Ziua Imnului, neatrăgătoare pentru politicieni
Dimensiune font:
* puţini dintre cei care reprezintă autorităţile locale au luat parte, sâmbătă, la ceremonia organizată pentru a celebra Ziua Imnului Naţional * cei care s-au aflat în zona Casei Pătrate sau a Palatului Culturii au ţinut să imortalizeze momentul şi să participe la ceremonia religioasă, militară şi culturală organizată în faţa Casei Dosoftei * nu au lipsit nici discursurile politicienilor.
S-au împlinit 175 de ani de când versurile lui Andrei Mureşanu sunt intonate la fiecare ocazie festivă şi ne reaminteşte de demnitatea, patriotismul, curajul şi spiritul libertăţii de care au dat dovadă înaintaşii noştri.
Prefectul judeţului, Bogdan Cojocaru a spus că această celebrare are o însemnătatea istorică a tradiţiei şi dragostei pentru patrie pe care Imnul Naţional „Deşteaptă-te, Române!” le insuflă în sufletele noastre de-a lungul timpului. „Cu mândrie şi respect, cântăm la unison imnul naţional al României, pentru a reafirma faptul că suntem o comunitate unită, cu un trecut bogat şi un viitor promiţător. Îl cântăm pentru eroii noştri, pentru cei care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea valorilor noastre şi pentru libertatea noastră. Traversăm momente dificile, marcate de agresiune armată în faţa unor provocări fără precedent. În contextul internaţional actual, România continuă demersurile de consolidare a relaţiei transatlantice, asumându-şi valori fundamentale, precum libertatea şi solidaritatea. Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul imnului are un impact puternic, făcând apel la unitate naţională, curaj, demnitate şi responsabilitate. Să preţuim valorile naţionale, să preţuim tradiţiile noastre şi să protejăm cu înverşunare patria", a spus prefectul Bogdan Cojocaru.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Sorin Dangă, a spus că fiecare ocazie festivă ne reaminteşte nu doar de demnitatea, patriotismul, curajul şi spiritul libertăţii de care au dat dovadă înaintaşii noştri, ci şi de unitate şi credinţă. „Deşteaptă-te, române! este un simbol al unităţii şi credinţei, fundament al întemeierii statului naţional unitar român, cu un mesaj valorificat în cultura românească de peste un secol şi care ilustrează strigătul de luptă, valorile şi idealurile eroilor unei întregi naţiuni. În fiecare moment avem datoria de a promova principiile unui stat liber, puternic şi unit şi de a onora memoria celor care s-au sacrificat pentru noi şi pentru toate generaţiile ce vor urma. Deşi au trecut atât de mulţi ani, iar societatea şi valorile după care ne ghidăm s-au schimbat, semnificaţia simbolică a Imnului naţional rămâne la fel de puternică. Să cinstim în fiecare moment Imnul Deşteaptă-te, române!, alături de celelalte simboluri ale României şi să rămânem fideli identităţii naţionale”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Sorin Dangă.
După ceremonie, în faţa Casei Dosoftei s-au auzit şi celelalte imnuri pe care România le-a avut începând din 1862. Cel mai longeviv imn a fost „Trăiască Regele!”, adoptat în 1884. Acesta a fost înlocuit,după 63 de ani, în 1947, când Regele Mihai a fost nevoit să abdice. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau