DOCUMENT – SUA dezvăluie o discuție între Elțîn și Clinton din 1997: privește inclusiv soarta României, Ucrainei și Moldovei / Linia roșie trasată de Moscova
Dimensiune font:
Fostul președinte rus Boris Elțîn, la o întâlnire cu omologul său american Bill Clinton în 1997, a numit extinderea NATO spre est drept o „greșeală”, rezultă din documentele declasificate ale guvernului SUA, publicate de organizația publică americană de cercetare „Arhiva Securității Naționale” de la Universitatea Metropolitan George Washington (documentul integral, disponibil AICI), transmite agenția rusească TASS, în plin summit NATO în SUA. Conversația a avut loc la summitul Clinton-Elțin din Finlanda, în martie 1997.
După cum reiese din materialele pregătite de partea americană, Elțin i-a spus lui Clinton la această întâlnire din Finlanda:
"Poziția noastră nu e schimbată! Extinderea NATO spre est este încă o greșeală. Sunt gata să închei un acord cu NATO nu pentru că vreau, ci pentru că acesta este un pas forțat. Până în prezent, nu există altă soluție", a subliniat Elțîn. "Dar un lucru este foarte important: expansiunea nu ar trebui să afecteze fostele republici sovietice", a spus el. „Nu pot semna niciun acord fără o astfel de formulare. Mai ales Ucraina", a spus Elțin.
Elțîn, de asemenea, potrivit documentelor publicate, a propus încheierea unui "gentleman's agreement în cuvinte", anume că fostele republici sovietice nu vor adera la NATO. Potrivit acestuia, acordurile ar fi confidențiale.
Clinton a răspuns:
"Dacă vă amintiți, la ultima noastră întâlnire, v-am spus că încerc să formez un nou NATO, care să nu fie o amenințare pentru Rusia, ci să permită Statelor Unite și Canadei să rămână în Europa, să lucreze cu Rusia și alte țări pentru a construi o Europă indivizibilă și liberă și pentru a rezolva alte probleme. Am încercat să vă asigur pe voi, guvernul rus și poporul rus că încerc să schimb NATO", a mai menționat el.
Clinton, potrivit materialelor publicate, a refuzat de fapt să excludă posibilitatea admiterii fostelor republici sovietice în NATO. El și-a exprimat încrederea că astfel de acorduri nu pot rămâne confidențiale pentru o lungă perioadă de timp. Potrivit lui Clinton, acest lucru ar crea impresia că Alianța Nord-Atlantică încă se opune Rusiei.
"Dacă am fi de acord că niciunul dintre membrii fostei Uniuni Sovietice nu ar trebui să adere la NATO, ar fi rău pentru încercările noastre de a construi un nou NATO, dar ar fi, de asemenea, rău pentru încercările voastre de a construi o nouă Rusie", a susținut Clinton la acea vreme.
"Nu sunt naiv. Înțeleg că sunteți interesat de cine va adera la NATO și când. Trebuie să ne asigurăm că ne putem consulta cu privire la toate aceste subiecte în viitor, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre asta. Aceasta înseamnă că vom fi conștienți de preocupările voastre și că voi veți înțelege deciziile noastre, poziția noastră, șirul nostru de gândire”, a spus Clinton.
În plus, spune Clinton, „ați vorbit cu Helmut [Kohl] și Jacques [Chirac], le cunoașteți gândirea – nimeni nu vorbește despre o extindere masivă, totală, accelerată”.
Răspunsul lui Elțîn
„Dacă implicați fostele republici sovietice, vor apărea dificultăți în discuțiile noastre cu Ucraina pe o serie de teme. Înțeleg complexitatea acestei probleme, dar nu avem nicio pretenție teritorială sau hegemonică asupra lor sau asupra oricărei alte țări. Ducem o politică bine testată cu țările din Comunitatea Statelor Independente (n.r.: din care Ucraina făcea parte atunci) și țările baltice, bazată pe încredere. Avem diverse planuri cu țările din fosta Uniune Sovietică, bazate pe încredere”, a spus Elțîn către Clinton.
Reproșul privind Marea Neagră
„O altă problemă: faceți manevre navale lângă Crimeea. E ca și cum am antrena noi oameni în Cuba. Cum v-ați simți? Este inacceptabil pentru noi. Nu vrem să cucerim Sevastopol. Singurul nostru interes acolo este să menținem o anumită infrastructură. Respectăm Georgia, Moldova și alte țări și nu avem nicio pretenție asupra teritoriului lor. Vrem doar să închiriem unele facilități pentru flota noastră din Marea Neagră”, a spus Elțîn către Clinton.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau