Un cadru medical, aflat în moarte cerebrală, a salvat două vieți
Dimensiune font:
Donarea înseamnă viaţă, o viaţă mai bună pentru sute de persoane bolnave aflate pe lungile liste de aşteptare ale Centrului de Transplant Renal Iaşi. Familia unui cadru medical aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe. Rinichii au ajuns la Iaşi şi a salvat viaţa a doi bărbaţi care de mai mulţi ani făceau dializă.
Unul dintre beneficiari este tot din judeţul Bacău, din municipiul Oneşti. El are 47 de ani. Al doilea beneficiar este un bărbat din Neamţ. La cei 55 de ani ai săi se afla de doi ani în programul de dializă pentru a lupta cu o boală genetică.
Intervenţiile au schimbat vieţile celor doi. „Ambii pacienţi sunt în Secţia de transplant şi post-operator se recuperează foarte bine”, spune conf.univ.dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr.C.I.Parhon”.
De la nuntă, direct în sala de operaţii
Pentru ca intervenţiile de transplant să fie făcute într-un timp cât mai scurt, personalul medical a trebuit să revină în sala de operaţie direct de pe ringul de dans sau chiar să revină din concedii. „Unii dintre noi eram în concedii, la o petrecere sau la nuntă, Atunci când au început să ne sune telefoanele am plecat imediat de acolo de unde eram, aşa, exact ca în filme. De sâmbătă şi până duminică s-a lucrat la foc automat. Mai întâi au fost aduşi şi investigaţi zece pacienţi din toată regiunea Moldovei, chiar și de la Galaţi Focșani sau Constanţa. Iată, Centrul din Iaşi acoperă nu doar teritoriul Moldovei”, spune şeful Centrului de Transplant Renal, prof.univ.dr Adrian Covic.
El a explicat şi cum a fost făcută selecţia beneficiarilor de pe lista de aşteptare. „Este un scor foarte detaliat, bazat pe vechimea în dializă, vechimea pe lista de aşteptare, cea mai bună potrivire, comorbidităţi, faptul că nu sunt alte comorbidităţi care să pună în pericol succesul intervenţiei. La sfârşit se face un scor foarte amănunţit”.
Nu a vrut să se opereze pentru că nu terminase de făcut piaţa
Dar pentru succesul unei operaţii de transplant sau pentru a fi beneficiarul unui astfel de act medical este importantă şi dorinţa pacientului. „Permanent avem oameni care nu sunt decişi. Unul a spus că trebuie să se mai gândească. Altul a spus că este la piaţă şi a cerut să îi mai lăsăm timp ca să facă mai întâi cumpărăturile”, a spus dr. Covic.
De la începutul anului, la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” au fost făcute 23 de intervenţii de transplant, 8 dintre ele fiind de la donatori vii. Cifra este uşor mai mică decât anul trecut, când în aceeaşi perioadă au fost făcute 27 de transplanturi renale.
Pe tot parcursul anului 2023, la Parhon au fost făcute 55 de intervenţii de transplant renal. „Fără ajutorul lor cei peste 400 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant renal nu au şanse la o viaţă mai bună. Sunt mulţi pacienţi tineri, unul dintre ei, în vârstă de 41 de ani, ultimul, a fost internat în garda de ieri. Aceşti pacienţi au o şansă doar dacă se identifică un donator şi se face intervenţia de transplant”, spune dr Ionuţ Nistor.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau