Mircea Geoană: 'Astăzi, România a ajuns să depindă sufletește de un viitor pe care nu mai știe cum să și-l imagineze'

4_11zon

Dimensiune font:

| 15-06-2024 19:49

Secretarul General al NATO, Mircea Geoană a primit sâmbătă, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmace ”Victor Babeş” din Timişoara. El s-a referit la viitorul României, la viitorul tinerilor şi la proiectul politic România.

”Mă aflu astăzi, aici, însuflețit de o mare emoție și copleșit de onoarea pe care mi-o faceți. Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara e avanpostul vestic al școlii superioare românești, cel mai apropiat spațiu academic de Occident. Iar această apropiere se reflectă nu doar în avansul de modernitate, ci și în lecția de deschidere spirituală pe care profesorii și studenții o predau comunității din care fac parte.

O universitate e o fabrică a viitorului. De aceea, aici se cuvine cel mai mult să vorbim despre viitor. Uneori viitorul ne sperie, alteori ne dă speranță. El e rațiunea de a fi a generațiilor, care vin una după alta, fiecare cu viitorul ei. Dar, ne place sau nu, când vorbim despre viitor în România, avem de-a face cu o cultură a dezamăgirii. E atâta viitor irosit în acești ani plini de confuzie și stagnare, încât singura certitudine a societății românești a rămas eșecul. Astăzi, România a ajuns să depindă sufletește de un viitor pe care nu mai știe cum să și-l imagineze.

Asistăm la nașterea unei noi lumi - geopolitic, tehnologic, societal. Trăim o eră revoluționară, fără îndoială cea mai transformatoare și complexă din istorie.

Ca nicicând altcândva în istorie, Omenirea se află, simultan, pe mai multe trasee de coliziune:

- Între liberalism și autoritarism (great power competition)

- Între evoluția societății și capacitatea politicului de a se adapta

- Între viteza transformării și capacitatea individului de a suporta - quadrantul economie/securitate, tehnologie/societate

- Între om și mașină/algoritm

- Între dezvoltarea speciei umane și capacitatea planetei de a ne mai suporta

Într-o lume dominată de competiția acerbă între marile puteri, rolul puterilor regionale crește exponențial. Funcționând ca un amortizor al unui pendul care își caută disperat un nou echilibru, aceste puteri medii vor juca un rol decisiv în definirea noii ordini mondiale.

Și România se află sub impactul acestor trasee de coliziune. La care se mai adaugă și propriile mari vulnerabilități:

- O elită politică rămasă mult în urma schimbărilor din societate.

- Declinul demografic și exodul tinerilor care pun la îndoială însăși supraviețuirea națiunii române.

- În pofida creșterii economiei, adâncirea decalajelor de dezvoltare între marile orașe și restul țării.

- Declinul dramatic al calității serviciilor publice esențiale - educație, sănătate, ordine publică în cazul drogurilor și a combaterii crimei organizate

- Riscul pierderii legăturilor de limbă, cultură și credință cu imensa diasporă românească, în principal cei aflați la a doua sau a treia generație și din familii mixte.

Într-un astfel de moment dramatic, o incursiune istorică se impune. România modernă s-a născut din și a știut să profite de crize și de competiția între marile puteri ale vremii. Primul Război al Crimeei a creat condițiile pentru Unirea Principatelor sub Alexandru Ioan Cuza.

Primul Război Mondial și principiile președintelui Woodrow Wilson la făurirea României Mari. Sfârșitul Războiului Rece, la România euroatlantică.

Ar fi însă nedrept să punem destinul Proiectului Național exclusiv pe seama norocului istoric și al jocului între marile puteri. Ingredientul central al Proiectului Național a fost voința elitelor naționale și a poporului român de a-și făuri un destin comun. Din centrele Școlii Ardelene din Blaj, Oradea, Lugoj sau Năsăud au iradiat renașterea virtuților patriotice, de luptă națională și de unificare națională. De la pașoptiști, la Cuza și Kogălniceanu și de la Brătieni la Regii României, fiecare generație și-a asumat obligația de a făuri următoarea etapă a Proiectului Național.

De unde întrebarea firească, de ce fel de lideri și elite intelectuale și profesionale avem nevoie într-un astfel de nou moment transformator?

Îmi vine în minte testamentul politic pe care Regele Mihai l-a transmis națiunii pe care a slujit-o, la aniversarea de 90 de ani a Majestății Sale, la ședința solemnă a Parlamentului României, pe care am avut onoarea să o prezidez: “Democrația trebuie să îmbogățească artă cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
'Vă jucați cu focul' – Rusia amenință NATO cu un război direct dacă Ucraina primește arme cu rază lungă de acțiune
14/11/2024 00:23

Moscova va considera acordarea permisiunii Kievului de a lovi in adancimea teritoriului Rusiei drept intrarea tărilor membre NATO in conflictul armat direct, iar răspunsul Federatiei Ruse la o decizie corespu ...

CTP s-a enervat după ce George Simion a descins în platoul Antena 3: Mă văd nevoit să renunț la votul pentu Kelemen Hunor
14/11/2024 00:22

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a enervat după dezbaterea de ieri de la Antena 3. CTP spune că nu va mai vota cu Kelemen Hunor, asa cum anuntase in urmă cu ceva timp, ci va fi nevoit să voteze cu unicu ...

Ciolacu îi cere demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI: „A atras un serviciu de informaţii în campania electorală”
14/11/2024 00:17

Premierul Marcel Ciolacu ii cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătand că il depăşeşte funcţia şi p ...

Situație controversată la audierea Roxanei Mînzatu în PE. Europarlamentarii români îi susțin în continuare candidatura
14/11/2024 00:15

Europarlamentarii romani din grupurile ECR, S&D si Renew Europe si-au exprimat sprijinul fată de Roxana Minzatu, comisarul roman desemnat, in ciuda problemelor apărute in cadrul audierii sale in Parlamentul E ...

Europarlamentarul PSD Dan Nica: 10.000 de gălățeni din combinatul siderurgic cer răspunsuri de la Comisia Europeană
14/11/2024 00:14

Europarlamentarul PSD Dan Nica a adresat intrebări Comisiei Europene, in numele a 10.000 de angajati din combinatul siderurgic din Galati, in cadrul audierii Vicepresedintelui Executiv desemnat al Comisiei Eur ...

România ar putea intra terestru în Spațiul Schengen în martie: Dan Nica anunță progrese în negocierile cu Austria
14/11/2024 00:13

Eurodeputatul PSD Dan Nica a declarat că Romania ar putea obtine accesul terestru in Spatiul Schengen in luna martie a anului viitor, in contextul unor schimbări de atitudine din partea Austriei. „In Parla ...

Cine este liderul PNL care a confirmat oficial alianța cu AUR. A șocat audiența cu anunțul fără echivoc: “Și cu Șoșoacă aș face alianță”
14/11/2024 00:11

In dezbaterile “Un presedinte in fata natiunii”, primarul liberal al Slatinei, Mario De Mezzo, a declarat marti seară faptul că invită public, din nou, consilierii locali AUR din Slatina să facă aliant ...

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul Marii Britanii, Keir Starmer
14/11/2024 00:10

Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, s-a intalnit, miercuri, la Londra, cu premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Keir Starmer, la reşedinţa acestuia din 10 Downing Street, Londra. C ...

„Din nefericire, avem foarte mulți tineri care nu știu să muncească pentru că nu au făcut-o vreodată!”
13/11/2024 16:37

* dialog cu Florin Rascu, consilier municipal, candidat PSD pentru un loc in Parlamentul Romaniei - Domnule Rascu, sunteti consilier municipal intr-unul dintre cele mai mari orase ale Romaniei, un oras care a ...

George Simion confirmă în direct: 'Blatul PSD-AUR este real'
13/11/2024 11:50

Intr-o interventie in direct George Simion a recunoscut existenta unei intelegeri tacite intre PSD si AUR pentru a-i asigura accesul in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Simion a confirmat autentici ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei