Adrian Câciu: Impozitarea progresivă a fost introdusă de liberali în 1923
Dimensiune font:
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu (PSD), a declarat marţi că în 1923 guvernul Brătianu a introdus legea 661, prin care a introdus impozitarea progresivă pe venitul global, în contextul în care liberalii spun că renunțarea la cota unică de impozitare ar reprezenta o „linie roșie” peste care PNL nu o poate accepta la guvernare.
„Îl ascultam pe domnul Ciucă şi eu cred că va fi la un moment dat timpul PNL să ne explice şi nouă cine a introdus impozitul progresiv în România pentru prima oară. Dacă aveţi curiozitatea, cea mai bună guvernare liberală a fost guvernarea I. C Brătianu. În 1923, guvernul Brătianu a introdus legea 661 din 1923, prin care a introdus impozitarea progresivă pe venitul global”, a spus Adrian Câciu.
El a precizat că din punctul lui de vedere, ”statul are mult de recuperat din perpectiva digitalizării ANAF”.
”Haideţi să avem colectare mai bună, haideţi să recuperăm din TVA, să nu mai existe atâta evaziune fiscală, după care să ne uităm cum reaşezăm regimul fiscal”, a precizat Câciu, arătând că ”există nişte dezechilibre pe fiscalitatea macro, pentru că impozitarea capitalului este foarte jos iar impozitarea muncii este foarte sus. Aici va trebui să facem o discuţie poate în 2025, la masă, aşezat, cu analişti, cu mediul de afaceri. Nu poţi să pui toată povara pe cetăţean, pe angajat, iar capitalul să fie lăsat aşa mai neajustat din perspectivă fiscală”, a spus Câciu.
Evaziune de 10% din PIB
Ministrul a mai declarat că evaziunea fiscală este de 10% din PIB
”Avem evaziune foarte mare. 10% din PIB vi se pare puţin? 32 - 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”, a declarat Adrian Câciu.
Ministrul Investiţiilor a mai spus că ”dacă nu ai abordare sistemică şi un sistem digital în care omul nu mai are influenţă, până când vei avea acest sistem ANAF-ul va funcţiona în funcţie de persoane”. ”Dacă sistemul spune, ăsta este cu risc, ăsta nu e cu risc, acolo trebuie să ajungem”, a completat el, arătând că se referă la subiectivism, pentru că ”realitatea ne spune că evaziunea fiscală rămâne constantă”.
Ministrul a precizat că ”în PNRR este un angajament foarte clar, şi anume 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau