Suntem în pragul epidemiei de gripă!
Dimensiune font:
* „Este foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi, se va declara - sau nu - epidemia de gripă”, a anunțat ministrul Sănătății * la Spitalul de Infecţioase din Iaşi sunt îngrijiţi 98 de pacienţi cu afecţiuni virale ale aparatului respirator * o treime din pacienţii adulţi se află sub tratament şi îngrijire pentru gripă
Investigaţiile efectuate în laboratorul de biologie moleculară al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi au confirmat prezenţa virusului gripal.
Sunt şi pacienţi care au testul confirmat pentru SARS-CoV2 şi viroză cu virus respirator sinciţial iar comorbidităţile, vârsta sau chiar forma mai gravă dezvoltată au impus luarea deciziei de tratament în regim de spitalizare.
Printre pacienţii Spitalului de Boli Infecţioase sunt şi 22 de copii, dintre care 13 au fost deja confirmaţi cu virus gripal, 5 sunt investigaţi medical, iar 3 dintre ei au dezvoltat complicaţii precum pneumonia. „Sfârşitul de an şi primele zile din anul în care abia am trecut ne confirmă faptul că traversăm un episod epidemiologic din punct de vedere al afecţiunilor virale care se poate transforma într-o epidemie. În Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva Iaşi avem toate resursele necesare, din punct de vedere al personalului, medicaţiei, al serviiciilor necesare pentru a îngriji în cele mai bune condiţii pacienţii care dezvoltă aceste afecţiuni. În plus luăm toate măsurile pentru protejarea acestora”, a spus dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
De aceea, conducerea spitalului a decis ca începând de vineri să suspende programul de vizită al aparţinătorilor. „Rudele, apropiaţii pot lua legătura cu persoanele dragi vorbind cu aceştia la telefonul personal iar pentru relaţii despre starea de sănătate a pacienţilor sunând la numărul de telefon al spitalului urmat de interiorul pavilionului unde aceştia au fost internaţi. Ştim că atât pacienţii cât şi aparţinătorii doresc să îşi vadă persoanele dragi însă am luat această decizie pentru a evita răspândirea afecţiunilor virale care au un grad mare de contagiozitate. Această măsură temporară se aplică pe fondul de risc epidemiologic determinat de creşterea accelerată a numărului de cazuri cu infecţii de căi respiratării: gripă, virus respirator sinciţial, COVID-19, cât şi alte boli infectocontagioase”, a spus dr Florin Roşu.
Astăzi se va declara - sau nu - epidemia de gripă
România înregistrează o creștere accentuată a numărului de infecții respiratorii acute în ultimele săptămâni, pe fondul temperaturilor ridicate pentru această perioadă a iernii. Totuși, pentru a fi declarată epidemie de gripă, este nevoie de o creștere accentuată, timp de trei săptămâni la rând, a numărului de cazuri.
Ultima epidemie de gripă a fost declarată în România în sezonul gripal 2019-2020 (în 6 februarie 2020), însă ulterior măsurile de izolare impuse ca urmare a pandemiei de Covid-19 au redus semnificativ circulația virusurilor gripale. În sezonul gripal 2018-2019, epidemia de gripă a fost declarată în 30 ianuarie 2019 și s-a ]ncheiat ]n 18 aprilie 2019.
Pentru a declara oficial epidemie de gripă este nevoie de o creștere de trei săptămâni la rând, cu peste 20%, a numărului de cazuri de gripă.
În raportul pentru săptămâna 12-18 decembrie 2022, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat începutul sezonului gripal.
Totuși, pentru declararea epidemiei de gripă, este nevoie de mai multe condiții: creșterea foarte mare (de peste 20%) a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în 3 săptămâni anterioare), intensitate înaltă și cu extindere națională a circulației virusurilor gripale și o rată a pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate de peste 10%.
În ultimele două săptămâni (12-18 decembrie și 19-29 decembrie 2022), rata pozitivității a fost de peste 10%, iar creșterea numărului de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de peste 20% față de media precedentelor 3 săptămâni.
Miercuri, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a făcut mai multe precizări pe această temă, precizând că o primă evaluare va fi făcută joi, după publicarea noului raport săptămânal privind cazurile de gripă de către INSP.
„Este foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi, se va declara [sau nu] epidemia de gripă”, a afirmat prof. Rafila.
Potrivit ministrului, declararea epidemiei de gripă nu presupune introducerea de restricții, ci aplicarea unor măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada epidemiei. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau