Germania anunţă că va vota pentru un compromis în scandalul migranților
Dimensiune font:
Germania a dat joi undă verde unei prevederi esenţiale din pactul privind migraţia şi azilul, ceea ce deschide calea unui acord al statelor membre ale UE şi la deblocarea negocierilor dificile cu Parlamentul European în legătură cu reforma sistemului european de azil, informează Agerpres.
Textul în cauză se referă la un mecanism de criză menit să contribuie la o reacţie europeană în cazul unui aflux masiv de migranţi într-o ţară a Uniunii Europene, aşa cum a fost cazul în timpul crizei migraţiei din 2015-2016. Acest mecanism prevede un regim mai puţin favorabil solicitanţilor de azil decât procedurile obişnuite.
''Astăzi noi vom vota în favoarea compromisului'', a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser în timpul reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.
Ce prevede mecanismul?
Mecanismul de criză va prelungi durata posibilă a detenţiei unui migrant la frontierele externe ale UE şi ar permite proceduri de examinare mai rapide şi simplificate a cererilor de azil pentru un număr mai mare de persoane exilate (cele care vin din ţări unde rata de răspuns pozitiv la cererile de azil este mai mică de 75%), pentru a le putea returna mai uşor.
Printre altele, textul prevede o declanşare rapidă a mecanismelor de solidaritate faţă de statul membru confruntat cu aflux de migranţi, în special sub forma redistribuirii solicitanţilor de azil sau a unei contribuţii financiare.
Context
În luna iulie nu s-a reuşit obţinerea majorităţii necesare adoptării acestui regulament: Ungaria, Polonia, Austria şi Republica Cehă au votat împotrivă, în timp ce Germania, Slovacia şi Olanda s-au abţinut de la vot, ceea ce a condus la blocarea discuţiilor cu Parlamentul European, situaţia fiind şi mai complicată din cauza calendarului foarte strâns.
Europa cunoaşte de câteva săptămâni un val masiv de migranţi ilegali, mulţi dintre ei venind cu ambarcaţiuni, de multe ori supraîncărcate, plecând din nordul Africii.
Numărul sosirilor în Italia cu ambarcaţiuni dinspre Africa de Nord a crescut, peste 133.000 de migranţi fiind înregistraţi până acum în acest an, comparativ cu aproape 70.000 pentru aceeaşi perioadă a anului 2022. Totuşi, numerele nu le-au depăşit deocamdată pe cele înregistrate în 2016, când peste 181.000 de persoane, multe dintre ele sirieni care fugeau de război, au ajuns în Italia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau