Unul dintre cele mai vechi lăcașuri romano-catolice din țară a fost renovat. Are un altar dedicat episcopului Anton Durcovici
Dimensiune font:
Lucrările la Catedrala Romano Catolică din Iași, „Adormirea Maicii Domnului”, Vechea Catedrală, cum mai este cunoscută, s-au finalizat în totalitate. Datorită acestor intervenții de anvergură, lăcașul de cult are acum un muzeu și un altar dedicat episcopului Anton Durcovici. De asemenea, Catedrala Veche este singurul lăcaș de cult din țară dotat după cerințele europene: cu ușă anti-incendiu, sisteme multiple se senzori, dar și un lift pentru persoane.
Lăcașul de cult datează din secolul XVI și este unul dintre cele mai vechi din țară. A fost restaurat în cadrul proiectului „Restaurare, consolidare și integrare turistică - Catedrala veche Romano-Catolică Adormirea Maicii Domnului – Iași”, care a primit finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014 - 2020. Obiectivul general al proiectului este atât integrarea turistică a catedralei vechi romano-catolice din Iași în portofoliul de obiective turistice ale municipiului Iași, cât și integrarea social-economică și culturală în viața colectivității locale ieșene. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de peste 20,975 milioane lei, perioada de implementare fiind de 30 de luni.
„Aveam această idee de mult, de dinainte de cutremurul din 1977. Pentru a avea posibilitatea de a lucra la Catedrala Veche, trebuia să avem un alt spațiu. Așadar Catedrala Veche a fost cea care a generat noua biserică care ține loc de catedrală. Autoritățile s-au gânsit să ne ajute, mai greu, cu această variantă a fondurilor europene. S-a început și s-a lucrat cu mult entuziasm, cu dorința fierbinte de a o reface, cu oameni care s-au implicat pentru a da importanță și trecutului, și prezentului, dar și viitorului. Biserica aceasta trebuia să rămână ca una din marile mărturii ale credinței catolice de pe aceste meleaguri și în orașul nostru, orașul spiritualității. Poporul catolic s-a alăturat mereu celorlalți pentru a aduce un prinos de cinstire întregii țări și Moldovei noastre. Oamenii de aici au lucrat pentru slava lui Dumnezeu, pentru cinstirea poporului credincios și pentru o prețuire specială a Maicii Domnului, pe care o prețuim cu toții. Cei care au lucrat au făcut acest lucru cu dăruire față de monumentele istorice, față de artă, față de Dumnezeu și Maica Domnului. De aceea le suntem recunoscători”, a declarat fostul episcop al Episcopiei Romano-Catolice Petru Gherghel.
Lucrările nu au fost lipsite de de provocări tehnice și teologice.
„Printre problemele tehnice au fost cotele diferite, motiv pentru care a trebuit să reducem diferența de nivel, a trebuit să consolidăm turnul, să aducem biserica la niște standarde europene. Am avut și provocări de timp, bani și calitate. Dificultățile au pornit odată cu execuția, știam de ele, unele au apărut pe traseu datorită fundației, execuției, pardoseala, tâmplăria. La aceasta se adaugă detalii noi pe care nu le-a avut biserica. Vorbesc de dotări necesare în timpul Sfintei Liturghii, pe partea de stânga - nord, care nu a existat în dotarea bisericii și a trebuit să facem un detaliu special. La o catedrală este importantă această piesă care are importanța Sfintei Mese. A trebuit să refacem cota altarului, să ridicăm cota sacristiei, să asigurăm tipul de afluire și defluire în caz de necesitate. Acum biserica e plină de senzori de tot felul, de la cei de mișcare, de fum, de umezeală. Toate aceste informații sunt adunate într-o stație de date care ne indică inclusiv umiditatea în biserică, temperatura. Gândindu-mă la respectarea normelor europene, pentru a proteja vârstnicii și persoanele cu dizabilități, și nu numai, am pus ascensor într-o zonă în care înainte existau camere speciale pentru orgă. Cu ajutorul acestui lift este facilitat accesul la etaj, unde este corul, sau la subsol, unde a fost înființat un muzeu. Tot acolo se află cruciera, unde se găsesc osemintele ierarhilor și preoților care au fost înhumați în această catedrală. Zona altarului este dedicată episcopului Anton Durcovici”, a declarat arhitectul Ioan Sasu.
Inginerul Constantin Firtea, expert atestat în lucrări de patrimoniu, a declarat că în timpul lucrărilor au fost efectuate intervenții neprevăzute inițial în proiect
„În momentul începerii proiectării pentru biserica romano catolică nu știam efectiv ce ne așteaptă dar odată cu începerea săpăturilor arheologice au apărut probleme cu totul și cu totul deosebite datorită unor diferențe mari între ceea ce cunoșteam la început și ceea ce am găsit pe teren. Biserica este așezată pe fundațiile altei biserici care la un moment dat se termină înainte de extinderea bisericii, fapt care ne-a creat probleme deosebite. Decopertarea în totalitate a subsolului a pus la un moment dat în pericol rezistența bisericii. A trebuit să creăm niște sprijiniri pentru a împiedica forța pământului care împingea biserica. Dacă ar fi fost un cutremur se putea întâmpla o adevărată nenorocire. Cu ajutorul constructorului am reușit să stăpânim toată această situație. După decopertări a trebuit să facem lucrări suplimentare care nu pot fi înțelese. O altă provocare foarte mare a fost la turnul bisericii. În anii din urmă s-a făcut o intervenție care s-a oprit la nivelul cornișei, fără a face legături cu structura. O altă provocare a fost realizarea scării de acces la subsol. A trebuit să săpăm în masivul zidăriei exact cum fac minerii la tunele”, a spus inginerul Constantin Firtea.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau