În timp ce Putin distruge Rusia în lupta pentru „corectitudinea morală şi istorică”, populaţia Rusiei nu se mai simte motivată de acest război
Dimensiune font:
Războiul lui Putin a ajuns în impas. Nici măcar mica localitatea Bachmut nu poate fi cucerită de armata Rusiei, deşi ar fi un trofeu pentru Putin. Ucrainienii atacă baze militare aeriene din interiorul Rusiei, şi anunţă că dezvoltă rachete cu rază lungă de acţiune cu care ar putea ataca Moscova. Occidentul trimite masiv ajutoare militare şi umanitare în Ucraina, în schimb economia Rusiei este pusă la pământ de sancţiunile economice occidentale, pe care Putin n-a fost în stare să le anticipeze. Aceste sancţiuni afecteza inclusiv industria de război a Rusiei, care nu mai are piese şi subansamble să construiască rachete şi drone, după ce a epuizat stocurile.
Congresul american a votat 40 de miliarde de dolari ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina în anul 2023.
Armata rusă trebuie să trimită valuri de rachete şi drone în Ucraina, pentru că 70% dintre aceste arme de atac sunt interceptate şi distruse de apărarea antiaeriană a Ucrainei. De aici și epuizarea stocurilor armatei Rusiei.
Putin ar urma să declare legea marţială, mobilizarea generală şi închiderea graniţelor Rusiei
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Renznikov, susţine că Rusia se pregătește să introducă legea marțială la începutul lunii ianuarie și intenționează să închidă granițele pentru bărbații ruşi.
Şi Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații militare din Ucraina, a declarat într-un interviu acordat BBC că Rusia plănuiește un nou val de mobilizare începând cu 5 ianuarie.
Deşi nu este clar dacă oficialii ucrainieni vor doar să sperie populaţia Rusiei, de la un asemenea nivel nu faci declaraţii sperietoare. Suportul logic al acestor declaraţii este şi faptul că Putin nu mai are soluţii să susţină un război pornit acum 10 luni, şi care urma să dureze doar câteva zile.
S-a văzut cum s-a soldat mobilizarea parţială anterioară. Cu un exod masiv al cetăţenilor ruşi capabili şi bogaţi, care nu voiau să devină carnea de tun a lui Putin. Este vorba de circa un milion de ruşi de când a început războiul cu Ucraina. Au existat violenţe şi atacuri armate la centrele de recrutare, soldate cu morţi şi răniţi.
De data aceasta, fiind vorba de mobilizare generală, şi închiderea graniţelor, protestele vor fi generalizate şi de mare amploare. Iar celor mobilizaţi, generalii ruşi, corupţi şi hoţi, n-au avut de unde să le asigure arme şi echipamente militare.
Ce vrea Putin
Vrea să conducă de unul singur întreaga Rusie, prin decrete prezidenţiale. Să desfiinţeze Duma de Stat, să-şi pună un guvern şi o conducere militară formate din apropiaţi care să-l asculte fără crâcnire. Să dirijeze resursele economiei, atâtea câte mai sunt, spre frontul din Ucraina pentru, nu-i aşa, „corectitudinea morală şi istorică”. Nu contează că nivelul de trai al ruşilor s-a deteriorat drastic, şi o să cadă şi mai jos. Nu contează că circa 1000 de companii vestice au părăsit Rusia, condamnând-o la înapoierea economică de acum 20 de ani şi lipsind ruşii de produse necesare de înaltă tehnicitate.
Mai presus de orice, Putin vrea să îngenuncheze Ucraina inclusiv cu arme nucleare tactice, lansate cu decret prezidenţial. Nu contează că în momentul următor Rusia devine un „animal” periculos închis într-o cuşcă, cu o cortină de fier, cu zero comunicaţii economice, financiare, comerciale, diplomatice, cu lumea civilizată.
Şi China şi India l-au avertizat pe Putin să nu se joace cu armele nucleare, deci nu va avea niciun sprijin, de nicăieri.
Dar Putin nu înţelege aceste lucruri. Vrea respect, apreciere şi teritorii ocupate doar pentru că Rusia are arme nucleare. Deşi o putere mondială se califică astfel prin forţa economică, financiară, de inovare tehnologică şi abia apoi prin forţa nucleară. Şi multe alte ţări au arme nucleare şi nu se autocalifică puteri mondiale.
Elita politico-militara de la Moscova se distanțează de Putin
Putin este din ce în ce mai singur. Cu excepţia unor fanatici, gen Aleksandr Lukașenko, preşedintele Belarusului şi Evgheni Prigojin, şeful armatei independente Wagner.
O analiză a publicaţiei americane Washington Post descrie pe larg acest fenomen, după contacte cu oameni reprezentativi din elita rusă.
„Există o mare dezamăgire printre oamenii din jurul lui. Cu siguranță nu știe ce să facă”, a spus un miliardar rus, care întreține legături în cercurile Kremlinului.
„Întrebările cresc în rândul elitelor ruse despre tactica lui Putin în 2023, după retragerile militare umilitoare din toamnă. Există o divizare din ce în ce mai mare între cei care vor ca Putin să oprească măcelul și cei care cred că ar trebui să escaladeze în continuare ”, a scris Washington Post, citând un oficial rus sub anonimat.
Un miliardar rus, un oficial și mai mulți analiști au indicat că Putin și-a amânat discursul anual, în timpul căruia își expune, în mod tradițional, planurile pentru anul următor. El a anulat și conferința de presă anuală, pentru ca, pur și simplu, nu știe ce să spună.
Tatiana Stanovaya, specialist în ştiinţe politice, a declarat pentru Washington Post:
„A devenit o persoană care pare să nu poată răspunde la toate întrebările. Elita nu ştie ce să creadă. Le este frică să se gândească la ziua de mâine. Există un sentiment puternic că nu există nicio ieșire, că situația este iremediabilă. Și că toți sunt complet dependenți de o singură persoană și este imposibil să influențezi ceva ”.
Este posibil ca declararea legii marţiale să constituie declicul pentru schimbarea lui Putin. Un dictator care conduce o ţară imensă ca Rusia, prin decrete prezidenţiale, nu mai poate garanta securitatea nimănui. În schimb, poate arunca Rusia înapoi cu zeci de ani, economic, militar, financiar, cu suferinţe incalculabile pentru poporul rus. Şi toate acestea pentru „corectitudinea morală şi istorică”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau