Schimbarea la Față, sărbătoarea când se răcesc apele
Dimensiune font:
Schimbarea la Față, sărbătoarea când se răcesc apele
Cunoscută în popor drept Probojenia, sărbătoarea este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox. Momentul reprezintă clipa revelării divinității Mântuitorului în fața ucenicilor săi pe muntele Tabor. Schimbarea la Față este și sărbătoarea muntelui Ceahlău.
Pe 6 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului, unul dintre cele 12 praznice împărătești. Cunoscută în popor drept Preobrajenia sau Probojenia, sărbătoarea reprezintă momentul revelării divinității Mântuitorului în fața ucenicilor sai. Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos are că semnificație momentul în care apostolii Mântuitorului, aflați pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. La o săptămână după ce le vestește apostolilor patimile Sale, Iisus Se retrage să Se roage și să Se reculeagă. Spre deosebire de alte dăți, când a preferat singurătatea, acum El îi ia cu Sine pe Petru, Iacob și Ioan (aceiași care vor asista și la Rugăciunea din Ghetsimani) și urcă pe Muntele Tabor. Ajunși în vârf și obosiți de urcuș (fizic, dar și inițiatic), cei trei ucenici adorm, dar se trezesc pe când Iisus Se ruga Tatălui Ceresc. „S-a schimbat la față înaintea lor și a strălucit fața Lui ca soarele, iar hainele Lui s-au făcut albe că lumina. Și s-au arătat lor Moise și Ilie vorbind cu El”, scriu cărțile sfinte.
Schimbarea la Față este speranța că orice om, oricât de multe păcate ori încercări ar avea, își poate modifica viața daca vrea și are încredere că totul vă fi bine. Cei care s-au aflat în ziua sărbătorii pe Muntele Tabor spun că, în timpul Sfintei Liturghii, se coboară asupra mănăstirii ortodoxe un nor luminos neobișnuit, care apare o singură dată pe an, întotdeauna în același loc, în direcția Nazaretului, și la aceeași vreme, până noaptea tărziu.
Obiceiuri, tradiții și superstiții
Ca la multe sărbători, există foarte multe credințe populare legate și de Schimbarea la Față. Se spune că persoanele care nu respectă praznicul se vor usca precum florile. Cine spală haine în aceasta zi vă fi năpădit de păduchi și ploșnițe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba. Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului. În aceasta zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, căci așa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în aceasta zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie etc) sigur vor fi vindecați. O veche superstiție spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor. Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. La sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește, vin și untdelemn. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau