Un ieșean și-a deschis azil de bătrâni cu un PFA și nimeni nu reuşeşte să îl închidă
Dimensiune font:
Încă un centru rezidenţial a fost descoperit funcţionând cu toate că nu avea licenţă pentru a oferi servicii medico-sociale. Centrul descoperit la Măcărăşti funcţionează de ani de zile. Nimeni nu reuşeşte să îl închidă. În acte, centrul figurează ca PFA, iar beneficiarii sunt chiriaşi.
Ieri, prefectul Bogdan Cojocaru a declarat că în ultima săptămână comisiile mixte constituite la nivelul Prefecturii au făcut zeci de controale în urma cărora au lăsat 170 de avetismente, 40 de sancţiuni şi amenzi de 220.000 de lei.
Cea mai inedită situaţie este la Măcărăşti, unde de circa 6 ani funcţionează un azil de bătrâni fără a avea vreodată licenţă. Proprietarul azilului este cât se poate de ingenios şi dă dovadă că ştie bine legea. În acte, el a trecut centrul social ca fiind PFA, iar cei 28 de beneficiari sunt chiriaşi sau persoane luate în spaţiu.
În realitate, centrul are ca obiect de activitate îngrijirea persoanelor. „La Prisecani a fost identificate 28 de persoane care sunt în această clădire. Inspectoratul de Poliţie efectuează cercetări. Aici a fost deschis un dosar penal privind infracţiunea de exercitarea unei profesii sau activităţi fără drept. Societatea nu este acreditată ca furnizor de servicii sociale, iar persoanele aflate în locaţie au calitate de chiriaşi. Din datele provizorii pe care le avem în momentul de faţă, a fost o sesizare legată de faptul că acest centru funcţionează ilegal, nefiind alte plângeri din partea beneficiarilor, aparţinătorilor sau a celor care locuiesc în clădirea respectivă dar cu siguranţă în urma controalelor vom reuşi să descifrăm toate necunoscutele din zona respectivă”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.
Acum autorităţile încearcă să descâlcească iţele acestei situaţii iar poliţiştii au deschis un dosar penal. S-a transmis adresa către Serviciul Investigaţii a Cristiminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie.
Cei de la DSP spun că nu au motive de nemulţumire faţă de cum sunt trataţi beneficiarii azilului clandestin. „Din discuţiile avute de echipa de control cu beneficiarii şi cei care deţin acea locuinţă am aflat că medicul de familie îi vizitează regulat pe acei beneficiari dar fără a fi vreun contract, ci aşa cum este supravegheat orice bolnav cronic de un medic din localitate. Condiţiile ar putea fi îmbunătăţite. Nu a fost pusă în pericol viaţa vreunui beneficiar, altfel s-ar fi impus măsura evacuării lor. Nu sunt respectate măsurile privind suprafaţa pe pat. Aceşti pacienţi ar trebui să aibă zonă de recreere, zone demişcare, pentru că unii dintre pacienţi sunt în vârstă. Cel mai vârstnic beneficiar are 91 de ani”, a spus dr. Corina Gâscă, reprezentant DSP Iaşi.
Cu toate acestea, cele 28 de persoane sunt cazate în 6 camere unde inspectorii OPC au constatat probleme legate de igienă. Tot ei au observat că spaţiile de cazare sunt improprii desfăşurării unor astfel de activităţi. „Am găsit ceva spaţii neigenizate, mai trebuie curăţat prin băi, pe tavane. Fiind totul pe persoană fizică, am sesizat Poliţia. Aşteptăm rezultatele anchetei lor. Dacă era persoană juridică, nu ar fi primit autorizaţie de funcţionare niciodată”, a spus Florin Onofrei. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau