Cristian Pîrvulescu anunță tensiuni grave în noul guvern pro-european: Va funcționa cu mare dificultate
Dimensiune font:
Politologul Cristian Pîrvulescu spune că guvernul format din partidele pro-europene şi reprezentanţii minorităţilor se va realiza, însă va funcţiona „cu mare dificultate, dar nu la infinit” pentru că, deşi sunt „pe o linie asemănătoare”, nu au „elemente ideologice comune”. Pîrvulescu crede că e important ce program vor stabili, ce mecanisme pentru înţelegere politică, şi mai ales cine va fi primul ministru, care „va putea da armonie unei asemenea orchestre disonante”.
Analistul crede că atât primul ministru, cât şi candidatul la prezidenţiale vor fi persoane neutre, „cât mai puţin atacabile” şi care să obţină „un sprijin cât mai mare”. Potrivit lui Pîrvulescu, candidatul la Preşedinţie trebuie totuşi să aibă experienţă politică, pentru că, altfel, va fi doar „un notar la Palatul Cotroceni”.
„Prima problemă este cea legată de o coaliţie largă de guvernare, mult mai largă decât este necesară din punctul de vedere al voturilor din Parlament, deci foarte greu de controlat, pentru că o astfel de coaliţie va presupune un mecanism foarte complex de decizie. Decizia nu se va putea lua în şedinţa de guvern, va trebui să se ia în afara şedinţei de guvern. Este rezultatul anulării alegerilor prezidenţiale de către CCR. Nu există aceeaşi adeziune faţă de ideea pro-europenă la aceste patru partide plus reprezentanţii minorităţilor, dar putem spune că, în principiu,sunt pe o linie asemănătoare. Aici pot găsi foarte multe convergenţe, dar, în rest, neavând elemente ideologice comune, vor avea dificultăţi în formarea guvernului. Deci, important este ce program vor stabili, ce mecanisme pentru înţelegere politică, şi mai ales cine va fi primul ministru, care va putea să dea armonie unei asemenea orchestre care este disonantă. Pentru că este un guvern în care disonanţele sunt foarte mari. Adică, de la USR până la PSD, auzim în note cât se poate de diferite. Şi, sigur, este momentul să se ia o astfel de decizie, pentru că altfel riscurile pentru democraţia românească sunt mari”, a declarat Cristian Pîrvulescu.
Politologul consideră că este important cum e pusă decizia în aplicare şi crede că guvernul se va realiza şi că va funcţiona „în primele luni sau în primul an, cu mare dificultate, dar nu la infinit”. Potrivit lui Pîrvulescu, guvernul va trebui să facă în aşa fel încât societatea să se detensioneze, lucru „foarte complicat”.
„Sunt tentat să cred că vom avea persoane neutre şi ca prim-ministru şi în ceea ce priveşte candidatul la Preşedinţie, astfel încât să obţină un cât mai mare sprijin şi să fie cât mai puţin atacabili”, a spus Cristian Pîrvulescu.
Analistul politic explică şi care sunt pericolele, primul fiind acela că extrema dreaptă are acum „o tribună unică, tribuna opoziţiei”, lucru care „poate să le legitimeze şi mai mult perspectiva, punctul de vedere, şi să-i întărească”.
„A doua problemă este legată de candidatul unic la Preşedinţie. Nimic nu garantează că un candidat al extremei drepte intră în turul doi. Faptul că a intrat în turul 2 în 24 noiembrie, nu înseamnă că va intra şi data viitoare. Depinde de candidat, de moment, de campanie, depinde de foarte multe lucruri. Ori în condiţiile unui candidat unic al tuturor acestor partide, dă în mod automat posibilitatea candidatului advers, care va fi candidatul poate unic al partidelor de extremă dreaptă, să se profileze. Sigur, există posibilitatea, pe care nu o neglijăm, ca acest candidat al guvernului, care nu va fi însă un reprezentant al unui partid politic, că nu va putea merge în asemenea direcţie, acest reprezentant să câştige din primul tur. Ar rezolva problema, dar, cu excepţia lui Ion Iliescu, în 20 mai 1990 nimeni n-a câştigat din primul tur. E foarte complicat. Şi atunci o să avem în turul al doilea o confruntare, care devine periculoasă pentru viitorul României. Pentru că nu sunt dintre cei care cred că din duelurile acestea se câştigă ceva. Cei care câştigă sunt, de fapt, cei care fac scandal. Am văzut şi vedem asta, mai ales că starea de spirit este, în momentul de faţă, negativă. Nu doar alegătorii extremei drepte sunt decepţionaţi, ci toată lumea trece printr-un moment dificil”, a explicat Pîrvulescu.
„Un preşedinte fără experienţă politică ar fi doar un notar la Palatul Cotroceni”
Analistul politic a spus că nu ar risca să avanseze nume, la acest moment, în privinţa candidatului unic, pentru că este „foarte dificil” ca, spre exemplu, USR să accepte un candidat apropiat de PSD şi invers.
„Va fi foarte, foarte dificil. Pe de altă parte, insist foarte mult că acest candidat trebuie să aibă experienţă politică pentru că, altfel, un preşedinte al României fără nicio experienţă politică şi fără sprijinul unui partid politic este, de fapt, un notar la Palatul Cotroceni care va vorbi, poate, mai mult decât preşedintele Iohannis, dar nu va putea face mai mult, ci mult mai puţin decât acesta. Pentru că preşedintele Iohannis avea un partid pe care se putea baza în Parlament, pe care l-a adus la guvernare în 2019 şi aşa mai departe. Un candidat neutru, fără partid politic, nu se va baza pe sprijinul nimănui, deci va fi izolat, va avea foarte puţine mijloace de intervenţie. Degeaba spun la început că îl vor sprijini pentru că, evident, interesele lor vor fi divergente. Nu mă aştept ca acest guvern să dureze până în 2028. El va fi un guvern pentru o perioadă, în cel mai bun caz, un an, un an şi jumătate”, a spus Pîrvulescu.
Analistul politic a spus că acest guvern va funcţiona doar până când vor fi depăşite momentele dificile, iar apoi „unul dintre partide se va duce în opoziţie”.
”Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că PSD va avea tentaţia să meargă în opoziţie pentru a se reconstrui şi pentru a ataca mult mai clar alegerile parlamentare din 2028, legitimându-se în felul acesta şi întreţinându-şi mai bine electoratul. O vor face asigurându-se că aleşii lor locali nu vor suporta foarte multe presiuni. Apropo, era de făcut o reformă în 2025, cea a administraţiei, dar cu un asemenea guvern nu se va putea face. Marile reforme trebuie făcute atunci când se pot realiza cu majorităţi clare, se pot realiza rapid. Ori un asemenea guvern nu va putea realiza reformele rapid. Va fi foarte, foarte dificil pentru guvern să facă altceva decât să administreze ţara în momente dificile”, a afirmat Pîrvulescu.
Întrebat dacă USR ar fi tentat să meargă în Opoziţie, analistul politic a răspuns că nu crede acest lucru. „Nu. USR-ul nu, nua ar fi tentat să se ducă în opoziţie. PSD-ul ar fi vrut să îl trimită în opoziţie, dar îşi dau seama că nu se poate. Pentru USR e important să fie la guvernare. În plus, USR ar avea mult mai puţine posibilităţi de acţiune dintr-o poziţie izolată în opoziţie, decât aflându-te la guvernare. Acum nu mai discutăm de interesele partitelor, este vorba despre interesul general, acela ca partidele care au măcar două principii comune să coopereze şi să dea un semnal”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.
Material Loredana Codrut stiripesurse.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau