FMI, droguri și păcănele
Dimensiune font:
Nu înțeleg de ce reprezentanții FMI au dat un mic semn de încredere în Proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare al lui Marcel Ciolacu. Ce-o fi așa pozitiv în desființarea locurilor neocupate de funcționari bugetari și în reglementarea achiziției de autoturisme, laptopuri și telefoane mobile? De ce se minunează în văzul lumii funcționarii de la FMI de proiectul acelei încropeli scoase din nări și din urechi de Ciolacu, Boloș și consilierii lor și se fac că nu văd costurile umflate ale statului român? Merge și la FMI cu pile? Au primit de acasă misiunea să o lase mai ușor pentru că suntem niște excelenți cumpărători de armament din SUA? Sunt chitiți să scoată din proiectul de lege impozitele pe cifra de afaceri a băncilor și a multinaționalelor? Sau le place să ne vadă cum împrumutăm bani cu marfarele pe dobînzi și comisioane umflate? Ce le-o fi plăcînd lor la armatele de funcționari români nepricepuți, mălăeți și adunați pe criterii de sînge, sex sau prostie!?
Ceva nu-i în ordine în această evaluare drăgăstoasă, cîtă vreme ea ignoră esența situației dramatice în care se află țara. Cum de n-au văzut ei în ce fel de stat au aterizat? Cum de nu s-au prins că pe noi ne domină un mecanism umflat și ultracostisitor și teribil de scump, trăind pe împrumuturi și chinuind cetățeanul pe unde îl prinde?
Veți zice că Marcel Ciolacu vrea să scoată bani de pe păcănele. Proiectul de lege cu măsurile fiscale și bugetare cu care s-a dus în parlament la asumarea răspunderii nu are nicio legătură cu proiectul de lege privind jocurile de noroc. OUG-ul anunțat pentru joi, 5 octombrie ac., nu este Noua lege a păcănelelor. Această variantă de reglementare a domeniului este o noutate și nu știm din ce a ieșit. Dacă realiza ce rău imens fac jocurile de noroc în România, Marcel Ciolacu putea să înceapă direct cu reglementarea acestora. Ele sunt ca o boală și o nenorocire pentru oamenii disperați și pentru cei tineri. Dacă avea cap, premierul își începea mandatul cu asta. Le limita, le scotea în afara orașelor, le ținea la mare distanță de școli și interzicea publicitatea. Și n-ar fi așteptat atîtea luni. Or, și Ciolacu, și PSD, și PNL-iștii s-au prefăcut că vor să restricționeze ciuma jocurilor de noroc (de ani de zile țara este un cazinou pe la colțuri și pe străduțe, prin centru și prin preajma școlilor), dar de făcut n-au făcut mare brînză, semn că un lobby al marilor afaceriști în materie a ajuns pînă în parlament și pînă la vîrful partidelor politice. Încă n-am aflat despre cum trec banii din păcănele în politică, dar semne că se mișcă și pe acest traseu sunt destule.
Vestea cu o ordonanță care să reglementeze situația este una de luat în seamă. Din acest punct de vedere, Ciolacu merită o notă bună, dacă nu cumva o mai îndulcește pe drumul spre adoptare sau pe cel al publicării în Monitorul Oficial. Cu ajustări din pix operate în documentul depus spre asumarea răspunderii mă face să rămîn pesimist. Din păcate, n-am avut parte de evaluări serioase în materie, de consecințe și de dezvăluiri credibile. Industria jocurilor de noroc s-a întins ca o plagă neagră peste populația României. Un război pe față împotriva acestora ne-ar face bine, dar declanșarea lui ar arunca în aer lumea politică, serviciile secrete și parlamentarii, chiar și presa.
Ce se întîmplă la ”Libertatea” și la ”Gazeta Sporturilor” poate fi un început de lumină în materie.
Statul român are mai multe hibe de funcționare, greșeli de croială și probleme de tot felul, dintre care trei au ajuns aproape deodată pe tapet.
Prima a trecut deja pe sub privirea chioară a echipei de evaluare de la FMI și se va întoarce cu alte împrumuturi și cu nevoia stringentă de bani.
A doua, dimensiunea devastatoare, distrugătoare și nefolositoare a jocurilor de noroc pe care Marcel Ciolacu pe neașteptate anunță că o înfruntă. Să vedem! O face din rațiuni personale, din calcule de propagandă electorală sau din disperare?
A treia este cea legată de fenomenul contrabandei și al consumului de droguri care, în sfîrșit, în această vară au șocat populația și au ajuns și pe masă la Palatul Cotroceni, fiind unul din subiectele CSAT la ședința din luna octombrie.
Dacă și de păcănele, și de problema drogurilor trecem la fel cum am trecut de evaluarea FMI eu zic că am sfeclit-o.
Intrăm cu siguranță în situația lui „Ne-a bătut Dumnezeu!”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau