Ministrul Bode își poate corecta teza de doctorat copiată. Avocat: „Este pentru prima dată când se decide asta”
Dimensiune font:
Un avocat specializat în proprietate intelectuală și chestiuni de integritate academică a oferit explicații despre rezoluția Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca privind teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Amintim că jurnalista Emilia Șercan a criticat UBB pentru felul în care a abordat chestiunea lucrării plagiate a șefului MAI.
Răsturnare de situație cu teza de doctorat a șefului MAI
Aceasta consideră că universitatea clujeană ar trebui să-i dea în judecată pe Lucian Bode și Ministerul Educației (autoritatea emitentă a titlului) și să ceară retragerea titlului de doctor în instanța de contencios administrativ din cauza plagiatului, acest lucru echivalând cu neîndeplinirea condițiilor de acordare a titlului de doctor.
„Ar fi o premieră dacă UBB ar face asta, una necesară, în condițiile în care conjurația plagiatorilor din politică a blocat orice posibilitate de retragere a titlului de doctor prin legea specială. Cât despre prevederea referitoare la solicitarea UBB către dr. Bode „a alinia teza cu standardele de etică academică”, consider că e o greșeală. Una mare.
În loc să îi ceară lui dr. Bode acest lucru, Comisia de Etică a UBB putea propune acționarea acestuia și a Ministerului Educației în judecată pentru a constata neîndeplinirea condițiilor de acordare a titlului de doctor, adică pentru retragerea titlului.
O teză de doctorat susținută deja nu mai poate fi corectată. Deși Comisia de Etică a UBB a evitat cuvântul „a corecta” și a folosit „a alinia”, este vorba clar despre corectare.Poți aplica corecturi într-o teză dacă vorbim despre erori de citare, dar aceste corecturi pot fi aplicate doar în anumite condiții: (1) poți să ceri îndreptarea unor erori între susținerea publică a tezei și acordarea titlului; (2) poți, eventual, corecta niște erori de citare după susținere, dar doar sunt evidente erori de citare.În teza lui dr. Bode nu vorbim însă despre erori de citare, ci despre plagiat. Comisia însăși a confirmat constatările mele care au arătat că 18,5% din teză e plagiată.Nu poți să ceri cuiva să corecteze o teză când o cincime e plagiată”, a precizat jurnalista de investigații pe Facebook.
UBB din Cluj-Napoca îi dă voie lui Bode să corecteze lucrarea copiată
Emilia Șercan s-a consultat cu Gabriel Turcu, avocat specializat în proprietate intelectuală și chestiuni de integritate academică, despre implicațiile juridice ale deciziei UBB.
Astfel, „UBB oferă o soluție juridică pentru viitor pentru toți plagiatorii. Este pentru prima dată când se decide că un plagiat dovedit și reținut ca atare printr-o hotărâre este remediabil. Se consideră că plagiatul nu este o ilegalitate care să atragă sancțiuni drastice, ci că plagiatul poate fi remediat, retușat, recorectat, ca și cum la momentul descoperirii plagiatului s-ar resusține teza. Or, o astfel de reexaminare nu este permisă de legiuitor. Teza trebuie să întrunească toate condițiile de formă și fond la data susținerii ei. O astfel de revizuire post-factum este doar pentru a favoriza infractori să scape de sancțiune”, a explicat expertul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau