Moldova sfidează Rusia printr-un pact de securitate cu UE
Dimensiune font:
Vecina Ucrainei va participa la exercițiile militare ale blocului și la programul de achiziții comune de armament.
Moldova și UE sunt pe punctul de a-și aprofunda cooperarea militară până la un nivel fără precedent, Chișinăul sfidând avertismentele Moscovei cum că aprofundarea integrării i-ar putea aduce o soartă similară cu a Ucrainei.
Situată între Ucraina și România, stat membru NATO și UE, fosta republică sovietică a reacționat la invadarea vecinei sale de către Rusia printr-o cotitură bruscă înspre Vest, devenind candidat formal la aderarea la UE și încercând să-și reformeze rapid politicile judiciare, economice și de securitate.
Conform unei propuneri UE care ar putea fi convenită săptămâna următoare și consultată și de Financial Times, Moldova și-ar mări cooperarea în sfera serviciilor de informații, ar participa la exerciții militare comune și ar fi inclusă în programul de achiziții comune de armament al UE - măsuri care ar constitui cel mai aprofundat pas formal în direcția legării apărării naționale de partenerii occidentali. Constituția țării proclamă o „neutralitate permanentă” și exclude posibilitatea aderării la NATO.
„Parteneriatul de securitate și apărare” propus cu UE sfidează avertismente repetate ale Moscovei cum că apropierea de Vest ar putea însemna că Moldova va împărtăși soarta Ucrainei.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara în martie că UE i-ar fi dat Moldovei același ultimatum ca și Ucrainei, care ar fi sunat conform acestuia „ori cu noi, ori cu Rusia”. El a mai declarat că Moscova va „apăra” populația rusă din Moldova, transmițându-i Chișinăului că „riscă să o ia pe urmele regimului de la Kiev”.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, compara săptămâna trecută politicile președintei moldovene Maia Sandu cu cele ale regimului nazist - o acuzație pe care Kremlinul o mai formulase la adresa lui Volodimir Zelenski.
Moldova, care în octombrie a declarat Rusia în premieră în mod formal o „amenințare la adresa securității”, a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și beneficiază de fonduri UE destinate armatei.
UE le-a impus totodată sancțiuni entităților ruse care încearcă să destabilizeze Moldova, în replică la o presupusă tentativă de puci contra guvernului lui Sandu și la încercările unor grupări susținute de Moscova de a influența alegerile locale și de lansa alte atacuri „hibride”.
Noul parteneriat cu UE va urmări să „consolideze” participarea Moldovei la misiuni militare UE, inclusiv exerciții „în timp real”. Moldova ar urma de asemenea să fie integrată în „inițiative legate de industria militară, inclusiv achiziții comune”.
Moldova și UE vor lua totodată măsuri pentru a „extinde amploarea” schimbului de informații, inclusiv la niveluri de secretizare mai înalte, mai prevede propunerea.
Parteneriatul va căuta să amplifice cooperarea instituțiilor moldovene și europene care se ocupă cu combaterea manipulării, atacurilor cibernetice și riscurilor teroriste din străinătate, afirmă documentul.
„Aceasta e o confirmare a integrării mai mari a Moldovei cu UE în privința securității și apărării”, a declarat un funcționar implicat în negocierile privind parteneriatul. „S-a progresat mult în numai doi ani.”
„Acesta îi adaugă structură și organizare cooperării”, a adăugat el.
Propunerea va fi dezbătută de diplomați UE săptămâna aceasta și ar trebui să fie semnată formal săptămâna viitoare, au declarat surse oficiale.
Ministerul moldovean de externe a declarat că parteneriatul „nu va avea statutul unui tratat internațional, ci va fi bazat pe angajamente politice”.
„În esență, parteneriatul va funcționa precum un aranjament-cadru [...] în domenii precum asistența UE pentru consolidarea adaptabilității țării noastre”, a afirmat acesta într-un comunicat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau