Analist politic - Unde greșește România în relația cu Austria. Care ar fi presiunea necesară asupra cancelarului austriac
Dimensiune font:
România încearcă și încearcă diverse metode prin care să convingă Austria să nu se mai opună aderării sale la Spațiul Schengen. Austria nu și nu.
S-au folosit metode persuasive, s-au folosit metode pe bază de forță diplomatică, economică și rezultatul a fost ZERO - Austria nu se lasă înduplecată și susține că nu este o problemă cu România în particular ci cu felul de a fi actual al Sistemului Shengen care permite ca zeci și sute de mii de imigranți să ajungă în inima Europei neînregistrați în țările prin care au reușit să intre în spațiul european.
Analistul politic Cristian Hrițuc e de părere că ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, greșește când susține că cea mai bună metodă ar fi un lobby mai puternic al firmelor austriece cu investiții mari în România pe lângă guvernului de la Viena. El susține că Guvernul lui Nehammer va rezista presiunilor oricât de mari ar fi ele pentru accederea României dacă asupra sa se exercită cu o forță egală sau mai mare o altă presiune... dinspre Est... dinspre Moscova pe parte... să zicem economică.
Hrițuc consideră că e bine să se mizeze pe lobby-ul firmelor austriece, dar nu prin a le ierte de orice și cauționa în orice probleme apar, ci prin tratarea lor egală cu toate firmele care acționează în România pentru că altfel șefii de la Viena oricând vor spune că e mai bine să nu se pună cu Moscova pentru că oricum ai lor din România se descurcă așa cum o tot fac.
Iată analiza lui Cristian Hrițuc:
Ministrul Cătălin Predoiu a explicat într-o emisiune televizată cum vede relația cu Austria și cum abordează domnia sa bătălia pentru convingerea austriecilor privind intrarea României în Schengen.
Printre declarațiile sale se poate remarca cea privind lobbyul firmelor austriece: „E important să-l jucăm la toate nivelurile și componenta economică are o mare importanță. Mediul de afaceri din România, cu capital austriac, acționează în direcția corectă”.
Cum vor acționa firmele cu capital austriac? Ce argumente și ce linie vor avea față de guvernul Austriei? Vor presa sau vor încerca doar o campanie pozitivă, vor spune că au o susținere totală de la Guvernul României? Că românii merită să primească acceptul, pentru că firmele austriece pot face afaceri bune aici. Nu știm încă și nu avem elemente.
Ce știm însă, e faptul că data trecută a fost o presiune puternică pe Austria din partea Comisiei Europene și nu a dat rezultat. Dacă analizăm parcursul pe care l-am avut anul trecut și tot ce s-a întâmplat în acea etapă vom vedea următoarele:
În noiembrie, pe 16, la București, la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg, Austria a semnat declarația statelor membre privind oportunitatea extinderii spațiului Schengen. Ca după câteva săptămâni să se opună.
Și atunci, în decembrie, ca și acum, a spus că ”mecanismul Schengen” nu funcționează, că e o problemă sistemică, că nu pot fi de acord cu mărirea spațiului. S-a opus României și Bulgariei, a spus însă ”Da”, Croației.
Austriecii au inventat date cu privire la migrația care provine din România. Fontex a spus că România nu este ruta principală de migrație. În ultima vreme, s-a dovedit că principala problemă e Ungaria.
În perioada noiembrie-decembrie 2022, Austria a invocat o serie de lucruri. A spus că România nu este sigură. Au fost rapoarte ale Comisiei care spuneau că granițele noastre sunt securizate. Olandezii au cerut un raport suplimentar, acesta a ieșit pozitiv.
Într-un final, toată lumea și-a dat seama că Austria nu vrea și pace să primească România și Bulgaria în Schengen. Nimeni nu a mai privit discursul premierului austriac ca un punct de reper. Toată lumea s-a dus în ”spatele declarațiilor”, ca să vadă care este cauza reală.
Au fost două cauze identificate: alegerile parlamentare ce vor avea loc anul acesta și jocul cu Rusia.
De atunci și până acum, inclusiv presa din România a publicat o grămadă de articole care arată că Austria joacă incorect față de UE, continuă să facă afaceri cu Rusia în ciuda sancțiunilor. Cancelarul Austriei, Nehammer a fost într-o vizită oficială la Kremlin, gazul rusesc curge în continuare, iar oficiali ai Comisiei declară: „Austria este, cu siguranță, veriga slabă a UE în ceea ce privește Rusia”.
Presa este plină de articole care arată relația de bună colaborare între Viena și Moscova. De asemenea, se pot găsi declarații ale unor foști directori OMV, care spun că Gazpromul a ajuns să dicteze în politica internă a Austriei.
Așadar, pârghiile care trebuie folosite în relația cu Austria trebuie să fie foarte eficiente. Presiunea trebuie să fie imensă, pentru ca Nehammer să fie obligat să cedeze. Anul trecut a fost o presiune foarte mare și n-a cedat. De obicei, un om politic rezistă la o presiune de acest gen, doar dacă are o presiune imensă din altă parte. De aceea și teza cu jocul în doi cu Rusia pare mai aproape de realitate decât ipoteza privind alegerile interne.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau