Taxa de salubritate s-ar putea dubla, din vina ieșenilor!
Dimensiune font:
* „Oamenii trebuie să știe că au obligația legală, dar și morală de a colecta selectiv. Am început să facem această conștientizare și ne interesează să ajungem în mintea și sufletul copiilor. Ei sunt vectorii care pot influența și adulții. De multe ori, copiii ajung să îi tragă pe părinți de mânecă, conform feedback-ului venit de la părinți”, susține managerul Salubris Iași
Conform statisticilor, românilor încă nu le-a intrat în reflex să colecteze deșeurile în mod corespunzător. Acest lucru poate afecta vizibil calitatea vieții, luând în calcul și poluarea existentă în aer.
Conform statisticilor, Iașul este fruntaș, la nivel național, când vine vorba despre colectarea selectivă a deșeurilor. Cu toate acestea, susțin reprezentanții SC Salubris SA, acest lucru nu este suficient, întrucât normele Uniunii Europene nu sunt îndeplinite. „În primul rând, administrația, prin compania de salubrizare, trebuie să facă toate eforturile și să pună la dispoziția populației mijloace pentru management corespunzător. Trebuie să punem la dispoziție platforme corespunzătoare, mașini de colectare separată. În Iași această fază este implementată în proporție 100% și acum vine rândul populației să răspund”, a precizat Cătălin Neculau, director al Salubris SA.
Populația trebuie, înainte de toate, informată, mai spune directorul companiei din Iași. „Trebuie ca oamenii să știe că au obligația legală, dar și morală de a colecta selectiv. Am început să facem această conștientizare și ne interesează să ajungem în mintea și sufletul copiilor. Ei sunt vectorii care pot influența și adulții. De multe ori, copiii ajung să îi tragă pe părinți de mânecă, conform feedback-ului venit de la părinți”, susține Neculau.
Copiii, cheia către un viitor mai puțin poluat
Conducerea companiei de salubrizare a precizat că pentru a avea un viitor curat trebuie să ne ocupăm foarte mult de copii. „Facem acțiuni începând de la grădinițe, în școli primare, gimnaziu și licee. În ultimii ani, din ce în ce mai multe facultăți vin către noi, cu rugămintea de a-i accepta pe studenți în centrele de colectare, în stațiile de sortare, în depozitele de deșeuri, pentru a înțelege mecanismul de colectare separată. Suntem în campanii inclusiv pentru populația municipiului Iași, la punctele de colectare”, adaugă Cătălin Neculau.
„Dacă nu colectăm separat, vom fi nevoiți să plătim penalitatea de 50% pe care legea o impune. Această penalitate nu este încă aplicată, pentru că vrem ca întâi toată lumea să ne treacă pragul, pentru a înțelege colectarea selectivă. Această penalitate va fi aplicată în momentul în care suntem siguri că toți președinții de asociații înțeleg ce presupune. Salubris SA, ca operator, plătește 80 de lei pe fiecare tonă pe care o depozitează. De anul viitor, penalitatea se va dubla, va ajunge la 160 de lei. Este o penalitate pe care o plătește fiecare cetățean în parte, pentru că acești bani sunt incluși în taxa de salubritate” – Cătălin Neculau, manager Salubris SA.
Conform conducerii companiei de salubrizare, există anumite penalități de care cetățenii ar trebui să țină cont. Totodată, de menționat este că acestea se vor dubla în următoarea perioadă, iar taxele de salubrizare vor crește considerabil dacă populația nu va lua măsuri pentru îndreptarea situației. „Dacă nu colectăm separat, vom fi nevoiți să plătim penalitatea de 50% pe care legea o impune. Această penalitate nu este încă aplicată, pentru că vrem ca întâi toată lumea să ne treacă pragul, pentru a înțelege colectarea selectivă. Această penalitate va fi aplicată în momentul în care suntem siguri că toți președinții de asociații înțeleg ce presupune. Salubris SA, ca operator, plătește 80 de lei pe fiecare tonă pe care o depozitează. De anul viitor, penalitatea se va dubla, va ajunge la 160 de lei. Este o penalitate pe care o plătește fiecare cetățean în parte, pentru că acești bani sunt incluși în taxa de salubritate. Suntem la un grad de colectare mic, la 14% din 50% necesar”, încheie managerul Salubris SA.
Fiecare persoană trebuie să contribuie la calitatea mediului înconjurător
Conform specialiștilor, colectarea selectivă a deșeurilor este un factor foarte important, prin care putem să avem grijă de mediu. „Trebuie să ne ocupăm atât noi, cât și cei din jurul nostru pentru a avea un mediu curat. Copiii și persoanele în vârstă suferă cel mai mult, sunt cele mai afectate persoane când vine vorba despre poluare. Fiecare trebuie să își aducă contribuția pentru a trezi interesul persoanelor și pentru a păstra mediul curat”, spune prof. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Prof. Gurlui mai spune că autoritățile joacă un rol foarte important când vine vorba despre un mediu curat. Astfel, ar trebui să fie luată măsuri pentru ca populația să conștientizeze cât este de necesar să colectăm deșeurile selectiv și să avem grijă de mediul înconjurător. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau