Un act de dreptate marelui Eminescu
Dimensiune font:
Ultimul week-end al lunii februarie a prilejuit o nouă serie de lansări de carte, la inițiativa Ligii Scriitorilor din România – Filiala Iași Nord-Est. În spațiul primitor al Cercului Militar și-au dat întâlnire autori atât din Cetate, cât și din alte orașe ale Moldovei, alături de care s-au aflat artiști lirici, rapsozi, cântăreți de muzică folk a căror măiestrie a fost apreciată de către public. După cele două conferințe tematice – „Viaţa şi opera lui Bogdan Petriceicu Haşdeu”, prezentată de prof. Livia Ciupercă, şi „Viaţa şi opera lui Marin Sorescu”, moderată de prof. Mirela Gabriela Cioclu, a urmat o serie de lansări de carte.
Este vorba despre „Maladia lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor - capitolul Eminescu şi medicii săi” (volum elaborat de Academia Română, 2021) şi „Istorie, spiritualitate şi cultură românească” (Editura Magic Print Oneşti, 2021), ambele semnate de dr. Valeriu Lupu. Domnia sa a prezentat și volumul „Sentinţa în procesul Eminescu”, semnat de către cunoscutul eminescolog Gheorghe Sărac. Un alt volum prezentat publicului a fost „În avanpostul luptei pentru supravieţuire - Apărarea naţională a României şi frontul secret în vâltoarea anilor 1938 – 1940” (Editura Militară Bucureşti 2021, ediţia a doua), semnat de col. (r) dr. Dan Prisăcaru.
Cu un cuvânt înainte oferit de către academicianul Eugen Simion și o prefață semnată de către dr Irinel Popescu, volumul „Maladia lui Eminescu și maladiile imaginare ale eminescologilor”, aflat la cea de-a doua ediție, include și un capitol asumat de către dr Valeriu Lupu, care a făcut parte din grupul de colaboratori, alături de acad. Ioan-Aurel Pop, dr. Cecilia Cârja, dr. Ioana Mihaela Bonda, prof. univ. dr. Octavian Buda, prof. univ. dr. Dan Prelipceanu, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu, prof. univ. dr. Eduard Apetrei, prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, acad. Victor Voicu, prof. dr. Vladimir Beliș.
„Prin această lucrare apărută sub egida Academiei s-a făcut un act de dreptate marelui Eminescu. Despre poet s-a tot spus că a murit de sifilis, însă nu a fost așa, sfârșitul fiindu-i determinat de o problemă moștenită din familie, o depresie care i-a curmat talentul și viața”, a punctat dr. Valeriu Lupu, un apreciat membru al Ligii Scriitorilor din România – Filiala Iași Nord-Est.
„Spirit neobosit în spațiul culturii județene și naționale, eminescolog fascinat de personalitatea copleșitoare a poetului nepereche, și-a focalizat cercetările pe bolile care l-au măcinat pe Luceafăr și mai ales pe posteritatea lui medicală, subiect incitant și mereu controversat. Titlul cărții, Istorie, spiritulitate și cultură românească, sugerează domeniile investigate de autor cu acribie, seriozitate și competență pe baza unei bibliografii de primă-mână, consemnate scrupulos la finele fiecărui subcapitol”, a precizat prof. Teodor Pracsiu în prezentarea oferită publicului.
„Sentința în procesul Eminescu”, volum semnat de Gheorghe Sărac, a fost un alt subiect discutat. „La insistențele unor comunități de români din SUA și din Europa Occidentală și cu sprijinul a cinci asociații culturale nonguvernamentale, în anul 2016 am pornit, pentru a treia oară, procesul în constatare cu privire la Poetul Național Mihai Eminescu. Obiectul procesului a fost acela de a-l exonera de mitul rușinii, pe care i l-a atribuit George Călinescu, personalitate marcantă a Academiei Române”, a scris Gheorghe Sărac în prefața cărții. Procesul a urmat un drum sinuos și dramatic, dar s-a finalizat cu succes. Eminescu avea dreptul la adevăr.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau