Maia Sandu a spus că nu va interzice importul de cereale din Ucraina la cererea fermierilor protestatari
Dimensiune font:
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Guvernul nu intenționează să cedeze în fața fermierilor, care protestează cerând interzicerea exporturilor de cereale din Ucraina, așa cum au făcut multe țări din UE.
"Fermierii au anumite probleme, înțeleg contextul. Dar, în același timp, nu putem închide țara noastră pentru Ucraina. '...' Vor protesta, vor negocia, sper că vor găsi niște soluții mai târziu" - a spus Sandu, vorbind, joi, la postul de televiziune "Vocea Basarabiei" citat de TASS și preluat de Rador.
Fermierii moldoveni, nemulțumiți de acțiunile Guvernului, au ieșit, miercuri, să protesteze în diferite regiuni ale țării, blocând drumuri cu coloane de tractoare, combine și alte utilaje agricole.
Anterior, conducerea Asociației "Forţa Fermierilor", care a organizat protestele, a emis o declarație în care își exprimă nemulțumirea față de negocierile cu Guvernul. Fermierii au cerut restricții temporare la importul de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, despăgubiri pentru producătorii mici și mijlocii de cereale în valoare de aproximativ 170 de dolari pe hectar, plata restanțelor la subvenții pentru anul trecut și o rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru achiziționarea de combustibil. În plus, fermierii consideră că portul moldovenesc Giurgiulești de la Dunăre ar trebui să exporte doar produse moldovenești de la 1 iulie până la 31 iulie.
Amintim că, anterior, Comisia Europeană a impus interdicții la importul anumitor cereale din Ucraina, care vizează eliminarea dificultăților logistice asociate acestor produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Acestea au intrat în vigoare pe 2 mai și vor dura până pe 15 septembrie. Fermierii moldoveni au cerut autorităților să impună o interdicție similară, menționând că marea majoritate a fermierilor mici și mijlocii sunt în pragul falimentului, fiind puternic afectați de secetă, inflație ridicată și creșterea ratelor dobânzilor la credite anul trecut. În plus, prețurile la cereale, porumb și floarea soarelui în țară au scăzut aproape la jumătate.
Vicepremierul, ministrul agriculturii al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a anunțat apoi planuri ale Guvernului de a limita importurile de cereale din Ucraina, așa cum au făcut o serie de țări din Europa de Est. În replică, viceministrul dezvoltării economice, comerțului și agriculturii din Ucraina, Taras Kacika, a numit planurile Chișinăului "un pas extrem de neprietenos", care "va duce la interzicerea imediată a tuturor importurilor din Republica Moldova".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau