10 cărți de la LIBREX care te vor ajuta să înțelegi mai bine conflictul dintre Rusia și Ucraina
Într-o societate care trece prin schimbări dramatice, înconjurați de fake news și mediatizări părtinitoare, cărțile sunt cele care ne pot oferi o perspectivă cât mai apropiată de adevăr a conflictului a cărui încheiere o așteptăm cu toții cu sufletul la gură.
Descoperă mai jos,
carti de istorie disponibile pe Librex.ro, librăria ce-ți pune la dispoziție mii de cărți online din toate domeniile.
1. Războaiele! România și Rusia, aliați și inamici
Cartea descrie relația teribil de complicată a țării noastre cu Rusia, începând din 1711. Când ne gândim la Rusia, ne gândim la teritorii pierdute, lungi perioade de ocupație rusească, jefuirea vistieriei și a avutului personal al românilor. Toate acestea au rămas întipărite în subconștientul colectiv ne-au determinat să respingem agresiv orice formă de „protectorat” rusesc. Evenimentele din 2022 continuă să contureze în culori sumbre relația Romaniei cu Rusia...
2. Războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina este o "carte documentar", în care autorul prezintă etapele premergătoare războiului actual și oferă clarificări multiple pentru o mulțime de întrebări, vorbind, totodată, despre urmările pe care le vom resimți atât la nivel de țară cât și global.
3. Războiul
Autoarea celor 3 bestselleruri Făuritorii păcii, Războiul care a pus capăt păcii și Oamenii istoriei ne prezintă o perspectivă provocatoare: războiul ca o componentă esențială a umanității.
Margaret MacMillan analizează felul în care conflictele armate au modelat societatea, oferind răspunsuri la multe probleme mult dezbătute și controversate. Examinând lecțiile oferite de războaiele purtate în trecut, descoperim modul în care războaiele ne–au determinat trecutul, viitorul, perspectiva asupra lumii și propria concepție despre noi înșine.
4. Ucraina și Rusia, iubire și ură
Tensiunile dintre cele două state, Ucraina și Rusia, au o istorie care începe tocmai în Evul Mediu, rădăcinile ambelor ţări fiind comune și având legătură cu civilizația slavă timpurie.
Drumurile celor două state au fost separate preț de mai multe secole, dezvoltându-se două limbi şi două culturi – asemănătoare, dar totuşi foarte diferite. Rusia a avut o evoluție politică imensă, transformându-se într-un imperiu, în timp ce Ucraina nu a reuşit să pună bazele unui stat propriu și stabil.
5. Actorii invaziei din Ucraina. De la Zelenski la Zolotov, via Putin
Povești pline de emoție și chiar pitorești din Războiul din Ucraina sunt prezentate în cartea ce pune accentul pe actorii invaziei din Ucraina. Numeroase mituri și legende au scris spontan istorie, începând cu „Fantoma din Kiev” și până la grănicerii de pe Insula Șerpilor care au răspuns cât se poate de plastic ultimatumului rusesc, ori de la gloanțele unse cu grăsime de porc pentru a-i opri pe combatanții ceceni să ajungă în Rai la tancurile ajunse la fiare vechi...
6. Rusia, o ecuație complicată
„Indiferent de (re)sentimentele noastre față de Rusia, această uriașă entitate statală ne însoțește istoria modernă, ca o inexorabilă umbră geopolitică.
Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Puțin îi oferă cititorului panoramă plină de nuanțe, paradoxuri și simulacre a unui regim autocratic unic în felul sau. Analizele lui Armand Gosu sunt articulate elegant și se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămați labirintul slav întins intre Sankt-Petersburg și Vladivostok.” (Teodor Baconschi)
7. Marele Razboi. 1914-1918
Niall Ferguson este specialist în istorie modernă și istorie economică, iar în cartea Marele Război, încearcă să determine cauzele și să relateze întreaga desfășurare a acestuia.
Cartea începe cu motivele care au provocat, în anul 1914, prăbușirea ordinii europene și tratează, de-a lungul său, întreaga panoramă a conflictului. El vorbește și despre repercusiunile pe care acesta le-a avut, chiar și despre evoluția pe care acesta ar fi putut-o avea dacă, de exemplu, Marea Britanie sau SUA nu ar fi intrat în război.
8. Cei trei imparati. Trei veri, trei imperii si drumul catre Primul Razboi Mondial
O carte inteligentă, amuzantă și instructivă, ce combină istorii dinastice și politice, într-o amplă descriere a drumului Europei către război. La începutul secolului XX, Marea Britanie, Germania și Rusia erau conduse de trei veri: regele George al V-lea, kaizerul Wilhelm al ÎI-lea și tarul Nicolae al II-lea.
Rivalitățile personale și competiția lor pentru întâietate au dus la pornirea unuia dintre cele mai distructive războaie dintotdeauna, care avea să scrie un nou capitol în istoria Europei.
9. Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea
O portretizare complexă a lumii în aceste momente, o lume ce trece prin numeroase schimbări profunde și complexe, într-o realitate volatilă și o dinamică politică rapidă. De la fake news și mediatizări părtinitoare, la evaluări care se schimbă de la un an la altul și evenimente care produc emoții intense, dar trecătoare.
10. Războiul Rece. Înțelegerile, spionii, minciunile, adevărul
Într-o sinteză deosebită, John Lewis Gaddis readuce la viață cele mai importante momente ale unei epoci care, mai mult decât oricare alta, a modelat configurația geopolitică a lumii de azi. Începând cu blocada Berlinului, cursa înarmării nucleare, Războiul din Coreea, criza Canalului Suez, reprimarea revoltei maghiare, construirea Zidului Berlinului, Războiul din Vietnam, până la criza rachetelor din Cuba sau zdrobirea „primăverii de la Praga”.
Dacă ți-au plăcut recomandările de mai sus, te așteptăm cu mai multe titluri de istorie intresante pe Librex.ro, unde poti gasi
carti online la cele mai accesibile preturi.
Descoperă mii de titluri fascinante, cărți de specialitate sau cărți beletristica, pe libraria online Librex!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau