Deputatul PNL Mircea Roşca va fi judecat de Înalta Curte pentru luare de mită
Dimensiune font:
Dosarul de corupţie al deputatului PNL Mircea Roşca va fi mutat de la Tribunalul Prahova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), instanţă competentă cu soluţionarea cauzei după ce Roşca a obţinut un nou mandat în Parlament.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova a decis, luni, ca dosarul în care sunt vizaţi Roşca şi alţi zece inculpaţi să fie trimis spre competentă soluţionare la Curtea Supremă.
De asemenea, magistraţii au hotărât că excepţia nulităţii absolute a încheierii de cameră preliminară prin care s-a dispus începerea judecăţii, precum şi a tuturor încheierilor anterioare, urmează a fi analizată de către ÎCCJ, instanţă investită cu soluţionarea dosarului.
Mircea Roşca a fost deputat PNL în legislatura 2012-2016, el câştigând un nou mandat de deputat la alegerile din decembrie 2020.
În februarie 2018, Roşca a primit o condamnare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.
În acelaşi dosar, primiseră condamnări cu suspendare mai mulţi inculpaţi: Adrian Rotilă (administrator al SC Adliv Termo SRL), Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti); Gabriel Stelian Popescu (consilier local al oraşului Azuga), Diana Camelia Dumbravă (fost secretar al oraşului Azuga).
De asemenea, au fost achitaţi atunci: Adrian Strâmbeanu (fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti), Simona David (director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti - judeţul Prahova), Mariana Malea (responsabil cu achiziţiile publice în cadrul Centrului de Recuperare), Cristina Savu (fost director economic în cadrul RAAPPS Sinaia), Mihail Fâcă (fost administrator public al judeţului Prahova), Adrian Emanuil Semcu (fost vicepreşedinte al CJ Prahova), Gabriela Cristina Şerbănoiu (fost şef al Serviciului Achiziţii Publice şi Contracte din cadrul Direcţiei Patrimoniu a CJ Prahova).
Toate aceste condamnări şi achitări au fost ulterior anulate de un complet de cinci judecători de la ÎCCJ, iar dosarul trimis la rejudecare, decizia fiind luată după ce Curtea Constituţională a constatat, pe 3 iulie 2019, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, generat de neconstituirea de către Instanţa supremă a completurilor specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.
Potrivit DNA, în anul 2011, în calitate de vicepreşedinte al PNL Prahova, Mircea Roşca a pretins de la un denunţător (administrator de firmă) suma de 20.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi, prin acesta, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma acestuia, sumă din care a primit efectiv - prin intermediul lui Popescu - 5.000 de euro, iar 11.000 de euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii sale politice.
Suma de 4.000 de euro a fost pretinsă şi primită de Diana Dumbravă, susţin procurorii, de la Gabriel Popescu (din 20.000 de euro oferiţi de denunţător), în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu, în legătură cu licitaţiile publice deschise cu strigare organizate de Primăria Azuga pentru vânzarea celor două suprafeţe de teren şi care vizau desfăşurarea propriu-zisă a procedurilor de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a societăţii administrate de acesta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau