uscat-o și tot ei au montat-o. Este vorba despre oameni experimentați, puțini care au mai rămas, care știu să bată șita. Există tâmplăria din lemn de stejar, care a fost restaurate. Geamul este unul artizanal, nu este un geam drept. Am folosit geamuri artizanale, cum erau specificațiile din proiect, geamuri cu imperfecțiuni și defecte”, a adăugat Filip Ciobănașu.

Prefectul Iașului cere clarificări

Prefectul judeţului, Bogdan Cojocaru cere instituţiilor abilitate să clarifice modul în care au fost realizate lucrările de la unul dintre simbolurile Iaşului cultural - Bojdeuca lui Ion Creangă.Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, cred că este necesară o verificare temeinică a întregului proiect, în toate etapele de implementare. Specialiştii trebuie să spună dacă lucrările realizate respectă întocmai condiţiile impuse pentru un monument istoric de importanţa Bojdeucii, dacă au fost respectate autorizaţia şi proiectul tehnic. Ansamblul Muzeal Ion Creangă Iaşi este înregistrat în Lista monumentelor istorice cu codul IS-IV-m-B-04328. Ca urmare, voi solicita verificări din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi şi a Inspectoratului Judeţean în Construcţii. Un punct de vedere trebuie să aibă şi Primăria Municipiului Iaşi, instituţia care a emis Autorizaţia de Construire. Discutăm despre un simbol al Iaşului pentru care s-au cheltuit fonduri europene nerambursabile. Cred că este obligatoriu să se facă aceste verificări şi să se prezinte o situaţie detaliată. Ieşenii merită să ştie de ce restaurarea monumentului istoric s-a transformat într-o controversă la nivel naţional", a declarat Bogdan Cojocaru.

Prefectul judeţului Iaşi spune că la demararea proiectului european, Consiliul Judeţean Iaşi anunţa că obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea durabilă a patrimoniului cultural ca factor de impulsionare a dezvoltării locale”. „Mai mult, iniţial, Consiliul Judeţean transmitea că 'pentru Liderul de proiect, Judeţul Iaşi - Consiliul Judeţean Iaşi, obiectivul proiectul constă în aducerea în atenţia audienţei naţionale, dar şi internaţionale, a unui punct de interes cultural şi turistic, prin restaurarea şi integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal Ion Creangă Iaşi, a mai spus   prefectul Cojocaru.

Şeful CJ: Bojdeuca, un proiect asumat şi corect implementat

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe spune răspicat că nu a făcut decât să respecte ceea ce au spus specialiştii. Adică, restaurarea ar fi fost făcută cu mijloace adecvate care au scopul de stopare a procesului de deteriorare şi de păstrare a semnificaţiei culturale a Bojdeucii, care a fost primul muzeu literar din Romania.Restaurarea Bojdeucii este un proiect asumat şi implementat.  Vreau să spunem un lucru cât se poate de clar opiniei publice, tuturor locuitorilor şi al românilor. Consiliul Judeţean Iaşi a făcut tot ce putea să facă, având în vedere implementarea acestui proiect. Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene, fiind fonduri europene CJ Iaşi a ţinut mereu legătura cu ADR Nord Est. Consiliul Judeţean Iaşi împreună cu finanţatorul s-a asigurat că toate etapele din cadrul proiectului au fost respectate", a declarat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Mai mult, şeful judeţului lasă de înţeles că singura implicare a instituţiei este a a atrage fondurile, de lucrări ocupându-se specialiştii mai multor instituţii. Consiliul Judeţean Iaşi nu putea, şi nici nu era firesc, să se implice în tot ceea ce înseamnă prevedere a Ministerului Culturii, Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi, Inspectorat de Stat în Construcţii, specialişti care au lucrat la acest proiect important pentru comunitatea noastră, susţine Costel Alexe.

Restaurarea Bojdeucii este parte din proiectul Călător pe meridiane culturale/ Traveller on Cultural Meridians. Proiectul este derulat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 şi finanţat prin ENI CBC.

Bojdeuca se redeschide pe 15 decembrie

 Bojdeuca din Ţicăul de Sus care i-a fost casă lui Ion Creangă şi loc de inspiraţie pentru Poveştile şi Amintirile sale, poate fi vizitata începând cu data de 15 decembrie. Aş vrea să spun celor care abia aşteaptă să redeschidem primul muzeu literar al României, Bojdeuca lui Creangă din Ţicău, că pot vizita acest obiectiv turistic de pe 15 decembrie, Bojdeuca este cel mai vizitat muzeu al nostru, anual având peste 50.000 de vizitatori”, a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe. Laura RADU, Cristian ANDREI

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Doi pumni daţi, trei ani de puşcărie primiţi
25/11/2024 08:58

 Întamplarea ce i-a adus atata ghinion popricăneanului s-a petrecut in seara de 19 mai 2023. Tanărul lucrase toată ziua in gospodăria consăteanului Iulian A., pe care-l ajutase să taie nişte l ...

 O păşcăneană a bătut un bărbat şi i-a sustras telefonul
25/11/2024 08:55

Păşcăneana Rada A. şi iubitul ei, Florin S., au fost trimişi in judecată pentru săvarşirea infracţiunilor de „talhărie calificată”, respectiv „lovire sau alte violenţe”, fapt ...

Doi soţi din Iaşi au demarat o afacere de turism sexual
25/11/2024 08:48

Prin incheierea finală de vineri, 22 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a dat undă verde intr-un nouă proces de proxenitism, inculpaţi fiind soţii Cătălin şi Andreea N., plus taximetristul ...

Magistraţii i-au împlinit dorinţa. L-au băgat la zdup pe un hârlăuan ce înjurase un poliţist
25/11/2024 07:59

Oprit şi legitimat decătre agentul de poliţie Dumitru D., tanărul a devenit recalcitrant, s-a pus ope injurat şi ameninţat. Nici după ce a fost imobilizat şi dus la secţie, nu s-a potolit. Dimpotriv ...

Echipamente informatice noi în școlile ieșene
25/11/2024 07:58

* Primăria investeste 5 milioane de euro pentru achizitionarea in scoli a 1.379 de display-uri (table) interactive si 1.379 de suporturi pentru display, 1.155 de calculatoare all-in-one, 231 de laptopuri, 1.36 ...

Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei