Transportul metropolitan generează primele nemulțumiri

1metropolitan1

Dimensiune font:

| 05-01-2023 08:41

Primele curse de transport metropolitan au devenit funcţionale din prima zi a acestui an. Până acum, multe persoane par a fi  nemulţumite de preţul biletelor, de amplasarea staţiilor sau de orarul mijloacelor de transport.

„Orar prost pe traseul 401 pentru plecările înspre Iaşi. Între orele 08 și 11.00 nu este mijloc de transport, iar seara, la fel, pentru venit acasă între orele 18.45 şi 20.45 nu este nimic. Era mai bine cu transportul interjudeţean, a spus Mirela Irimia.

Alte persoane spun că nu vor mai folosi transportul metropolitan pentru că a fost scumpit foarte mult abonamentul pentru autobuzul 29 care circulă pe ruta Podu-Roş -Tomeşti.

Sunt şi persoane care vin în sprijinul autorităţilor şi prezintă propriile lor soluţii. „Pentru ca tot mai mulţi oameni să meargă să aleagă acest mod de transport şi să renunţe la maşinile personale ar trebui să faceţi staţii pe lângă cele actuale care au fost definite acum 20 de ani pentru traseele judeţene. Între timp zona locuită s-a extins foarte mult iar distanţa dintre staţii este foarte mare. De exemplu, pe traseul 501 avem 1,7 km între staţia Transanapet şi următoarea staţie. Este absolut necesară o staţie între Tansanapet şi sensul giratoriu de pe centură pentru traseul 501. Vă rugăm să faceţi o staţie în această zonă. O altă idee este să fie redistribuite cele patru autobuze de pe traseul 23 şi 501. Să avem două autobuze pe 23 şi două autobuze pe 501, cu plecări intercalate din capetele de linie, a spus Iulian Bibire.  

O nouă etapă pentru transportul public, transportul metropolitan 

După cum am mai anunţat, începând cu 1 ianuarie dezvoltarea transportului public ieșean a intrat într-o nouă etapă importantă.

De la această dată, Compania de Transport Public Iași efectueză primele curse, pe 12 trasee, în localitățile: Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora.

Acest pas este posibil datorită deciziei comune luate la nivelul Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI) și al celor zece unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona metropolitană - Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora, Valea Lupului. Astfel, cetățenii din aceste comune vor putea să folosească serviciile oferite de Compania de Transport Public Iași, în condiții moderne și la standarde europene, potrivit normelor adoptate de către părțile implicate în proiect.

Transport public metropolitan realizat gradual

Autorităţile spun că implementarea proiectului de transport public metropolitan este realizată gradual, astfel că, pe parcursul anului 2023 vor deveni funcționale și celelalte 18 trasee propuse de către AMTPI și localitățile din zona metropolitană.

Pentru că proiectul se află în faza incipentă de implementare, noile stații sunt în curs de amenajare de către primăriile localităților din zona metropolitană, iar automatele de bilete vor fi amplasate, prin intermediul CTP Iași, în zeci de puncte de pe traseele operate.

Care sunt tarifele?

Preţurile unui bilet variază de la 5 lei la 12 lei, funcţie de călătorie. Astfel, pentru un bilet cu o călătorie, valabil 120 de minute, o persoană trebuie să scoată din buzunar 5 lei; pentru un bilet cu călătorie, valabil 180 de minute, 7 lei; iar pentru un bilet cu două călătorii, fiecare dintre ele valabile 180 de minute, 12 lei.

Trebuie menţionat faptul că fiecare dintre aceste bilete sunt valabile şi pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun din municipiul Iaşi.

De asemenea, un abonament unic, valabil 30 de zile doar pe raza UAT-urilor până la punctul de debarcare din municipiul Iași costă 200 lei, un abonament unic, valabil 30 de zile pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași costă 300 lei, iar un abonament unic, valabil 6 luni doar pe raza UAT-urilor până la punctul de debarcare din municipiul Iași costă 1.000 lei.

De asemenea, preţul unui abonament unic, valabil 6 luni pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași este de 1.500 lei, iar pentru un an - 2.400 lei.

Pentru studenţi, abonamentul unic valabil 30 de zile pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași costă 100 lei.

Biletele şi abonameltele de călătorie pot fi achiziționate fie online, prin aplicația 24pay, fie de la orice automat de bilete de pe raza municipiului Iași ori din afara acestuia, fie de la tonetele CTP Iași din municipiul Iași, fie de la POS-urile montate în fiecare mijloc de transport public.

Din mijloacele de transport public, pot fi achiziționate bilete cu ajutorul cardului de la POS-uri.

Călătorii care nu îşi cumpără bilete şi circulă fraudulos vor trebui să achite o amendă de 150 de lei, şi o taxă specială de călătorie, care se achită pe loc, de 99 de lei.

Ce se întâmplă cu titlurile de călătorie cumpărate înainte de 1 ianuarie 2023?

Biletele valabile în prezent în cele două zone tarifare (zona 1 și zona 2) vor fi scoase din uz, iar cele achiziționate până la data de 31 decembrie 2022 vor putea fi folosite până pe 31 ianuarie  2023, inclusiv.

De asemenea, abonamentele eliberate anterior datei de introducere a curselor de transport metropolitan, 1 ianuarie, vor putea fi folosite pe toată perioada de valabilitate înscrisă pe acestea.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident violent pe DN 24, între Vaslui și Iași. O motocicletă și un autoturism au luat foc după ce s-au ciocnit: trei persoane au murit
19/05/2024 19:53

Accidentul s-a produs duminică după-amiază, pe DN24, intr-o curbă periculoasă, pe drumul dintre Vaslui si Iasi, pe raza teritorială a comunei Codăesti, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Si ...

Bani şi vehicule și aproape şase tone de motorină, ridicate de poliţiştii din Suceava după 25 de percheziţii
19/05/2024 17:13

Aproape şase tone de motorină, bani şi vehicule au fost ridicate de poliţiştii din Suceava după ce au fost făcute 25 de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei