Transportul metropolitan generează primele nemulțumiri
Dimensiune font:
Primele curse de transport metropolitan au devenit funcţionale din prima zi a acestui an. Până acum, multe persoane par a fi nemulţumite de preţul biletelor, de amplasarea staţiilor sau de orarul mijloacelor de transport.
„Orar prost pe traseul 401 pentru plecările înspre Iaşi. Între orele 08 și 11.00 nu este mijloc de transport, iar seara, la fel, pentru venit acasă între orele 18.45 şi 20.45 nu este nimic. Era mai bine cu transportul interjudeţean”, a spus Mirela Irimia.
Alte persoane spun că nu vor mai folosi transportul metropolitan pentru că a fost scumpit foarte mult abonamentul pentru autobuzul 29 care circulă pe ruta Podu-Roş -Tomeşti.
Sunt şi persoane care vin în sprijinul autorităţilor şi prezintă propriile lor soluţii. „Pentru ca tot mai mulţi oameni să meargă să aleagă acest mod de transport şi să renunţe la maşinile personale ar trebui să faceţi staţii pe lângă cele actuale care au fost definite acum 20 de ani pentru traseele judeţene. Între timp zona locuită s-a extins foarte mult iar distanţa dintre staţii este foarte mare. De exemplu, pe traseul 501 avem 1,7 km între staţia Transanapet şi următoarea staţie. Este absolut necesară o staţie între Tansanapet şi sensul giratoriu de pe centură pentru traseul 501. Vă rugăm să faceţi o staţie în această zonă. O altă idee este să fie redistribuite cele patru autobuze de pe traseul 23 şi 501. Să avem două autobuze pe 23 şi două autobuze pe 501, cu plecări intercalate din capetele de linie”, a spus Iulian Bibire.
O nouă etapă pentru transportul public, transportul metropolitan
După cum am mai anunţat, începând cu 1 ianuarie dezvoltarea transportului public ieșean a intrat într-o nouă etapă importantă.
De la această dată, Compania de Transport Public Iași efectueză primele curse, pe 12 trasee, în localitățile: Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora.
Acest pas este posibil datorită deciziei comune luate la nivelul Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI) și al celor zece unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona metropolitană - Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora, Valea Lupului. Astfel, cetățenii din aceste comune vor putea să folosească serviciile oferite de Compania de Transport Public Iași, în condiții moderne și la standarde europene, potrivit normelor adoptate de către părțile implicate în proiect.
Transport public metropolitan realizat gradual
Autorităţile spun că implementarea proiectului de transport public metropolitan este realizată gradual, astfel că, pe parcursul anului 2023 vor deveni funcționale și celelalte 18 trasee propuse de către AMTPI și localitățile din zona metropolitană.
Pentru că proiectul se află în faza incipentă de implementare, noile stații sunt în curs de amenajare de către primăriile localităților din zona metropolitană, iar automatele de bilete vor fi amplasate, prin intermediul CTP Iași, în zeci de puncte de pe traseele operate.
Care sunt tarifele?
Preţurile unui bilet variază de la 5 lei la 12 lei, funcţie de călătorie. Astfel, pentru un bilet cu o călătorie, valabil 120 de minute, o persoană trebuie să scoată din buzunar 5 lei; pentru un bilet cu călătorie, valabil 180 de minute, 7 lei; iar pentru un bilet cu două călătorii, fiecare dintre ele valabile 180 de minute, 12 lei.
Trebuie menţionat faptul că fiecare dintre aceste bilete sunt valabile şi pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun din municipiul Iaşi.
De asemenea, un abonament unic, valabil 30 de zile doar pe raza UAT-urilor până la punctul de debarcare din municipiul Iași costă 200 lei, un abonament unic, valabil 30 de zile pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași costă 300 lei, iar un abonament unic, valabil 6 luni doar pe raza UAT-urilor până la punctul de debarcare din municipiul Iași costă 1.000 lei.
De asemenea, preţul unui abonament unic, valabil 6 luni pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași este de 1.500 lei, iar pentru un an - 2.400 lei.
Pentru studenţi, abonamentul unic valabil 30 de zile pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași costă 100 lei.
Biletele şi abonameltele de călătorie pot fi achiziționate fie online, prin aplicația 24pay, fie de la orice automat de bilete de pe raza municipiului Iași ori din afara acestuia, fie de la tonetele CTP Iași din municipiul Iași, fie de la POS-urile montate în fiecare mijloc de transport public.
Din mijloacele de transport public, pot fi achiziționate bilete cu ajutorul cardului de la POS-uri.
Călătorii care nu îşi cumpără bilete şi circulă fraudulos vor trebui să achite o amendă de 150 de lei, şi o taxă specială de călătorie, care se achită pe loc, de 99 de lei.
Ce se întâmplă cu titlurile de călătorie cumpărate înainte de 1 ianuarie 2023?
Biletele valabile în prezent în cele două zone tarifare (zona 1 și zona 2) vor fi scoase din uz, iar cele achiziționate până la data de 31 decembrie 2022 vor putea fi folosite până pe 31 ianuarie 2023, inclusiv.
De asemenea, abonamentele eliberate anterior datei de introducere a curselor de transport metropolitan, 1 ianuarie, vor putea fi folosite pe toată perioada de valabilitate înscrisă pe acestea.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau