Teatrul Luceafărul joacă la București două reprezentații ale unui spectacol unicat în România
Dimensiune font:
În această săptămână, echipa artistică a Teatrului Luceafărul va susține la București două reprezentații ale unui spectacol unicat în România. O adaptare scenică a romanului lui Bogdan Munteanu, Stai jos sau cazi este primul spectacol din teatrul autohton care abordează tema bolii ca stigmat, cu focus pe epilepsie. O boală cu forme variate, cauzată de o multitudine de factori, ce apare la diverse vârste și sperie prin maniera în care se manifestă. Statisticile susțin că în lume există 65 de milioane de oameni cu această maladie neurologică, adică unul din o sută.
Producția Teatrului Luceafărul Iași se înscrie pe linia medicinei performative, o tendință estetică de data mai recentă, încă în faza de pionierat în teatrul românesc. Dramatizarea îi aparține prozatorului, a realizat-o împreună cu Daniela Șilindean, adaptarea și regia - Cristi Avram, cu actorii George Cocoș, Ioana Natalia Corban, Dragoș Maftei, Ionela Arvinte, Liliana Mavriș Vârlan, Cosmin Rotariu. Spectacolul reunește o echipă tânără de artiști într-o stilistică modernă, atractivă, care potențează dramatismul tematic. „Cipri, protagonistul din Stai jos sau cazi, se încăpățânează să povestească despre vulnerabilitatea lui. Să fie Cipri, cu tot cu Epi, nu invers, mai ales că normalitatea, așa cum o știm toți, poate fi pierdută atât de ușor. Boala e însoțită de un fel de umor – atât Cipri, cât și cei care asistă la crizele lui percep realitatea în mod distorsionat. Unii nu știu nimic despre epilepsie, alții știu prea multe”, spune Bogdan Munteanu.
Partenerul proiectului este Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popaˮ Iași.
Noiembrie este luna conștientizării epilepsiei, a înțelegerii că nicio boală nu este o anatemă, că e bine să știm cum să reacționăm în asemenea situații. În acest context, spectacolul Teatrului Luceafărul Iași se va juca joi, 23 noiembrie, orele 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon București. Pe lângă publicul larg, se vor afla în sală teatrologi și medici. Formatul spectacolului include la final o sesiune de întrebări și răspunsuri la care participă prozatorul Bogdan Munteanu și realizatorii. Moderatorul discuției va fi teatrologul Oltița Cîntec, care a curatoriat spectacolul. În același cadru va fi lansat volumul colectiv Culisele creierului. Epilepsia – perspective narative, coordonat de Oltița Cîntec, Richard Constantinescu și Daniela Șilindean, care însoțește producția scenică. Sumarul include articole și studii semnate de oameni de teatru și de medici ilustrate cu fotografii din spectacolul Stai jos sau cazi. Volumul a apărut în condiții grafice excelente la Editura UMF Iași, care lansează, prin această apariție, o colecție de medicină narativă.
Vineri, 24 noiembrie, orele 19, o a doua reprezentație se va juca la sala „Ileana Berlogeaˮ a UNATC, pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davilaˮ București. Un dialog va fi purtat post-spectacol între artiști și participanți.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau