"Aș fi primul care ar dori alegeri prezidențiale, deoarece sunt în opoziție cu Zelenski, dar...". Mandatul lui Zelenski a expirat în 20 mai. Ce spun ucrainenii despre legitimitatea lui

10

Dimensiune font:

| 26-05-2024 14:40

Legea din Ucraina prevede că mandatul de președinte nu poate depăși o durată de cinci ani, dar președintele rămâne în funcție până la numirea unui succesor, iar cum în prezent este în vigoare legea marțială decretată după ce Rusia a invadat țara, alegerile pentru un succesor au fost amânate. Acest lucru a fost rapid preluat de politicienii și propaganda rusă care au marșat pe idee că Ucraina are un președinte „ilegitim”. Acest mesaj a fost transmis și de Vladimir Putin.

Publicația independentă rusă „Meduza” a vorbit cu membri ai administrației prezidențiale, politicieni ucraineni de opoziție și cetățeni obișnuiți pentru a afla ce simt oamenii din Ucraina despre amânarea votului și ce înseamnă aceasta pentru legitimitatea lui Zelenski.

„Dar cu cine să negociem?”

De câteva luni, oficialii și propagandiștii ruși au răspândit narativul că după 20 mai, Volodimir Zelenski va pierde legitimitatea formală ca președinte al Ucrainei.

Pe 28 aprilie, de exemplu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „soarta lui Zelenski este fără ambiguitate predeterminată și foarte curând va veni momentul în care mulți, inclusiv [oameni] din Ucraina, îi vor pune la îndoială legitimitatea”.

Viktor Medvedchuk, care a condus partidul pro-Kremlin „Platforma de opoziție – Pentru viață” și care este apropiat de Vladimir Putin care i-a botezat fiica cea mică, a venit cu mesaje similare. Medvedchuk a fost acuzat de trădare în 2021, dar a evadat din arestul la domiciliu în primele zile ale războiului. El a fost capturat în aprilie 2022 și schimbat cu Rusia pentru prizonieri de război ucraineni în septembrie 2022.

Putin însuși a comentat situația cu prudență, spunând că „această întrebare ar trebui să primească răspunsul în primul rând de la sistemul politic și juridic al Ucrainei”.

Vineri, aflat în Belarus, Vladimir Putin a susținut că Volodimir Zelenski nu are nicio legitimitate după expirarea mandatului său de cinci ani, iar asta „este un obstacol” dacă Rusia și Ucraina ar purta discuții de pace.

„Dar cu cine să negociem? Asta nu este o întrebare inutilă... Desigur că ne dăm seama că legitimitatea actualului șef al statului s-a terminat”, a spus el într-o conferință de presă televizată.

Și propagandiștii ruși le spun urmăritorilor lor că din 21 mai legitimitatea lui Zelenski s-a încheiat și că acest lucru, printre altele, poate afecta dorința ucrainenilor de a lupta pentru țara lor.

Contradicția din lege

Din cauza unei contradicții juridice, mandatul președintelui Zelenski s-a încheiat oficial. Potrivit Constituției Ucrainei, mandatele prezidențiale sunt strict limitate la cinci ani, iar Zelenski a fost învestit în funcție pe 20 mai 2019.

În același timp, articolul 108 din Constituția Ucrainei prevede că președintele trebuie să-și îndeplinească atribuțiile până la numirea unui nou șef de stat.

Înainte de începerea războiului, alegerile prezidențiale erau programate pentru 31 martie 2024. Dar acum, acestea au fost amânate din cauza legii marțiale, care este în vigoare în Ucraina cel puțin până pe 11 august.

„Acum nu este timpul pentru alegeri”

În vara lui 2023, Zelenski a sugerat că ar putea fi încă posibil să se organizeze alegeri și a spus că, dacă se vor organiza, va candida pentru un al doilea mandat. Totuși, el a menționat că ar fi foarte dificil să se asigure securitatea secțiilor de votare în condiții de război.

În toamna anului trecut, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a spus că Zelenski cântărește în mod constant argumentele pro și contra organizării alegerilor pe baza situației de pe front și a altor factori legați de război.

În cele din urmă, pe 6 noiembrie 2023, președintele a declarat că „acum nu este timpul pentru alegeri”. „Trebuie să recunoaștem că acum este timpul pentru apărare, timpul pentru o bătălie care va decide soarta statului și a poporului său, nu timpul pentru genul de dezinformare la care doar Rusia s-ar aștepta de la Ucraina”, a spus el.

Această declarație a venit pe fundalul zvonurilor privind un conflict între Zelenski și generalul Valeri Zalujnîi, pe atunci comandantul armatei ucrainene. În timpul războiului, Zalujnîi a devenit a doua persoană ca popularitate din Ucraina, iar unii experți ucraineni au sugerat că ar putea să-i facă o concurență serioasă lui Zelenski. Pe 8 februarie, în mijlocul acestor discuții, Zalujnîi a fost demis din funcția sa de comandant, iar, pe 9 mai, Zelenski l-a numit ambasador în Regatul Unit.

Opt din zece ucraineni vor alegeri după finalul războiului

În octombrie 2023, KIIS a efectuat primul său sondaj, întrebând ucrainenii când cred că ar trebui să aibă loc următoarele alegeri. 81% dintre respondenți au răspuns că ar trebui să aibă loc numai după război. Institutul a chestionat apoi oamenii cu întrebări mai detaliate și formulate variat, dar de fiecare dată „populația și-a exprimat în mod clar opoziția” față de organizarea de alegeri în timpul războiului, a explicat Paniotto.

Centrul Razumkov, un think thank, a chestionat la rândul său ucrainenii despre alegeri. Un sondaj realizat în perioada 21-27 martie a arătat că 59,5% dintre respondenți au o părere negativă despre organizarea alegerilor înainte de sfârșitul războiului, iar doar 22% au considerat benefică ideea de a organiza alegeri. „[În ultimele săptămâni], nici măcar nu am efectuat sondaje pe acest subiect, nu o vedem ca pe o problemă”, a adăugat Paniotto.

Partenerii occidentali ai Ucrainei împărtășesc această părere. De exemplu, în timpul vizitei sale la Kiev la începutul lunii mai, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că alegerile în Ucraina vor avea loc atunci când „ucrainenii vor fi de acord că condițiile permit”.

„Acum este imposibil”

Un deputat al unui partid major de opoziție din Rada Supremă a fost de acord cu această evaluare. El a spus că nimeni în parlament nu ridică problema alegerilor pentru că „orice comentariu al oricărui politician în această chestiune va fi privit ca o provocare” și „nicio forță parlamentară nu vorbește despre asta pentru că nimeni nu vrea să pară nebun”.

„Aș fi primul care vrea alegeri prezidențiale întrucât sunt în opoziție cu Zelenski, dar acum este imposibil. Cum vor putea soldații să voteze? Cum vor vota refugiații [ucraineni]? Cine va garanta siguranța în timpul numărării voturilor când zboară rachete și bombe? Este imposibil. Iar legea ucraineană prevede că președintele și parlamentul își exercită atribuțiile până la următoarele alegeri”, a explicat deputatul.

Sociologul Volodimir Paniotto a mai spus că opoziția ucraineană nu încearcă să exploateze ideea „ilegitimității lui Zelenski” în niciun fel. El crede că acest lucru se datorează parțial faptului că, potrivit tuturor sondajelor, singura persoană care ar putea concura cu președintele în exercițiu este Valeri Zalujnîi, nu vreuna dintre figurile opoziției (inclusiv fostul președinte Petro Poroșenko).

„Toți ceilalți sunt cu mult în urma lui Zelenski”, a adăugat Paniotto. El crede că, dacă s-ar organiza alegeri în Ucraina chiar acum și Zalujnîi ar decide să candideze, el l-ar putea învinge pe Zelenski, „dar nu este clar dacă va candida vreodată”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
24 iunie: De la Legiunea Arhanghelul Mihail la Garda de Fier – extremism și violență în România
24/06/2024 22:25

La data de 24 iunie 1927, Corneliu Zelea Codreanu a infiintat Legiunea Arhanghelul Mihail, cunoscută sub denumirea de Garda de Fier. Legiunea Arhanghelul Mihail a fost o miscare politică si socială extrem ...

Rareș Bogdan: „Dacă va crește o singură taxă, PNL pleacă de la guvernare”
24/06/2024 19:51

Liderul PNL – Rares Bogdan a declarat că partidul său nu va tolera nicio majorare de taxe si impozite, amenintand cu retragerea de la guvernare in cazul unei astfel de măsuri. Rares Bogdan a amintit de di ...

Lovitură 'în spate' primită de Vladimir Putin din partea unei țări din Balcani: 'Îi privește!'
24/06/2024 18:15

Serbia a vandut unor state occidentale, pentru sute de milioane de euro, muniţii care au servit probabil Ucrainei să lupte contra Rusiei, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic intr-un interviu sambătă p ...

Coreea de Nord acuză SUA pentru sprijinul acordat Ucrainei: „Ne așteptăm la un nou Război Mondial”
24/06/2024 16:10

Luni, inalti oficiali militari nord-coreeni au criticat Statele Unite pentru extinderea asistentei militare acordate Ucrainei si pentru trimiterea unuia dintre portavioanele lor pentru a participa la exercitii ...

Se vrea destrămarea coaliției. Lider PNL: Putem câștiga prezidențialele dacă ne rupem de PSD
23/06/2024 16:10

Vicepresedintele PNL Robert Sighiartău a declarat că liberalii au sanse să castige prezidentialele dacă se rup de PSD. Declaratia vine la scurt timp după ce a apărut ]n presă, pe surse, informatia că PS ...

Ungaria își mărește armata! Campania de recrutare lansată îi aşteaptă pe cei care doresc să contribuie la apărarea țării
23/06/2024 11:14

Forţele Armate Ungare au inceput să crească semnificativ numărul de rezervişti pentru apărarea teritorială, iar in campania de recrutare lansată ii aşteaptă pe cei care doresc să contribuie la apăra ...

Rutte, spre șefia NATO
23/06/2024 10:34

După multe consultări intre aliati, Mark Rutte se pregăteste pentru pozitia de secretar general, la NATO. Premierul in exercitiu al Olandei este cunoscut pentru drumurile sale către serviciu pe bicicletă, ...

Robert Turcescu: Mircea Geoană va fi iarăși ce-a fost și mai mult decât atât: o combinație stranie între perdant caraghios și ins fără simțul ridicolului
22/06/2024 21:25

N-am să inteleg niciodată ce-l mană pe Mircea Geoană in lupta politică. Omul e un antitalent total cand vine vorba de leadership si are charisma unei borduri suprainăltate din Sectorul 3. Te uiti la el ca ...

 Iohannis a mutat alegerile prezidențiale în septembrie și va demisiona pentru a pleca la Bruxelles! A dat sistemul Patriot pentru un post de comisar
22/06/2024 21:18

Surse din anturajul presedinteleui Klaus Iohannis sustin că alegerile prezidentiale au fost mutate in luna septembrie deoarece acesta a renuntat la sefia NATO pentru un post de comisar de apărare la UE, un p ...

Întreaga clasă politică britanică reacționează după ce Nigel Farage, autorul Brexit, a spus că invazia Rusiei e cauzată de Occident: “E șocant să vezi că Nigel Farage îi linge cizmele lui Putin”
22/06/2024 20:49

Clasa politică britanică a reactionat cu indignare la afirmatiile liderului Partidului Reformei (Reform UK, dreapta populistă), Nigel Farage, care intr-un interviu la BBC a spus că războiul de agresiune al ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei