Spitalul de copii din Iași va avea compartiment de autism
Dimensiune font:
* „Unul din cinci copii are patologie din spectrul autist. Ceea ce ne îngrijorează este faptul că la nivel naţional nu există o statistică în ceea ce priveşte copiii cu autism. Asta pentru că nu există nici măcar centre specializate care să funcţioneze la nivel regional”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf.Maria” Iași
Un compartiment de autism adresat pacienţilor cu patologii din spectrul autist va funcţiona la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași. Managementul spitalului este optimistă şi speră să obţină autorizaţiile în cel mult 30 de zile. Totodată, managerii de la Pediatrie vor să aducă şi schimbări la nivel legislativ şi să determine politicienii şi Ministerul Sănătăţii să demareze un program naţional pentru depistarea precoce a unor astfel de tulburări.
Alina Belu, managerul de la Spitalul de Pediatrie spune că noul compartiment va avea, pentru început, cinci locuri disponibile, urmând ca numărul locurilor să crească în funcţie de adresabilitate după ce vor fi finalizate lucrările la noua clădire în care ar trebui să fie mutată Unitatea de Primire a Urgenţelor. „Momentan vom avea doar cinci locuri, pentru că spaţiul nu ne permite mai mult. Însă ne vom extinde atunci când clădirea nouă din spatele spitalului va fi construită. Funcţie de adresabilitate vom extinde şi ceea ce înseamnă sfera pacientului cu autism. Cu toţii ştim că sunt nişte sume enorme pe care părinţii copiilor cu autism le cheltuie pe tratamentul acestora. Unii au aceşti bani, alţii le împrumută la bănci pentru recuperarea copiilor lor”, a spus Alina Belu.
Şefa de la Pediatrie vrea să convingă politicienii şi Ministerul Sănătăţii să elaboreze un program naţional pentru copiii cu autism şi recuperarea lor cât mai rapidă. „Ceea ce este cel mai grav este faptul că pentru a avea succes în terapie, copiii trebuie să fie diagnosticaţi între vârsta de 1 şi 2 ani, ceea ce în acest moment nu se întâmplă la nivelul Moldovei. Noi vrem să facem acest centru în primul rând pentru diagnostic şi tratament, pentru a putea recupera pacienţii până la vârsta de 5 ani. Este foarte important acest lucru. Şi atunci, împreună cu asociaţiile naţionale cu specific de activitate spectrul autism am gândit acest compartiment, am avut consultări cu ei, avem sprijinul lor să începem şi să dezvoltăm un screening la nivel naţional al pacienţilor cu afecţiuni din spectrul autist. Ne dorim să ajungem la un program naţional de screening”, a spus Alina Belu.
În lipsa unor compartimente specializate care să funcţioneze în incinta spitalelor de pediatrie, părinţii copiilor cu spectru autist se îndreaptă către ONG-uri. „Din nefericire, această patologie este din ce în ce mai frecventă. Din ceea ce ştim, unul din cinci copii are patologie din spectrul autist. Ceea ce ne îngrijorează este faptul că la nivel naţional nu există o statistică în ceea ce priveşte copiii cu autism. Asta pentru că nu există nici măcar centre specializate care să funcţioneze măcar la nivel regional”, a spus şefa de la Pediatrie. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau