Un ieşean, acuzat de tentativă de omor, a fost achitat definitiv

2achitat

Dimensiune font:

| 04-09-2024 17:46

 * atât Tribunalul, cât şi Curtea de Apel au concluzionat că omul se aflase în legitimă apărare * prima instanţă îl pusese, totuşi, la plata unor despăgubiri în cuantum de 100.000 lei *

Coşmarul lui Ionuţ N., zis Nuţu, a început în seara de 5 ianuarie 2019, la un bar din sat. Lucrăor în construcţii, tânărul venise acolo ca să se mai relaxeze, după o zi de muncă petrecută în frig. Toţi care-l cunosc au spus că e un om liniştit, care evită scandalurile şi-şi vede de treaba lui. Însă, în acea seară, a reacţionat violent, ca să-şi apere viaţa. A tăiat cu cutterul, în zona gâtului, un consătean, Mihăiţă M., care i-a căutat pricină de scandal.

Nuţu era singur la masă şi-şi savura în linişte paharul cu bere, când, în local a venit Mihăiţă, însoţit de doi tovarăşi. Acesta era cunoscut drept un mardeiaş care nu se dă deloc în lături atunci când vine vorba de împărţit pumni.

Fără vreo introducere, Mihăiţă s-a dus direct la Nuţu şi i-a cerut să iasă afară, că are o vorbă cu el. În stradă mai erau câţiva prieteni ai nou-intratului în local. Constructorul îi văzuse şi deja îl luase cu panică. Era singur împotriva a cel puţin şase adversari, aşa că a refuzat cu fermitate propunerea de a părăsi barul. Mihăiţă l-a tras de mână, încercând să-l ridice de pe scaun, apoi l-a lovit cu pumnii. Nuţu a replicat în acelaşi mod, a urmat un scurt schimb de lovituri, nimeni din cei de faţă n-a intervenit.

Ceruse despăgubiri materiale şi morale de aproape 400.000 lei, dar n-a primit decât praful de pe tobă

La un moment dat, Mihăiţă a părut să bată în retragere, dar manevra a fost la derută. A înşfăcat un scaun şi l-a aruncat în direcţia lui Nuţu, apoi a băgat mână în buzunar. Crezând că adversarul va scoate cuţitul, muncitorul şi-a adus aminte că are în buzunar un cutter ce-l folosea la tăierea plăcilor de rigips şi s-a folosit de el. A fost la un pas să-i secţioneze jugulara. Sângele a ţâşnit, conflictul s-a oprit sine die. A urmat apelul la 112, sosirea ambulanţei şi a echipajului de poliţie. Agresorul a ajuns la sputal, unde a stat aproape trei săptămâni, la externare ieşind cu o infirmitate definitivă. Nuţu a fost încătuşat, a stat trei luni în arestul preventiv, apoi a fost trimis în judecată pentru „tentativă de omor”.

Procesul a durat destul de mult, până în 2022, deoarece au trebuit audiaţi toţi martorii, deloc puţini. Magistaţii au studiat şi actele medicale, au ascultat şi versiunile părţilor implicate. Mihăiţă ceruse despăgubiri materiale şi morale de aproape 400.000 lei, dar n-a primit decât praful de pe tobă. Cei de la Tribunal i-au admis 50.000 lei, „constituie o despăgubire patrimonială justă şi echitabilă, în măsură să compenseze suferinţele morale ale părţii civile, raportat la datele speţei”.

Nuţu a fost achitat: „apărarea inculpatului constituie o faptă prevăzută de legea penală, respectiv tentativă de omor, a fost necesară pentru respingerea atacului, fiind comisă în timpul desfăşurării atacului şi îndreptată împotriva agresorului, precedată de atac, fiind îndeplinite condiţiile apărării de la legitima apărare, cu excepţia celei a proporţionalităţii apărării cu atacul, întrucât din cauza temerii, inculpatul a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului, prin folosirea unu cutter cu care l-a tăiat pe M.M. în zona gâtului, fără a se putea însă considera că apărarea a fost vădit şi semnificativ disproporţionată în raport de atac în contextul în care inculpatul a reacţionat spontan, pe fondul temerii, şi a aplicat o singură lovitură cu cutterul în zona gâtului, prin tăiere, după care s-a retras”.

Niciuna dintre părţi n-a fost de acord cu sentinţa primei instanţe şi a atacat-o la Curtea de Apel. Inculpatului i s-a părut prea mult 50.000 lei, mai ales că el n-a lovit decât o singură dată, n-a avut intenţia de a ucide, doar s-a apărat.

Mihăiţă a cerut condamnarea lui Nuţu și obligarea acestuia la repararea integrală a prejudiciului cauzat, prin plata daunelor morale și materiale într-un cuantum majorat.

Inculpatul a câştigat pentru a doua oară, Curtea de Apel a confirmat sentinţa de achitare şi a redus şi mai mult cuantumul daunelor. La 10.000 lei. Sentinţa dată ieri, 4 septembrie a.c., este definitivă. Marcel FLUERARU

.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Un cunoscut profesor estonian va lucra cu terapeuții din Iași
04/09/2024 19:48

Iasul va fi gazda, pe 28 si 29 septembrie, a binecunoscutului psiholog Jure Biechonski. El va sustine un workshop-ul intensiv de două zile, dedicat temei ”From regression to progression- meeting the inne ...

 Școala în noile vremuri. Între digitalizare, empatie și educație non-formală
04/09/2024 18:05

În ultimii ani, scoala a trecut prin transformări majore, iar pandemia de COVID-19 a accelerat unele dintre ele. Dacă inainte tehnologia pătrundea incet-incet in sălile de clasă, astăzi, scoala se c ...

 Generația Z și viața de student în Iași
04/09/2024 17:55

Iasiul, supranumit si „Orasul celor sapte coline”, este cunoscut drept unul dintre cele mai mari centre universitare din Romania, atrăgand anual mii de studenti din toate colturile tării si din st ...

Bătaie cu pietre între două surori vecine, din pricina unui gard
04/09/2024 17:55

* soţul invingătoarei de pe teren a dat o mană de ajutor, a lovit cu patentul * cei doi soţi au fost condamnaţi şi au atacat sentinţa, susţinand că vecina sărise la ei cu toporul Surorile Elena M. ş ...

Oameni, locuri, fapte din istoria Iașului
04/09/2024 17:54

Muzeul Municipal „Regina Maria”, cu sprijinul Primăriei Iasi si in parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, organizează vineri, 6 septembrie, si sambătă, 7 septembrie, Co ...

Piaţa ieşeană a muncii, ca în vremurile bune. S-a atins pragul de 1.200 posturi vacante
04/09/2024 17:54

* mai bine de jumătate din joburile disponibile sunt in construcţii * nici serviciile, altele decat cele uzuale, nu sunt mai prejos * in rest, mici diferenţe faţă de intervalele anterioare * contracţie pu ...

Invazie de lilieci la cel mai mare spital din Moldova
04/09/2024 17:53

Aproape 300 de lilieci au creat panică pe sectia de cardiologie a Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, cea mai mare unitate spitalicească din Moldova. A fost nevoie de interventia pompierilor p ...

Lucrările de reabilitare a Grădiniței nr. 13 din Tătărași, aproape de finalizare
04/09/2024 17:52

Lucrările de reabilitare si modernizare a Grădinitei cu Program Prelungit (GPP) nr. 13 din Tătărasi se apropie de finalizare, in prezent fiind executate ultimele retusuri la statia de pompare si bazinul de ...

Ieșenii, invitați să participe la întocmirea hărții ecologice a orașului
04/09/2024 17:49

Avand in vedere că Iasul este in prezent unul dintre cele mai poluate orase din tară, situindu-se pe locul 3 la acest nedorit capitol, după Bucuresti si Brasov, membrii Asociatiei „Mai bine” au a ...

Poluarea cu praf a depășit, la Iași, de patru ori valorile premise
04/09/2024 17:49

* din cauza unei mase de aer incărcată cu particule de praf cu originea in partea central-sud-vestică a Asiei (zona desertului Karakum), care tranzitează zona Moldovei in perioada 3 - 5 septembrie, la Iasi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei