Judecătoarea Dana Gîrbovan, lecție dureroasă de istorie de Ziua Națională: 'Învățați să vedeți singuri semnele minciunii, ale manipulării'

26

Dimensiune font:

| 01-12-2023 15:31

Judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj, transmite un mesaj despre semnificația Zilei Naționale a României - Marea Unire și evenimentele istorice prin care făuritorii ei au ajuns să fie uciși de un regim criminal instalat după Al Doilea Război Mondial. „Sărbătoarea Unirii ar trebui să fie și un exercițiu individual al fiecăruia dintre noi de cunoaștere a adevărului, de căutare, măcar o dată pe an, de informații istorice despre cum au trăit și au murit cei ce au făcut Unirea”, afirmă Dana Gîrbovan.

„Actul de la 1 decembrie 1918 nu a fost un rod al hazardului istoric, nu s-a întâmplat pur si simplu dintr-un capriciu sau accident al istoriei, ci este rod al unei continuități istorice, al luptei purtate pe multiple planuri – cultural, civic, religios, juridic, istoric, militar – de generații întregi anterior Unirii, în toate provinciile românești.

Iuliu Maniu și-a început cuvântarea aducându-le omagiu: "(...) trebuie întâi să ne închinăm cu smerenie în fața acelora care au făcut să putem străbate întunerecul întărit de veacuri și să ne plecăm genunchii în fața sutelor de mii de frați vitregi, care prin suferințele lor îngrozitoare au despicat norii grei, ce închideau dinaintea noastră razele luminei".

Toată această memorie națională ar trebui recuperată la nivel individual de fiecare dintre noi, pentru a înțelege care sunt de fapt resorturile adânci și imuabile ale acestei națiuni, dincolo de imaginea atât de puțin flatantă pe care mulți dintre noi insistă azi să o susțină.

Din această perspectivă, Unirea este și un exemplu foarte bun de ștergere și manipulare a istoriei în perioada comunistă. Construirea omului nou nu era posibilă cu păstrarea vechii paradigme, cu păstrarea modelelor de personalități admirate și respectate în epocă. Făuritorii marii Uniri nu erau doar o masă comună de oameni, "poporul" sau "muncitorimea" ca eroi colectivi, ci erau elitele intelectuale ale României, mari personalități politice, religioase și culturale, ale căror nume și chipuri erau binecunoscute în epocă.

Ca atare, așa cum ne învață și acum teoria managementului schimbării, era necesară "modificarea cadrului de referință prin care sunt filtrate informațiile care ajung la nivelul conștiinței". În concret, modificarea cadrului de referință s-a făcut în mod brutal, pe de-o parte prin anularea/rescrierea istoriei și, pe de altă parte, prin lichidarea fizică a corifeilor unirii.

Am fost curioasă să văd cum era predat actul Unirii elevilor din perioada cumplită a exterminării elitelor românești în închisorile comuniste. Am găsit primul manual de istorie publicat de sovietici în 1947, "Manual unic pentru clasa a VIII-a secundară", coordonator fiind Mihai Roller. Unirea este prezentată în mai puțin de două pagini (pag. 629-630), nefiind un capitol distinct, ci parte a subcapitolului intitulat "A doua mobilizare".

În esență, Unirea e prezentată ca rezultat al eforturilor clasei muncitorești: "Se formează în Transilvania comitete muncitorești. De asemenea, se alcătuiește un directoriu care se bizuie pe gărzile naționale. Directoriul convoacă pentru 1 Decembrie 1947 o adunare la Alba Iulia." Singurul nume menționat este cel al lui Iuliu Maniu, prezentat ca un adversar al Unirii, dar care e forțat să accepte unirea Transilvaniei cu România "sub presiunea armatelor române care înaintează în Transilvania și pentru a dobândi un sprijin împotriva frământărilor revoluționare". Grosolănia minciunii ar putea părea șocantă, dar nu este decât o aplicare a principiului propagandei folosite de naziști și sovietici, potrivit căruia cu cât minciuna este mai mare, cu atât o vor crede mai mulți.

Practic tot ce a însemnat rolul elitelor în înfăptuirea Unirii este șters din educația tinerelor generații, pentru că, evident, nu serveau construirii omului nou. Diluarea, mistificarea și ștergerea memoriei nu se putea face câtă vreme personalitățile Unirii erau libere și în viață, exemple vii la care omul nou să se poată raporta. Modificarea paradigmei a fost rezolvată simplu și brutal: elita României unite a fost închisă și exterminată în închisorile comuniste.

Cu foarte mici excepții, toți cei ce au contribuit la Actul Unirii din 1918 și mai erau în viață au fost închiși, internați, deportați sau atenți supravegheați de Securitate. La moartea unora dintre ei, nici măcar mormântul nu trebuia să le fie cunoscut, cei morți în închisorile de la Sighet fiind îngropați în morminte anonime în Cimitirul Săracilor de la periferia orașului.

Pe zidurile memorialului din Sighet stă scris: "Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi!".

Iată așadar că adevărul este condiția primordială a libertății unui neam și a libertății fiecărui individ. O națiune fără istorie și fără rădăcini nu poate supraviețui. Învățați, așadar, să vedeți singuri semnele minciunii, ale manipulării, și să nu acceptați pur si simplu minciuna oferită ca "adevăr" de unii sau alții.

La mulți ani României de ieri, de azi și de mâine!”, scrie judecătoarea pe pagina sa de Facebook.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Traian Băsescu, acid după realegerea Maiei Sandu: Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a învins Maia Sandu
04/11/2024 14:18

Fostul presedinte Traian Băsescu comentează acid rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Maia Sandu a fost realeasă in functie cu ajutorul voturilor din diaspora, scenariu care a decis si presedintii Ro ...

Alegeri în SUA - Cum arată ultimele sondaje
04/11/2024 12:27

Cursa electorală din SUA este foarte stransă cei doi candidatii fiind foarte aproape la egalitate. Democrata Kamala Harris are un usor avantaj in fata lui Donald Trump la nivel national. Lupta se va decide in ...

La Guvern se pregătește un plan de amploare: Crește bugetul apărării și se recrutează militari
04/11/2024 12:10

In cadrul Guvernului se analizează contextul international si războiul de la granita Romaniei generează fiori reci pe sira spinării. Tocmai din acest motiv, Guvernul urmăreste să crească bugetul alocat A ...

Necazuri cu integritatea pentru un medic, un consilier județean și doi polițiști
04/11/2024 11:25

Agenţia Naţională de Integritate a constatat avere nejustificată, stare de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală in cazul a şase persoane care au probleme de integritate, printre ca ...

De ce alegerile din SUA se țin în prima marți din luna noiembrie?
04/11/2024 10:52

  Alegerile din Statele Unite au loc in fiecare an in prima marti din luna noiembrie, o traditie care datează din secolul al XIX-lea. Dar de ce această zi si de ce această lună? Motivele p ...

Marcel Ciolacu o felicită deja pe Maia Sandu pentru victoria uriașă: 'Este un moment de mare mândrie și speranță pentru toți'
04/11/2024 04:59

Liderul PSD Marcel Ciolacu o felicită deja pe Maia Sandu pentru victoria uriasă in alegerile prezidentiale din Republica Moldova. „Moldovenii din intreaga lume au scris azi istorie. Si-au reconfirmat in fat ...

Elena Lasconi vrea schimbarea liderului liberal pentru o guvernare comună USR-PNL. Pe cine propune în locul lui Ciucă
04/11/2024 04:52

Preşedinta USR, Elena Lasconi, candidata partidului la prezidenţiale, a declarat că după alegeri vede o guvernare USR, alături de un PNL care să fie condus de Ilie Bolojan. Ea a susţinut că Nicolae Ciu ...

Maia Sandu și-a proclamat victoria: Dragi moldoveni ați salvat Moldova!
04/11/2024 04:49

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, candidat la propria succesiune si-a proclamat victoria imediat după miezul noptii. Ea a multumit moldovenilor pentru vot, le-a spus că au salvat democratia si a an ...

Autostrăzi pentru Moldova. PSD, calea sigură pentru Iași, calea sigură pentru dezvoltare
03/11/2024 17:16

„Pentru Iasi si pentru toată regiunea Moldovei, Guvernul Ciolacu realizează două mari proiecte de infrastructură rutieră, extrem de importante: autostrăzile A7 si A8. 1) Autostrada „Moldovei& ...

Rareș Bogdan, despre ”căsnicia” cu Ciolacu: Suntem în aceeași casă, dar nu mai dormim în același pat
03/11/2024 15:53

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a comparat relatia dintre liberali si social-democrati cu o căsnicie in care ”suntem in aceeasi casă, dar nu mai dormim in acelasi pat”. Rares Bogdan a spus, despre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei