„Menopauza masculină” crește riscul de infarct și atac cerebral. La ce să fie atenți bărbații

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 11-12-2024 20:14

 Deși menopauza este un termen bine cunoscut, asociat cu modificările hormonale și fizice care apar la femei, pe măsură ce înaintează în vârstă, andropauza, un proces similar care afectează bărbații, primește mai puțină atenție. Riscurile pentru sănătatea bărbaților pot fi semnificative, atenționează specialiștii, care au mai multe recomandări.

Andropauza se manifestă prin scăderea libidoului, oboseală cronică, dificultăți de concentrare și depresie. Mai puțin discutată este legătura acesteia cu bolile cardiovasculare, una dintre principalele cauze de mortalitate la bărbați. Conform unei analize publicate în Virulence, nivelurile scăzute de testosteron pot fi asociate cu un risc crescut de afecțiuni precum boala coronariană. În ciuda acestor observații, comunitatea medicală nu consideră încă andropauza o afecțiune care necesită tratament standardizat. Dezbaterea continuă pe tema legăturii dintre deficitul de testosteron și bolile cronice, iar specialiștii recunosc importanța unei abordări personalizate în gestionarea simptomelor și riscurilor asociate.

Ce este andropauza

Andropauza reprezintă o scădere treptată și continuă a nivelului de testosteron și dehidroepiandrosteron (DEHA) – un hormon steroid important – la bărbații de vârstă mijlocie. Această schimbare este cauzată, printre altele, de reducerea numărului de celule Leydig, care sunt responsabile pentru producția acestor hormoni în organism.

Spre deosebire de menopauza la femei, andropauza nu afectează capacitatea de reproducere (adică bărbații pot încă să conceapă copii și la vârste înaintate), deși performanța sexuală și libidoul scad odată cu îmbătrânirea. Un aspect interesant este că termenul andropauză nu este inclus în sistemul de clasificare medicală ICD-10 al Organizației Mondiale a Sănătății, așa cum este menopauza. Deși andropauza sau „scăderea androgenilor la bărbații în vârstă” (ADAM), prin definiție, este asociată cu o diminuare a producției de hormoni sexuali masculini, în special testosteron, această tulburare nu este sinonimă cu hipogonadismul. 

Hipogonadismul la bărbați reprezintă o reducere a nivelului de testosteron și a efectelor asociate acestuia, manifestată prin valori sanguine de testosteron sub intervalul normal (300–1000 ng/dL). Nivelurile scăzute de testosteron pot duce la deficiențe în dezvoltarea sexuală primară sau secundară la copii și adolescenți. Termenul hipogonadism se referă, în general, la deficiențe permanente, nu la cele tranzitorii sau reversibile, și indică o insuficiență a hormonilor reproductivi, cu sau fără impact asupra fertilității.

În hipogonadismul primar, nivelurile de hormon luteinizant (LH) și de hormon foliculostimulant (FSH) sunt în mod obișnuit ridicate, indicând un defect primar la nivelul testiculelor. În schimb, în hipogonadismul secundar sau central, valorile LH și FSH sunt normale sau scăzute, semnalând o problemă la nivelul glandei hipofize.

Potrivit National Institutes of Health din SUA (NIH), spre deosebire de hipogonadism, termenul andropauza este utilizat într-un mod mai general pentru a descrie bărbații de vârstă mijlocie și înaintată care prezintă semne de scădere generalizată a hormonilor masculini, adesea asociată cu tulburări precum depresia, reducerea libidoului, disfuncția sexuală și modificările compoziției corporale, cum ar fi creșterea cantității de grăsime abdominală și pierderea masei și tonusului muscular. Această tulbrare este uneori denumită criza bărbatului de vârstă mijlocie”, caracterizată prin modificări hormonale, psihologice, interpersonale, sociale, sexuale și spirituale.

 Simptomele „menopauzei masculine” sunt similare cu ale celei feminine

Pierderea de testosteron poate începe la bărbați chiar de la vârsta de 35 de ani și are loc treptat, cu o scădere anuală de doar 1–1,5%, potrivit NIH. Comparativ cu pierderea bruscă de estrogen pe care o experimentează femeile la menopauză, scăderea treptată a testosteronului poate dura ani de zile până începe să producă simptome, multe dintre acestea fiind similare cu cele asociate menopauzei la femei. În același timp, nivelurile hormonilor tiroidieni, ai hormonului de creștere și ai DHEA încep să scadă la bărbați de la 25 de de ani, cu primele semne evidente în jurul vârstei de 30–40 de ani. Până la 80 de ani, majoritatea nivelurilor hormonilor masculini scad la valorile de dinainte de pubertate.

Primele semne ale scăderii testosteronului sunt, în general, vagi și cuprind:

  • scăderea nivelului de energie,
  • iritabilitare,
  • declinul dispoziției,
  •  
  • diminuarea performanței cognitive,
  • pierderea erecțiilor matinale.

Aceste simptome imită adesea alte afecțiuni. Alte simptome includ:

  • infertilitate,
  • reducerea pilozității faciale și corporale,
  • creșterea grăsimii corporale,
  • pierderea masei musculare,
  • ginecomastie,
  • modificări ale dimensiunii sau fermității testiculelor,
  • semne de osteoporoză.

Legătura dintre andropauză și bolile cardiovasculare

„Studiile observaționale au arătat că bărbații cu niveluri neobișnuit de scăzute de testosteron par să aibă un risc mai mare de boli cardiovasculare, dar acest lucru nu demonstrează o relație cauză-efect”, a precizat dr. Robert H. Eckel, profesor emerit la Universitatea din Colorado, SUA, pentru American Heart Association.

O scădere a nivelului de testosteron nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare decât dacă depășește o reducere moderată a funcției sexuale. Însă, dacă nivelurile scăzute de testosteron sunt însoțite de pierderea masei musculare, oboseală excesivă, anemie sau disfuncții sexuale severe, pacientul ar trebui evaluat de un endocrinolog, a subliniat dr. Eckel.

Deficitul de testosteron afectează sănătatea cardiovasculară prin multiple mecanisme, cum ar fi:

1. Dislipidemia și inflamația vasculară

Deficitul de testosteron contribuie la dezechilibre lipidice, cum ar fi creșterea nivelului de colesterol LDL („colesterol rău”) și scăderea colesterolului HDL („colesterol bun”). Acest dezechilibru accelerează formarea plăcilor de aterom în vasele de sânge. În plus, testosteronul este implicat în reducerea inflamației vasculare, iar lipsa acestuia poate favoriza procesele inflamatorii cronice.

2. Rezistența la insulină și diabetul zaharat

Conform cercetărilor publicate în Virulence, deficitul de testosteron afectează sensibilitatea organismului la insulină, crescând riscul de diabet de tip 2, o boală care, la rândul ei, amplifică riscul cardiovascular.

3. Obezitatea abdominală

Un alt efect frecvent al scăderii testosteronului este acumularea de grăsime abdominală. Acest tip de grăsime eliberează substanțe inflamatorii care cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

4. Hipertensiunea arterială

Testosteronul influențează reglarea tensiunii arteriale. O scădere semnificativă poate contribui la apariția hipertensiunii arteriale, unul dintre principalii factori de risc ai insuficienței cardiace.

Bolile cardiovasculare asociate cu andropauza

Potrivit cercetărilor, bolile cardiovasculare întâlnite la bărbații care traversează andropauza includ, de obicei: Boala coronariană: ateroscleroza accelerată de nivelurile scăzute de testosteron poate duce la îngustarea arterelor coronare, crescând riscul de angină pectorală și infarct miocardic;

  • Insuficiența cardiacă: deficitul de testosteron afectează funcția miocardică, factor ce poate agrava insuficiența cardiacă;
  • Accidentul vascular cerebral: andropauza crește riscul de tromboză și de formare a plăcilor de aterom, factori care pot duce la accidente vasculare cerebrale ischemice;
  • Aritmiile: dezechilibrele hormonale pot perturba ritmul cardiac, favorizând apariția tahicardiilor și bradicardiilor.

Terapia hormonală: beneficii versus riscuri

Terapia cu testosteron poate fi o opțiune pentru bărbații care prezintă simptome ale a

 

 ndropauzei, precum scăderea libidoului, oboseala cronică, pierderea masei musculare și depresia. Dr. Eckel subliniază că aceasta poate oferi o îmbunătățire modestă a funcției sexuale și a masei musculare, dar nu este lipsită de riscuri. Potențialele efecte adverse includ creșterea tensiunii arteriale, hipertrofia prostatei și chiar riscuri cardiovasculare, dacă terapia este administrată fără monitorizare.

Beneficiile terapiei cu testosteron

Potrivit Endocrine Society, terapia hormonală poate ameliora unele simptome specifice ale andropauzei, în special atunci când nivelurile de testosteron sunt considerabil mai scăzute decât limitele normale. Beneficiile includ:

  • Îmbunătățirea funcției sexuale: terapia poate crește libidoul și ameliora disfuncția erectilă în unele cazuri. Totuși, eficacitatea sa este limitată la bărbații cu deficit clar de testosteron, fără alte cauze subiacente ale acestor probleme;
  • Creșterea masei musculare: testosteronul este necesar pentru menținerea masei și forței musculare. Terapia poate contribui la prevenirea pierderii musculare asociate cu înaintarea în vârstă;
  • Îmbunătățirea densității osoase: terapia hormonală poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză, care apare frecvent în cazul scăderii nivelului de testosteron;
  • Îmbunătățirea dispoziției: terapia hormonală poate ameliora simptomele depresiei și anxietății la bărbații cu deficit de testosteron.

Riscuri

În ciuda beneficiilor potențiale, utilizarea pe termen lung a terapiei hormonale este însoțită de incertitudini legate de siguranța și eficacitatea sa. Dr. Robert H. Eckel atenția asupra riscurilor asociate și a limitărilor datelor disponibile.

  • Efecte asupra sănătății cardiovasculare: deși unele studii au arătat că terapia cu testosteron nu crește riscul de evenimente cardiovasculare majore, altele au identificat potențiale efecte adverse, cum ar fi hipertensiunea arterială și creșterea riscului de infarct miocardic. Food and Drug Administration (FDA) impune etichetarea produselor cu avertismente legate de posibilele riscuri cardiovasculare;
  • Supresia producției naturale de testosteron: terapia hormonală poate inhiba funcția naturală a testiculelor, determinând scăderea producției proprii de testosteron. Acest efect este în special problematic pentru bărbații care își doresc să procreeze, deoarece poate duce la infertilitate;
  • Hipertrofia prostatei: terapia poate provoca o creștere a volumului prostatei, agravând simptomele urinare sau poate masca afecțiuni precum cancerul de prostată;
  • Acnee și retenție de fluide: unele persoane pot experimenta reacții adverse dermatologice sau edeme;
  • Probleme hematologice: terapia hormonală poate crește nivelurile de hemoglobină și hematocrit, amplificând riscul de tromboze.

Când este indicată terapia hormonală

Conform ghidurilor Endocrine Society, terapia cu testosteron este recomandată doar bărbaților care îndeplinesc două criterii importante:

  1. Prezența unor simptome sugestive de hipogonadism, precum scăderea libidoului, pierderea masei musculare sau oboseala extremă;
  2. Niveluri de testosteron seric semnificativ scăzute, confirmate prin mai multe teste de sânge.

Pentru bărbații de peste 65 de ani, terapia ar trebui discutată individual, având în vedere riscurile și beneficiile în funcție de starea de sănătate generală. Orice tratament trebuie să fie neapărat monitorizat cu atenție de către un medic specialist în endocrinologie sau urologie.

Pentru bărbații cu simptome ușoare sau cu niveluri de testosteron apropiate de normal, modificările stilului de viață pot reprezenta o alternativă eficientă:

  • Exerciții fizice regulate: activitatea fizică ajută la menținerea masei musculare și la îmbunătățirea stării de spirit;
  • Somnul de calitate: un somn adecvat contribuie la optimizarea nivelului natural de testosteron;
  • Dieta sănătoasă: alimentația echilibrată sprijină metabolismul și sănătatea generală.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
VIDEO Poliția a mers la domiciliul Dianei Șoșoacă: 'Ce căutați la mine duminică la ora 9?'
15/12/2024 11:39

  Doi politisti au mers duminică dimineata la domiciliul europarlamentarului Diana Sosoacă să-i inmaneze un proces verbal de contraventie, episodul fiind transmis pe Facebook de sefa SOS Roma ...

Stupefiant: Radu Tudor spune că Trump este vinovat pentru tentativa de asasinat asupra sa din cauza „propriilor sale politici”! Ploaie de critici asupra jurnalistului Antena3
15/07/2024 10:45

Jurnalistul Antena3 CNN, Radu Tudor, a dat vina pe Donald Trump, pentru faptul că fostul presedinte a fost victima unei tentative de asasinat. Intr-o postare pe reteaua X, Radu Tudor a fost „masacrat” de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei