Mircea Geoană, despre declarațiile belicoase ale lui Macron: Trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua sprijinul pentru Ucraina
Dimensiune font:
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat sâmbătă, la Arad, referitor la afirmaţiile preşedintelui Franţei privind trimiterea de trupe în Ucraina, că Emmanuel Macron "trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina", dar la nivelul Alianţei nu există astfel de planuri
"Preşedintele Franţei transmite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina. La nivel de NATO, unde deciziile se iau prin consens, nu avem în acest moment nici planuri şi nici intenţia politică de a desfăşura forţe NATO în Ucraina. La nivelul Alianţei, suntem în continuare interesaţi să sprijinim Ucraina cu tot ceea ce putem, dar în acelaşi timp suntem şi interesaţi să nu escaladăm acest război într-un conflict şi mai mare între NATO şi Rusia. De aceea este dreptul natural al liderilor noştri din ţările NATO să exprime puncte de vedere, să prezinte, în esenţă, un lucru pe care îl convenim şi îl ştim cu toţii: avem nevoie să îi sprijinim pe ucraineni", a declarat Geoană.
Întrebat de propriile "linii roşii" pe care NATO le-a trecut când a fost vorba de trimiterea unor arme în Ucraina şi despre posibilitatea ca trimiterea de trupe să fie o altă "linie roşie" călcată, Mircea Geoană a răspuns: "Noi avem o relaţie permanentă bazată pe încredere şi profesionalism între ţările care susţin Ucraina, sunt ţări NATO şi din afara NATO, şi partenerii noştri ucraineni. Există un format de consultare permanentă între nevoile dânşilor şi situaţia de pe front, între capacitatea noastră industrială şi nevoile pe care dânşii le au. De aceea cred că în acest moment deciziile recente de a antrena (piloţi - n.r.) şi a oferi avioane F-16 ţin cont de situaţia de acum a războiului, de aceea nu cred că este vorba de a încălca linii roşii, ci de a avea o evoluţie a dinamicii acestui război".
Secretarul general adjunct a adăugat că "NATO este deţinătorul suprem de risc, de aceea, evident, aliaţii în mod individual au un anumit grad de libertate, dar atunci când este vorba despre Articolul 5, aici suntem cu toţii legaţi de acest articol".
El a spus că nu se poate estima cât va mai dura războiul, dar "un singur lucru este clar, că acest război va mai continua".
"De ambele părţi există mobilizare de resurse umane, materiale, economice, logistice şi în acest moment toate indiciile conduc către prelungirea acestui război", a spus Geoană, ca a adăugat că Occidentul învaţă din acest război şi a realizat că trebuie să investească din nou în industria de apărare.
Europa sub spectrul războiului
"Azi am redescoperit că războiul poate reveni şi a revenit în Europa, trebuie să ne apucăm să investim mai serios în industria de apărare, inclusiv în România, unde trebuie să avem o renaştere a industriei de apărare", a spus Mircea Geoană.
Întrebat ce garanţii suplimentare ar trebui să primească România dacă trimite sistem antiaerian Patriot în Ucraina, Geoană a spus că la nivelul NATO se lucrează "ca în fiecare moment toţi aliaţii să fie protejaţi". El a subliniat că şi după incidentele cu drone căzute pe teritoriul României aliaţii NATO, la solicitarea României, au luat măsuri suplimentare de apărarea a zonei.
Secretarul general adjunct al NATO a fost prezent la Arad pentru a-şi lansa volumul "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO", care a avut loc în cadrul unei dezbateri pe teme de politică naţională şi internaţională. Printre cei prezenţi s-au numărat mai mulţi foşti şi actuali lideri PNL, între care preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau