Cine merge în linia întâi la război dacă Rusia atacă România. Generalul Virgil Bălăceanu: Ei sunt carne de tun
Dimensiune font:
Aflăm răspunsul de la generalul Virgil Bălăceanu invitat în cadrul podcastului SPIN realizat de Partidul Social Democrat.
„În momentul în care apare o situație excepțională, în momentul în care există iminența unui atac, se decretează starea de asediu. Pe timpul stării de asediu, se trece la mobilizarea unor rezerviști și creșterea gradului de operativitate al unităților”, a zis generalul Virgil Bălăceanu adăugând că nu va fi suficient timp să pregătești oamenii să lupte.
Forța unei Armate constă în tehnica de luptă a Armatei
„Dacă acționezi cu actualii rezerviști, ei sunt carne de tun. Ei nu sunt pregătiți. Noi facem acele exerciții, dar acestea durează o zi. Aceasta este pregătire pentru un rezervist? El este tanchist, el este artilerist, el este transmisionist. Într-o zi îl echipezi, îl întrebi dacă are probleme de sănătate, ca apoi să-l verifici prin comisia de evaluare dacă el spune că nu mai este apt. Execuți o tragere cu armamentul de infanterie, or forța n-o reprezintă pistolul mitralieră sau pușca de asalt. Forța unei Armate constă în tehnica de luptă a Armatei”, a mai zis generalul Virgil Bălăceanu în cadrul podcastului SPIN realizat de PSD.
„Să nu plecăm de la ideea că vor fi în linia întâi doar cei din forțele active. Ei sunt structura de bază. Ei sunt mai bine pregătiți, dar printre ei sunt și rezerviști”, a mai zis generalul.
„Acum sunt constituite batalioane de infanterie de rezervă. Să sperăm că vor fi transformate în batalioane de trupe teritoriale pe modelul polonezilor. Aceste batalioane nu acționează în linia întâi, ci acționează pentru misiuni de securizare, de control, de îndrumare în adâncime, adică nu în linia de contact. Ele trebuie să fie formate în perspectivă din rezerviști voluntari”, a mai spus generalul Virgil Bălăceanu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, despre introducerea serviciului voluntar militar, că îl deranjează contextul în care a fost făcut anunţul despre necesitatea acestuia, cum că există un pericol care ar veni dinspre Rusia spre România.
„Eu cred că trebuie să facă acest voluntariat plătit. Sunt momente în viaţă când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este. Poate pe urmă urmezi o carieră militară, că e, totuşi, e o rampă de selecţie, poate depistează anumite capacităţi umane de care are nevoie armata în aceste instruiri voluntare. E un sistem normal, dar nu vândut în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înţelege ce se întâmplă. În loc să spunem 'domnule, într-o ţară normală aşa se face'. De aceea avem recruţi într-o ţară normală, pentru că e sistem voluntar. Pe urmă noi îi abordăm, stăm de vorbă cu ei, le facem oferte. Ieşim şi dăm cu toporul în perete 'aoleu, trebuie să ne pregătim'. De ce să ne pregătim? România nu a fost niciodată mai sigură cum este azi!", a afirmat Ciolacu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau