Ziua Imnului Naţional, la Iași

23660499-9fc5-4e77-87cd-206f65fafabc
bc0e2329-456e-4163-a071-937953434d53
212b9326-b823-4b16-a3f0-a963069a3e21
997cfdd1-7a01-4000-bcaa-9c588cb41c65

Dimensiune font:

| 29-07-2021 13:50

În faţa Prefecturii s-au desfășurat astăzi manifestări cu prilejul cărora a fost celebrată Ziua Imnului Naţional. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Garnizoanei Iaşi, precum şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din Republica Moldova şi Ucraina.

Evenimentul  a debutat cu  prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă ale Lupilor Negri, momente urmate de alocuţiunile susţinute de autorităţi despre importanţa sărbătorii.

Cu acest prilej, subprefectul Adina Gârjan a spus în alocuţiunea sa că recunoştinţa noastră faţă de cei care au dat rost şi trăinicie naţiunii române ar trebui să transceadă problemelor cotidiene, interpretărilor parţiale, judecăţilor limitate. „Alături de drapel şi stemă imnul este expresia identităţii naţionale cu o valoare simbolică ce se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un îndemn adresat maselor de a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice. Nu e uşor să trezeşti în tineri emoţii faţă de momente de mult trecute dar sunt convinsă că nimănui nu-i este străină necesitatea îndeplinirii unor îndatoriri cu recunoştinţă, cu valoare educativă pentru tânăra generaţie şi pentru copii”, a spus, în timpul alocuţiunii sale, subprefectul Adina Gârjan. 

Subprefectul a reamintit emoţia trăită în momentul în care Imnul Naţional s-a auzit atunci când româncele Simona Radiş şi Ancuţa Bodnaru au adus României prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de vară 2021.  „Ieri, la proba de dublu vâsle echipa României a câştigat medalia de aur, făcând ca imnul României să răsune pentru pentru prima dată în Japonia la aceste Jocuri Olimpice. Nu cred că există român care să nu fi trăit acest moment cu emoţie. Şi da, meritul celor două sportive, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, care sunt un exemplu perfect despre ceea ce poate aduce în viaţa noastră acest simbol, speranţă şi implicare. Implicare în abordarea problemelor multiple cu care ne confruntăm, speranţă că vom reuşi în final să ne implicăm, a ceea ce ar trebui să fim”, a mai spus subprefectul Adina Gârjan. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a spus că este mare o bucurie pentru comunitatea noastră să sărbătorească o zi atât de importantă pentru naţiunea noastră, întrucât în această perioadă la Iaşi se află o delegaţie importantă de preşedinţi, vicepreşedinţi, primari din Republica Moldova şi Ucraina. „Sărbătorim astăzi Imnul Naţional, un simbol care ne defineşte ca popor alături de Drapelul tricolor. Se împlinesc 173 de ani de când "Deşteaptă-te române" se cânta pentru prima oară şi îi influenţa pe revoluţionarii paşoptişti. A răsunat apoi de fiecare dată când de-a lungul istoriei României au trecut prin momente zbuciumate. Versurile sale i-au ridicat pe înaintaşii noştri la luptă iar nouă ne umplu astăzi inimile de emoţie şi mândrie. Indiferent unde ne-am afla, Imnul Naţional ne duce cu sufletul acasă şi ne apropie de toţi cei care simt şi trăiesc româneşte”, a spus preşedintele CJ, Costel Alexe. 

Viceprimarul Daniel Juravle a spus că nu trebuie să uităm că imnul actual „Deşteaptă-te române” este „oda adusă unui popor greu încercat şi deşi au trecut atâţi ani de la revoluţia paşoptistă el a revenit în actualitate în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 când românii au pus capăt prin jertfa a mii de tineri regimului comunist”. „Ziua de 29 iulie este o zi specială pentru fiecare dintre noi pentru că este o obligaţie de onoare să ne reîntoarcem la simbolurile sfinte ale românilor. Aceste simboluri care sunt dintr-o lungă istorie şi definesc fiinţa naţională, nicio ţară şi nicio naţiune nu-şi pot edifica propriul destin. Oda adusă unui popor greu încercat care a avut de înfruntat timp de foarte multe secole pretenţiile, abuzurile şi minciunile a trei imperii nesăţioase dar şi fărădelegile unor dictaturi devastatoare. Imnul României este un imbold transmis peste generaţii tuturor românilor, oricând şi oriunde s-ar afla ei, de a spera şi de a crede, şi de a lupta, Totodată reprezintă un îndemn de a nu ne uita trecutul, de a ne înţelege prezentul şi de a ne construi un viitor mai bun. În acelaşi timp Imnul României este un apel la unitate, la solidaritate, la acţiune, precum şi la protest împotriva celor care ne încalcă drepturile şi libertăţile şi nesocotesc voinţa noastră de a trăi într-o ţară europeană prosperă şi civilizată şi guvernată de politicieni oneşti”, a spus viceprimarul Daniel Juravle.

Încă din momentul apariţiei, „Deşteaptă-te române” a fost un cântec al românilor intonat în cele mai grele momente ale istoriei lor.

„Compus la Braşov în vâltoarea evenimentelor din 1848 poemul Un răsunet, al profesorului Andrei Mureşanu, va deveni imn sub titlul Deşteaptă-te române, cu scopul ca alături de proclamaţiile şi declaraţiile din presă din acele vremuri să mobilizeze masele la veghe şi luptă. Referitor la melodia ce însoţeşte versurile, cea mai uzitată versiune îi aparţine lui Anton Pan, poet şi etnograf, autor de manuale de muzică, refugiat în acea perioadă în Transilvania, unde devine cântăreţ de strană. Aşadar, la originea Imnului Naţional stau două destine prezente în centrul geografic al ţării în anii învolburaţi ai Revoluţiei Paşoptiste. Încă de la început imnul Deşteaptă-te române a fost îndrăgit de români datorită mesajului său de libertate şi patriotism. A fost cântat în momentele de referinţă naţionale insuflând curaj şi încredere românilor în timpul Războiului de Independenţă, Războiului de Reîntregire Naţională, din 1916-1918, şi Războiului de Reîntregire a ţării, din 1941-1945. Imnul Revoluţiei din 1848 a supravieţuit regimurilor şi timpurilor. A fost interpretat în timpul Revoluţiei de la 1844 şi Revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987, pentru ca în iarna lui 1989 să devină cântec al Revoluţiei române anticomuniste”, a spus muzeograf col.(r) Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar Regele Ferdinand I - filiala Iaşi. 

În cadrul ceremoniei de celebrare a Zilei Naţionale a Imnului Naţional Corul Marii Uniri din cadrul Ateneului Naţional din Iaşi a cântat alături de fanfara militară toate variantele de imnuri naţionale pe care statul român le-a avut până acum. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Centru „inedit” de colectare a deşeurilor, la Iaşi!
24/04/2024 23:35

În municipiul Iaşi va fi infiinţat un centru integrat de colectare a deşeurilor de orice fel, unde cetăţenii vor avea posibilitatea de a aduce obiecte sau orice alte materiale de care nu mai au nevoi ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
24/04/2024 21:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 13:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 08:00

* „Cu finantarea de 2,9 milioane de lei pe care am obtinut-o de la AFM vom instala 16 statii de reincărcare pentru vehicule electrice si astfel vom crea infrastructura necesară pentru a le oferi iesenil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei