Marius Lulea (AUR): Nu este normal să plătim peste 40% impozit pe salariu. Salariatul român e tratat mai rău ca iobagii de acum 200 de ani
Dimensiune font:
Trebuie să lăsăm mai mulți bani la dispoziția antreprenorilor români și la dispoziția salariaților. Asta înseamnă taxe mai mici. Dacă în Germania se spune că taxele sunt deja mici, nu este fals. Taxele sunt foarte mari în România, pentru că după ce le-ați plătit dumneavoastră mai trebuie să mai plătiți o dată să vă reparați drumul.
Când mergeți într-un spital, o să plătiți spitalizarea și trebuie să faceți cu copiii ore suplimentare după școală, pentru că statul român nu oferă nici un serviciu la schimb. Noi îi plătim taxă de protecție. De aceea AUR propune ca pentru toate companiile românești impozitul să fie de 2% pe cifra de afaceri. Asta înseamnă simplificare. Trebuie să stăm să căutăm facturi, să vedem cum ne descurcăm. Să spună ANAF-ul stai, că asta nu deduci.
Ce înseamnă companii mici? Companii de până în 5 milioane de euro. Astăzi există unu la sută companii până în 500.000 de euro, dar vreau să vă spun deschis, astfel de companii înseamnă 5 angajați. Cei care sunt antreprenori știu. Jumate din bani se duc de fapt către stat. Sunt companii mici. Noi nu avem nevoie de companii cu cinci angajați, avem nevoie să ne dezvoltăm, să avem companii de zeci de persoane, de sute de persoane. Avem nevoie de companii românești care să fie competitive la nivel european. Astăzi un salariat român muncește cinci zile pe săptămână. Din cinci zile pe săptămână, două sunt ale statului român. Plătim peste 40% impozite pe salarii.
Avem un sistem bancar defect. Filmele românești cu greu reușesc să supraviețuiască de la o lună la alta, așa că trebuie să apeleze la credite. Creditele se dau în România la dobânzi de 8/10%. Aceasta nu e creditare ci cămătărie. În Belgia frații noștri își cumpără case cu dobândă de 1/2%. Peste 30 de ani am aflat că am plătit trei case. Asta nu este viață, este un fel de iobăgie. Acum două sute de ani când se spunea că țăranul român trebuie să muncească o lună două pentru boieri și pentru domnitor părea mult și au făcut revoluții pentru acest lucru. Revolte.
Astăzi, noi le acceptăm ca atare. De aceea este nevoie să avem un sistem bancar sănătos, care înseamnă mult mai multe bănci, iar statul român trebuie să intervină deoarece este o zonă de criză. Trebuie să intervină și să ofere o bancă pentru locuințe la dobânzi corecte de 2/3 la sută. Trebuie să ofere o bancă de dezvoltare pentru investitori la dobânzi corecte și care în perioadele de criză să nu își retragă creditarea, cum fac astăzi băncile străine și firmele sunt executate și tot ceea ce au strâns în ultimii 10 ani. Avem nevoie de o bancă pentru zona agricolă astfel încât fermierii, țăranii să poată lua credite corecte, cu dobânzi de 1/3 la sută. Să nu fie la fel executați. Dacă în acest an grâul nu s-a făcut că e secetă.
Și trebuie să avem bănci care să îi protejeze pe români. În Germania sunt peste 5 000 de bănci. În România sunt 33 de bănci, în marea lor majoritate bănci străine. Astăzi, cu părere de rău, nu mai producem aproape nimic. Erau zeci de fabrici în Timișoara înainte de 89 și toată lumea avea de muncă. Astăzi, o bună parte din copiii voștri, din frații voștri sunt plecați în afara țării ca să poată să își permită și ei o locuință. Tocmai de aceea este nevoie să producem aici, la nivel național tot ceea ce consumăm
Importăm tot șamponul pe care îl producem, deși resursele naturale cum este sarea ne aparțin. Statul român în mandatul AUR trebuie să ofere ajutoare de stat pentru ca antreprenorii privați să se poată extinde pe aceste ramuri în care avem deficituri comerciale foarte mari. Numai anul trecut am avut un deficit comercial de 30 de miliarde de euro. Cifrele poate nu spun nimic, dar cu 30 de miliarde de euro construiam o autostradă până în China. Deci încercați să vă imaginați 6.000 de kilometri de autostradă numai dintr-un singur an. Ce puteam face în toți acești ani?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau