UAIC a încheiat primul studiu al migraţiei păsărilor
Dimensiune font:
* pe parcursul a 108 zile au fost capturate şi inelate 5.144 de păsări, din 71 de specii diferite * au participat opt inelatori autorizaţi din România şi din Marea Britanie, precum şi peste 40 de voluntari
În perioada 1 septembrie – 17 decembrie 2018, în cadrul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, din Agigea (Constanţa), a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, a avut loc prima sesiune de inelare a păsărilor sălbatice din acest areal.
Proiectul, coordonat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, s-a desfăşurat în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română şi Centrala Ornitologică Română.
La acest studiu au participat opt inelatori autorizaţi din România şi din Marea Britanie, precum şi peste 40 de voluntari, studenţi ai Facultăţilor de Biologie din România, dar şi cercetători care activează în acest domeniu, în cadrul universităţilor, institutelor de cercetare sau a ONG-urilor de mediu. „Inelările ornitologice, cea mai veche metodă de studiere a migraţiei păsărilor, presupun capturarea de către ornitologi a păsărilor, cu ajutorul unor plase care să nu le rănească, apoi identificarea, măsurarea şi cântărirea acestora şi, la final, aplicarea unui inel ornitologic pe picior. Odată recapturate de alţi ornitologi, păsările trec din nou prin acelaşi procedeu şi se poate afla, din bazele de date, de unde provin. Acţiunea de cercetare are la bază patru studii ce se desfăşoară în paralel. Un studiu se referă la migraţia păsărilor în Estul Europei – păsările inelate în cadrul staţiunii vor purta acel inel pe parcursul migraţiei, iar evantualele recapturări vor fi raportate către România şi va fi indicată ruta pe care o urmează. De asemenea, se are în vedere un studiu taxonomic pentru subspeciile de păsări din Estul Europei şi Vestul Asiei, subspecii puţin studiate la nivel global şi care prezintă un interes deosebit pentru conservare, dar şi un studiu privind influenţele schimbărilor climatice asupra păsărilor migratoare”, susţin specialiştii universităţii ieşene.
Nu în ultimul rând, cercetarea are la bază un studiu pilot privind evaluarea mediului folosind păsările ca bioindicatori – determinarea concentraţiei de poluanţi acumulaţi de păsări va permite o radiografiere a mediului înconjurător pentru arealul lor de cuibărit şi hrănire. Sonia MANOLE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau