Bulgaria a început să hărțuiască Austria și să-l „bată“ pe Nehammer cu propriile lui arme. Legătura dintre aderarea la Schengen și detergenți

12

Dimensiune font:

| 10-01-2024 13:19

Ca răspuns la vetoul Schengen, Bulgaria controlează importurile austriece și confiscă mii de bunuri.

Austria este singura țară din UE care continuă să păstreze vetoul Schengen împotriva Bulgariei și României, deși a fost de acord la finalul anului trecut cu intrarea în spațiul de liberă circulație cu aeroporturile. Consecințele și contradicțiile absurde ale acestei măsuri au devenit clare la începutul acestui an. Acestea se văd pe de o parte printr-un act de răzbunare al Bulgariei, iar pe de altă parte printr-o dezvăluire a Ministerului de Interne, care arată că există încă motive relevante pentru controalele la frontierele interne, scrie Die Presse.

Guvernul bulgar a introdus controale mai stricte asupra mărfurilor către și din Austria, ca răspuns la vetoul în curs. Bilanțul a fost publicat pentru prima dată: au fost confiscate 1.500 de kilograme de detergent, 5.429 de aparate electrice și 800 de litri de ulei de motor.

Potrivit autorităților bulgare, multe dintre cele 61.000 de mărfuri cărora li sa permis să fie comercializate liber în UE nu au fost declarate în mod corespunzător.

Fără îndoială că astfel de proceduri, chiar dacă Sofia le justifică prin controalele mai stricte cerute de Austria, sunt o reacţie faţă de vetoul austriac împotriva Sofiei și Bucureștiului. Între timp, cele două ţări au îndeplinit toate criteriile cerute de Comisia UE şi se simt discriminate că sunt folosite ca o garanţie politică pentru adoptarea unei politici UE mai dure faţă de migraţie.

Gerhard Karner a confirmat că decizia e una politică

Faptul că guvernul federal a luat această decizie din motive politice a devenit clar la sfârșitul anului 2023, când a răspuns la o întrebare parlamentară a formațiunii NEOS. Ministerul de Interne a confirmat că nu a existat o evaluare a prejudiciului economic al dreptului de veto. Gerhard Karner a mai declarat că nu există nici criterii clare pentru ridicarea vetoului, nici un orizont de timp pentru ca ambele țări să adere pe deplin la Schengen.

„Nu există nici o foaie de parcurs, nici un program gata făcut.”, a spus el. Cu toate acestea, posibilii pași ar fi discutați în schimburi regulate cu țările afectate, cu restul țărilor UE și cu Comisia Europeană. Cel mai recent, ca o condiție pentru un pas suplimentar spre deschiderea frontierei, Austria a cerut o creștere a operațiunilor Frontex în România și Bulgaria, precum și mai mulți bani de la Comisia UE pentru supravegherea frontierei externe.

Deputatul NEOS Stephanie Krisper nu critică doar abordarea necoordonată, ci și contradicțiile în argumentul guvernului:

„Cronologia este o rușine totală. La început s-a spus: Ambele state nu sunt pregătite. Apoi această retorică a căzut. Apoi: Sistemul (Schengen) este defect, iar un sistem defect nu poate fi extins. Dar Croația a fost lăsată să intre.”, a spus ea.

Ca răspuns la întrebare, Ministerul de Interne susține că evoluțiile din 2022 și 2023 arată că frontiera externă a UE este doar monitorizată inadecvat și că sistemul Schengen în ansamblu are încă mici defecte.

Există, de asemenea, presiunea migrației care a crescut în continuare în 2023 la nivelul UE comparativ cu 2022. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, cifrele preliminare arată că anul trecut au fost reținuți 60.000 de migranți ilegali care au venit în aceste țări prin Turcia și Grecia. Aceasta a fost o creștere cu 8% față de anul precedent. „Așadar, motivul pentru care ați păstrat dreptul de veto nu a dispărut”, spune Krisper.

Argumentul este confirmat și de experți, dar nu există dovezi că România și Bulgaria ar fi vinovate pentru această evoluție. Ruta Balcanică nu este în prezent cea mai importantă poartă de intrare pentru migrația neregulată, ci centrul Mediteranei. Ambele state au sporit, de asemenea, controalele la frontierele lor externe cu țări terțe. Ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, a criticat acum câteva săptămâni atitudinea guvernului federal și a subliniat: „Ne confruntăm constant cu noi realități pe care nu le-am anticipat și a căror soluție nu este în mâinile noastre”.

Deputatul Neos Krisper vede o problemă de credibilitate în atitudinea neînduplecată a guvernului:

„Răspunsurile ministrului de Interne dovedesc necinstea abordării: nu există criterii de îndeplinit, nici o foaie de parcurs și nici o evaluare a prejudiciului. Actualul compromis nu este altceva decât o încercare jenantă de a ieși din groapa pe care am săpat-o pentru noi înșine”, a spus ea.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Realegerea lui Donald Trump pune NATO pe jar? Mark Rutte neagă cele mai grave speculații
05/11/2024 11:38

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, este increzător că Statele Unite ale Americii vor rămane in alianţa militară chiar dacă Donald Trump caştigă alegerile de marţi şi redevine preşedinte, rela ...

'Rusia a eșuat'. Joe Biden jubilează după victoria Maiei Sandu
05/11/2024 09:27

Presedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu: „O felicit pe Maia Sandu pentru realegerea sa istorică in functia de Presedinte al Republicii Moldova. (...) Rusia a esuat”. ...

Cozmin Gușă: 'Sondajul franco-german' pentru prezidențiale: locul 1 devine clar, lupta pentru locul 2 se duce între 3 candidați
05/11/2024 09:25

Analistul politic Cozmin Gusă anuntă că are rezultatul unei măsurători a institutului de sondaj franco-german referitor la prezidentiale. “A fost realizat in perioada 21-29 octombrie, prin interviuri fa ...

'Bye, bye, love!'. Adrian Câciu îi cântă prohodul lui Nicolae Ciucă / Cum a ajuns Ilie Bolojan un premier dorit de PNL, USR și chiar PSD
05/11/2024 09:23

Cu 20 de zile inainte de alegerile prezidenţiale, liderii PNL au decis că Ilie Bolojan va fi propus la şefia Guvernului, dacă PNL va da premierul după alegeri. Iniţial, şeful Consiliului Judeţean Bihor ...

Traian Băsescu, acid după realegerea Maiei Sandu: Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a învins Maia Sandu
04/11/2024 14:18

Fostul presedinte Traian Băsescu comentează acid rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Maia Sandu a fost realeasă in functie cu ajutorul voturilor din diaspora, scenariu care a decis si presedintii Ro ...

Alegeri în SUA - Cum arată ultimele sondaje
04/11/2024 12:27

Cursa electorală din SUA este foarte stransă cei doi candidatii fiind foarte aproape la egalitate. Democrata Kamala Harris are un usor avantaj in fata lui Donald Trump la nivel national. Lupta se va decide in ...

La Guvern se pregătește un plan de amploare: Crește bugetul apărării și se recrutează militari
04/11/2024 12:10

In cadrul Guvernului se analizează contextul international si războiul de la granita Romaniei generează fiori reci pe sira spinării. Tocmai din acest motiv, Guvernul urmăreste să crească bugetul alocat A ...

Necazuri cu integritatea pentru un medic, un consilier județean și doi polițiști
04/11/2024 11:25

Agenţia Naţională de Integritate a constatat avere nejustificată, stare de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală in cazul a şase persoane care au probleme de integritate, printre ca ...

De ce alegerile din SUA se țin în prima marți din luna noiembrie?
04/11/2024 10:52

  Alegerile din Statele Unite au loc in fiecare an in prima marti din luna noiembrie, o traditie care datează din secolul al XIX-lea. Dar de ce această zi si de ce această lună? Motivele p ...

Marcel Ciolacu o felicită deja pe Maia Sandu pentru victoria uriașă: 'Este un moment de mare mândrie și speranță pentru toți'
04/11/2024 04:59

Liderul PSD Marcel Ciolacu o felicită deja pe Maia Sandu pentru victoria uriasă in alegerile prezidentiale din Republica Moldova. „Moldovenii din intreaga lume au scris azi istorie. Si-au reconfirmat in fat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei