Terapia cu plasmă de convalescent ar putea debuta, astăzi, la Iaşi
Dimensiune font:
* deşi s-au prezentat pentru donare foarte mulţi pacienţi COVID-19 vindecaţi, doar de la trei persoane s-a putut recolta plasmă umană * CRTS Iaşi a recoltat, în total, un litru de plasmă, care va putea fi folosită în spitale începând de astăzi, în condiţiile în care laboratoarele de testare vor da undă verde pentru acest tratament
În ciuda numeroaselor eforturi din ultima perioadă, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iași nu reuşeşte să convingă foştii pacienţi COVID-19 să doneze plasmă pentru vindecarea unor persoane aflate în stare critică, în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor ieşene.
Practic, încă de la începutul acestei luni, imediat ce aparatul de plasmafereză a intrat în funcțiune, reprezentanţii CRTS au contactat telefonic toți pacienții vindecați de COVID-19 la Iași. La donare s-au prezentat câteva persoane, însă doar trei au fost eligibile. „Au venit donatori, însă majoritatea nu au fost eligibili din cauza diferitelor afecţiuni pe care le aveau. Aşa că, am rămas doar cu trei donatori. De la primii doi s-au recoltat câte 600 ml de plasmă, iar de la cel de-al treilea doar 400 ml, deoarece acuza unele simptome, motiv pentru care nu am putut lua încă 200 ml. Este foarte dificil de găsit donatori. Conform listelor care ne-au fost trimise de la spitale, erau foarte mulţi pacienţi vindecaţi, însă majoritatea aveau tot felul de afecţiuni care sunt total contraindicate. Trebuie subliniat faptul că orice persoană care doreşte să doneze această plasmă de convalescent trebuie să îndeplineplinească absolut toate criteriile de donator, atât cele clinice, cât şi cele biologice. Abia apoi putem vorbi de partea a doua, când trebuie să prezinte rezultatele PCR pozitive şi cele două negative, la 14 zile de la momentul externării”, ne-a declarat dr. Lavinia Scripcariu, managerul CRTS Iaşi.
Conform spuselor reputatului medic ieşean, serurile recoltate au fost trimise la laboratorul central de referinţă, la Bucureşti, unde se fac alte analize, suplimentar, imposibil de făcut la Iaşi sau în oricare alt judeţ al ţării.
Cum rezultatele testelor vor sosi astăzi, este foarte posibil ca, în cazul în care acestea vor fi conforme, la Iaşi să înceapă, în premieră, terapia cu plasmă umană de convalescent. „În momentul în care voi avea produsele validate, voi lua legătura cu medicul coordonator din Terapie Intensivă, îi voi comunica ce am, iar dânsul va decide dacă şi cui i se va administra plasma. Vorbim de Spitalul de Boli Infecţioase şi cel de Neurochirurgie, unde sunt cazuri grave”, a precizat dr. Lavinia Scripcariu.
În conformitate cu Ordinul M.S. nr.654/22.04.2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iaşi face un apel către toate persoanele care au fost internate în spital pentru COVID-19, confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ, să contacteze CRTS Iaşi, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sînge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital. În urma consultului medical şi al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declaraţi eligibili vor putea dona.
Femeile fac parte din grupul de risc sporit
Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.
O singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze.
Transfuzia de plasmă, rareori poate dezvolta o reacție adversă posttransfuzională rară, dar gravă pentru pacienți, numită leziune pulmonară acută asociată cu transfuzia sau în mediul medical numit sindromul TRALI.
Pentru a reduce la pacient acest risc, plasma pentru transfuzie este de obicei colectată de la o persoană care nu a avut niciodată sarcină. În acest sens, femeile fac parte din grupul de risc sporit, în sângele cărora se regăsesc anticorpi anti-HLA/HPA/HNA, ce produc sindromul TRALI, clinic manifestindu-se cu insuficiență respiratorie acută. Pornind de la faptul că infecția COVID-19 afectează plămânii, și deși este dovedit că sindromul TRALI se întâlnește foarte rar, trebuie să fim conștienți și să nu expunem pacientul unei eventuale reacții adverse, colectarea plasmei doar de la bărbați exclude totalmente acest risc. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau